Ylioppilaat: Ou­lu­lai­nen Lauri Lohi kertoo, miten hän kir­joit­ti täydet pisteet äi­din­kie­len ko­kees­ta

Unelma Hietasaaressa: Ou­lu­lais­per­he re­mon­toi vanhan puu­ta­lon oman nä­köi­sek­si

Valmistuneet: Ou­lu­lai­nen kuk­ka­kaup­pa­yrit­tä­jä myy tänä vii­kon­lop­pu­na lähes tuhat ruusua – lue, miten kukan saa säi­ly­mään pi­dem­pään

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tie­dol­la joh­ta­mi­ses­sa suuria puut­tei­ta – ikä­ih­mis­ten toi­min­ta­ky­kyis­tä elämää ei rat­kais­ta vain hoi­ta­jia li­sää­mäl­lä

Oulun kaupungin toimintaa ohjaa kaupunkistrategia. Siinä todetaan, että ikäihmisten palvelutarve kasvaa merkittävästi tulevaisuudessa. 75 vuotta täyttävien määrä kasvaa 9 000 vuoteen 2026 mennessä.

Oulun kaupunginvaltuusto käsitteli 4.4. kokouksessaan hyvinvointikertomuksen. Nostin omassa puheenvuorossani esille huoleni ikäihmisten koetun hyvinvoinnin heikkenemisestä. Korona on eristänyt ikäihmiset koteihin ja palvelutaloihin jo kahden vuoden ajaksi.

Oulussa on 6-kaupunkien vertailussa avopainotteisin palvelurakenne. Ennaltaehkäisevät toimintakykyä ylläpitävät tai toimintakykyä parantavat palvelut pitäisi olla keskiössä. Näin ei valitettavasti ole, ja perustelen sen seuraavilla tunnusluvuilla.

Kotihoidon asiakkaista vain 46 prosenttia pääse edes kerran viikossa ulkoilemaan ja heistä 21 prosenttia on kaatunut viimeisen 90 vuorokauden aikana.

Kesäisin parsinavetan lehmienkin on päästävä lakisääteisesti laiduntamaan tai jaloittelemaan ulkona vähintään 60 päivän ajaksi, mutta ikäihmisillä tätä oikeutta ei ole.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.