Nokia: Täl­lai­nen on yhtiön yli 60-vuo­ti­nen his­to­ria Oulussa

koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Mainos: Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Kalevan joulun ti­laus­tar­jouk­siin klik­kaa­mal­la tästä.

Kolumni
Tilaajille

Tier­na­po­jat elävät ajassa eteen­päin – suo­ma­lais­ta jou­lu­pe­rin­net­tä tulee vah­vis­taa mo­ni­ar­vois­tu­vas­sa yh­teis­kun­nas­sa

Tiernasäätiössä haluamme, että näytelmään ei liitetä rasistisia piirteitä eikä sitä boikotoida väärin perustein.

Tiernakulttuuri on selvästi tärkeä asia. Se on syvästi kiinni jouluperinteessämme. Tiernasäätiön kannanotto Murjaanien kuninkaasta aiheutti vilkkaan keskustelun ja mielipiteiden vaihdon. Mediat käsittelivät asiaa monipuolisesti. Näytelmää on esitetty 1800-luvulta asti. Se on säilyttänyt elinvoimaisuutensa erityisesti nuorten esittämänä.

Tiernasäätiössä emme puuttuneet näytelmän sisältöön, kulkuun, sanoihin ja lauluihin. Emme puuttuneet Murjaanien kuninkaan rooliin. Puutuimme vain roolihahmon ulkoisen olemuksen yhteen kohtaan. Roolihahmoa on ilmaistu mustaamalla nenän alapuolta ja leukaa, parralla, viiksillä, meikkaamalla kasvot kokonaan tummiksi tai ilman mitään maskia sekä tummalla vaatetuksella. Kansantieteilijä Samuli Paulaharjun valokuvissa (finna.fi) Murjaanilla on mustattuna vain kasvojen alaosa. Kysymys ei ole uudesta asiasta, vaan vanhasta perinteestä.