Nallikari: Golf-kent­tä pul­lah­ti pois Hie­ta­saa­ren suun­ni­tel­mas­ta, ho­tel­li­han­ke etenee

Nuoret: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta saa ou­lu­lais­nuo­ril­ta myös kri­tiik­kiä

Politiikka: Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin Ou­lus­sa: On mo­lem­pien maiden etu, jos Suomi ja Ruotsi ra­ti­fioi­daan Natoon yhtä aikaa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tiina Kelan ham shac­kis­ta alkaa matka maail­man ympäri

Oululainen radioamatööri Tiina Kela on Suomen Radioamatööriliiton hallituksen jäsen.

Oululaisen radioamatööriharrastajan Tiina Kelan ham shackissa eli radiohuoneessa on monenlaisia teknisiä vempaimia, joilla voi olla yhteydessä ympäri maailman.
Oululaisen radioamatööriharrastajan Tiina Kelan ham shackissa eli radiohuoneessa on monenlaisia teknisiä vempaimia, joilla voi olla yhteydessä ympäri maailman.
Kuva: Taneli Kärki

Lähettimet, vastaanottimet, lineaarinen, taajuusalue, DX-peditio, kuso, biimi: Tiina Kelan ja Kari Nikumaan ham shackissa eli radiohuoneessa käytettävä kieli pistää maallikon pään pyörälle nopeasti. Nyt ollaan pariskunnan radioharrastuksen ytimessä.

Suomessa on yli 5 000 radioamatööriä ja maailmanlaajuisesti harrastajamäärä ylittää kolme miljoonaa. Touhun perimmäinen viehätys piilee Kelan mukaan yhteyksien luomisessa.

– Se on kuin matka maapallon ympäri, joka tehdään omasta radiohuoneesta, Kela sanoo.

Radiotekniikka antaa miltei loputtomasti mahdollisuuksia. Osa harrastajista rakentaa laitteensa itse. Kelan ja Nikumaan keittiöstä löytyy vanhasta Mobira Talkman NMT -puhelimesta rakennettu radio. Harrastamiseen ei välttämättä tarvitse kännyköitä tai tietokoneita.

– Siinä on oma viehätyksensä. Olen itsekin IT-alan ihminen, mutta tämä on kuitenkin niin erilaista. Ei minulla tulisi mieleenkään soittaa kännykällä toiselle puolelle maapalloa, että ”Hei kuka siellä”, Kela nauraa.

Radioamatööreille on käyttöä tavanomaisten kommunikaatioverkostojen kaatuessa. Toissa vuonna harrastajat kutsuttiin hätiin Nepalia ravistelleen maanjäristyksen jälkeen.

– Radioamatöörit järjestivät sinne kaiken viestiliikenteen katastrofin jälkeen. Suomessakin järjestetään harjoituksia vastaavien tilanteiden varalle, Nikumaa kertoo.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.