
Lähettimet, vastaanottimet, lineaarinen, taajuusalue, DX-peditio, kuso, biimi: Tiina Kelan ja Kari Nikumaan ham shackissa eli radiohuoneessa käytettävä kieli pistää maallikon pään pyörälle nopeasti. Nyt ollaan pariskunnan radioharrastuksen ytimessä.
Suomessa on yli 5 000 radioamatööriä ja maailmanlaajuisesti harrastajamäärä ylittää kolme miljoonaa. Touhun perimmäinen viehätys piilee Kelan mukaan yhteyksien luomisessa.
– Se on kuin matka maapallon ympäri, joka tehdään omasta radiohuoneesta, Kela sanoo.
Radiotekniikka antaa miltei loputtomasti mahdollisuuksia. Osa harrastajista rakentaa laitteensa itse. Kelan ja Nikumaan keittiöstä löytyy vanhasta Mobira Talkman NMT -puhelimesta rakennettu radio. Harrastamiseen ei välttämättä tarvitse kännyköitä tai tietokoneita.
– Siinä on oma viehätyksensä. Olen itsekin IT-alan ihminen, mutta tämä on kuitenkin niin erilaista. Ei minulla tulisi mieleenkään soittaa kännykällä toiselle puolelle maapalloa, että ”Hei kuka siellä”, Kela nauraa.
Radioamatööreille on käyttöä tavanomaisten kommunikaatioverkostojen kaatuessa. Toissa vuonna harrastajat kutsuttiin hätiin Nepalia ravistelleen maanjäristyksen jälkeen.
– Radioamatöörit järjestivät sinne kaiken viestiliikenteen katastrofin jälkeen. Suomessakin järjestetään harjoituksia vastaavien tilanteiden varalle, Nikumaa kertoo.
Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.