Oulu: Terwa Towerin huo­neis­to­ho­tel­li ja toi­mis­to­ti­lat jä­te­tään pois

Oikeuden tuomiot: Ou­lu­lais­fes­ti­vaa­lis­ta vaa­dit­tiin oi­keu­des­sa yli 100 000 euron kor­vauk­sia

Polkupyörät: Va­paa­eh­toi­set ke­rä­si­vät Oulun kes­kus­tas­ta 850 hy­lät­tyä pyörää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

THL: Suo­mes­sa ha­vait­tu uutta ko­ro­na­vi­ruk­sen ala­lin­jaa – ky­sei­nen vi­rus­muu­tos levisi no­peas­ti Yh­dys­val­lois­sa

Koronaviruksen omikronvariantin uutta alalinjaa on havaittu nyt ensimmäisen kerran myös Suomessa, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteessa.

Omikron XBB.1.5 -alalinja tunnetaan myös nimellä Kraken. Se havaittiin ensimmäisen kerran viime lokakuussa Yhdysvalloissa, jossa se on levinnyt voimakkaasti. Sen jälkeen virusmuunnosta on tavattu myös Isossa-Britanniassa sekä useissa EU-maissa.

THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra sanoo, että virusmuunnoksen löytyminen Suomesta oli odotettavissa. Kyseinen muunnos tarttuu herkästi ja väistää tehokkaasti immuunisuojaa.

– Tällä hetkellä sen ei kuitenkaan tiedetä aiheuttavan muita omikronvirusmuunnoksia vakavampaa tautia, ja rokotesuoja vakavaa tautia vastaan on säilynyt erinomaisena varianteista riippumatta, sanoo Savolainen-Kopra.

THL seuraa eri koronavirusvarianttien esiintymistä Suomessa niin sanotulla kokogenomisekvensoinnilla. Sen avulla määritetään otoksena väestössä kiertävien virusten linjat sekä niissä esiintyvät mutaatiot.