Ter­vo­lan Os­saus­kos­ken voi­ma­lai­tok­sen tur­bii­nis­ta pääsi öljyä Ke­mi­jo­keen – Öljyä vuosi noin 600 litraa, joista jokeen päätyi alle 50 litraa

Lapin pelastuslaitos hälytettiin aluksi Ossauskosken voimalaitokselle automaattisen palohälytyksen vuoksi. Palohälytyksen syyksi ilmeni öljyvuodon aiheuttama öljysumu. Kuvituskuva.
Lapin pelastuslaitos hälytettiin aluksi Ossauskosken voimalaitokselle automaattisen palohälytyksen vuoksi. Palohälytyksen syyksi ilmeni öljyvuodon aiheuttama öljysumu. Kuvituskuva.
Kuva: Jouni Porsanger

Kemijokeen pääsi valumaan torstain vastaisena yönä öljyä Tervolassa sijaitsevan Ossauskosken voimalaitoksen turbiinista. 

Voimalaitoksen sisätiloihin valui noin 600 litraa öljyä. Enemmistö öljystä valui sisälle voimalaitosrakennuksen turbiinisaliin, mutta osa öljystä eli alle 50 litraa valui voimalaitoksen vuotovesijärjestelmään ja sitä kautta Kemijokeen voimalaitoksen alakanavaan. 

Voimalaitoksen koneet pysäytettiin ja vuoto on saatu lakkaamaan.

Kemijokeen päässyt öljy on puomitettu alakanavaan, josta se käsitellään ympäristöviranomaisten ohjeistuksen mukaisesti torstaipäivän aikana.

– Alakanava on heti voimalaitoksen välittömässä läheisyydessä, ja öljy on jäänyt pinnalle kellumaan. Öljyntorjuntapuomi estää leviämistä ja ympäristöviranomaiset ohjeistavat jatkotoimenpiteistä. Öljy on haitallista – sinänsä ei suoranaisesti vaarallista, kertoo Kemijoki Oy:n varatoimitusjohtaja Timo Torvinen.

– Tällaiset ovat erittäin harvinaisia tapahtumia. Selvitämme parhaillaan öljyvahingon syytä, miten näin on päässyt käymään.

Öljypuomi estää leviämisen

Voimalaitoksen alakanavaan on asetettu öljypuomi, joka estää öljyn leviämisen laajemmalle alueelle jokeen. Voimalaitos on tällä hetkellä poissa käytöstä.

Yön päivystänyt Lapin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Lauri Manninen kertoi aamulla, että voimalaitoksen käyttöhenkilöstön arvion mukaan öljyä olisi vuotanut turbiinista noin 1000 litraa, josta enin osa on päässyt turbiinisaliin.

Uudemman arvion mukaan määrä on ollut noin 600 litraa, joista alle 50 litraa päätyi jokeen. 

Sisätiloissa käytettiin öljyn imeytysaineita ja paikalla on ollut imeytysauto pumppaamassa öljyä ja imeytysaineita pois.

Öljyä on Mannisen mukaan näkyvästi myös joessa, mutta "ei juurikaan" öljypuomin ulkopuolella.

– Tietääkseni ei ole todettu öljyä puomin ulkopuolella, Timo Torvinen kuitenkin toteaa.

– Kaikki öljy on puomitettu alakanavaan. 

Öljysumu aiheutti hälytyksen

Hätäkeskus sai tiedon onnettomuudesta hieman puoli yhden jälkeen yöllä. Päivystävä palomestari Manninen kertoi aamulla, että pelastuslaitos hälytettiin paikalle automaattisen palohälytyksen perusteella.

Lapin pelastuslaitos hälytti paikalle seitsemän yksikköä. Paikan päällä pelastuslaitos havaitsi, että kyseessä oli öljyvuoto, jonka aiheuttamaan öljysumuun palohälytinlaitteisto oli reagoinut.

– Paineöljyä pääsi purkautumaan sisätiloihin aerosolimaiseksi öljysumuksi, Torvinen kuvaa.

Pelastuslaitos oli poistumassa paikalta aamulla puoli seitsemän aikaan. Aamupäivällä yhdeltätoista pelastustoiminta on virallisesti loppunut.

– Pelastuslaitos teki ne turvatoimet, mitä pitikin, ja nyt odotellaan ympäristöviranomaisten ohjeistuksia, kertoi Lapin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Jussi Hannukari aamupäivällä.

Voimalaitos palaa toimintaan torstain aikana

Voimalaitosta operoivalta Kemijoki Oy:ltä kerrotaan, että öljyvuodon aiheuttanut koneisto oli poissa käytöstä huollon vuoksi. Puhdistustyö jatkuu ja voimalaitos on määrä saada takaisin toimintaan päivän aikana, kun alakanava saadaan puhdistettua öljystä.

Vuodon syytä selvitetään. Selvyys asiasta saadaan lähipäivien aikana. Päivystäjän mukaan laitoksen turbiinisalissa oli käynyt henkilökunnan jäsen keskiviikkoiltana kello 21.30 aikaan, jolloin kaikki oli ollut vielä kunnossa.

Voimalaitosta hallinnoiva Kemijoki Oy, pelastuslaitos ja ympäristöviranomaiset selvittävät seuraavaksi, paljonko öljyä on päässyt vuotamaan ja mitä jatkotoimia seuraa.

Kemijoki Oy:n Ossauskosken vesivoimalaitos sijaitsee Kemijoen varressa Tervolassa, 17 kilometriä Tervolan kirkonkylästä Rovaniemelle päin.


Päivitetty 25.6.2020 kello 11: lisätty päivitettyä tietoa onnettomuudesta sekä Timo Torvisen ja Jussi Hannukarin kommentit.