Mainos

Tilk­ku­töi­den tek­niik­ka on jo hal­lus­sa – nyt yrit­tä­jä Kat­rii­na Raunio kes­kit­tyy töiden tai­teel­li­seen puoleen

Katriina Ruonio halusi uuden harrastuksen ja ilmoittautui tilkkutyönkurssille Oulu-opistoon. Sillä tiellä Ruonio on edelleen, täysin hurahtaneena tilkkutöiden maailmaan.

-
Kuva: Ester van Dam

Yrittäjä Katriina Ruonio on harrastanut tilkkutöiden tekemistä puolentoista vuoden ajan. Ruonio on jo tehnyt paljon erilaisia tilkkutöitä muun muassa pussukoita, matkakasseja, patalappuja, retkipeiton, pöytäliinan ja reppuja. Tällä hetkellä työnalla on hänen tähän mennessä isoin työnsä: tilkkutäkki.

”Tilkkutäkin tekeminen on vaativin tilkkutyö. Tilkut täytyy kohdistaa tarkasti yhteen ompeleen kanssa, jotta saa oikeanlaisen kuvion”, Ruonio kertoo.

Ruonio on saanut täkistä jo päällisen valmiiksi. Seuraava osuus eli alukankaan ja vanun yhdistäminen ompelukoneella tikkaamalla on vaativin osio.

Kädentaidot kulkevat suvussa

Ruonio ilmoittautui syksyllä 2020 Oulu-opiston tilkkutyönkurssille. Aikaisemmin Ruonio on harrastanut pukuompelua. Hän on tehnyt paljon vaatteita perheelleen ja ystävilleen. Käsityötaidot kulkevat suvussa.

”Isänäitini oli vaatturi ja äidinäitini ompelija. Myös molemmat tyttäreni harrastavat käsitöitä. Nuorempi tekee puutöitä ja vanhempi kutoo”, Ruonio kertoo.

Aluksi tilkkutyönkurssilla keskityttiin tekniikan haltuunottamiseen. Nykyään Ruonio keskittyy enemmän taiteelliseen puoleen. Hän etsii kankaita kaupoista, kirpputoreilta tai saa niitä ystäviltään.

Ruonion mielestä on mahtavaa, että käsityön yksinharrastajat voivat kokoontua yhteen. Keskiviikkoiltaisin kolmen tunnin ajan Ruonio ja muutama muu tekee yhdessä Oulu-opistolla tilkkutöitä. Korona-aikana lähiopetusta on pystytty pienen ryhmäkoon ansiosta järjestämään lukuunottamatta paria kertaa.

Tilkkutöistä terapiaa

Tilkkutöiden tekemiseen menee vaihtelevasti aikaa, esimerkiksi farkkurepun Ruonio teki 15 tunnissa. Nyt tekeillä oleva iso tilkkutäkki on suuritöinen, joten siihen kuluu enemmän aikaa. Tämä ei haittaa, koska Ruonion mielestä tilkkutyöt ovat hauskaa puuhaa. Niiden avulla Konttoripalvelu KK Ruonion yrittäjä pystyy irrottautumaan työstä ja kaikista muistakin asioista.

”Viime vuosi oli elämässäni vaikeaa aikaa. Tilkkutyöt tarjosivat pakopaikan ja olivat tietynlaista terapiaa.”

Tuohon aikaan Ruonio käytti tilkkutöihinsä pääosin mustaa ja sinistä farkkukangasta. Nyt kun tilanne on helpottanut, niin Ruonio on siirtynyt kirkkaampiin ja räväkämpiin väreihin.

Tilkkutöissä viehättää erityisesti se, että luomusten kautta oma persoonallisuus tulee esille ihan eri tavalla kuin vaateompelussa. ”Voin kerätä erilaisia kankaita ja tehdä niistä persoonallisia töitä.”

Ruonio tykkää myös tilkkutöiden moniosaisesta valmistusprosessista. Ruonio on saanut japanilaiselta yritysasiakkaaltaan tilkkutöihin liittyviä kirjoja. Japanissa tilkkutyöt ovat perinnekäsitöitä. ”Japanilaiselle asiakkaalleni tein vastalahjaksi matkapussukan”, Ruonio sanoo.

Kissa makoilee ompelukoneella

Ruonio tekee tilkkutöitä kurssin lisäksi kotona.

”Kissani tykkää makoilla ompelukoneen päällä, kun työskentelen”, Ruonio naurahtaa.

Ruonio suosittelee harrastusta kaikille, koska tilkuilla saa todella nopeasti ja yksinkertaisestikin aikaan kaunista pintaa. Lisäksi vanhoja vaatteita, verhoja ynnä muita tekstiilejä saa hyötykäyttöön.

”Kannattaa aloittaa sohvatyynyn tai meikkipussin tekemisestä, koska ne ovat helppoja valmistaa”, Ruonio opastaa.

Katriina Ruonio
  • 58 vuotta
  • Asuu kissan kanssa Oulussa. Perheeseen kuuluu myös kaksi aikuista tytärtä.
  • Omistaa Konttoripalvelu KK Ruonion
  • Vapaa-ajalla mökkeilee, kävelee, valokuvaa ja kuuntelee äänikirjoja tilkkutöitä tehdessään