Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ter­ro­ris­mi sikiää har­hai­ses­ta maail­man­ku­vas­ta, jossa isän­maal­li­suus­kin vää­ris­tyy eri­lai­suu­teen koh­dis­tu­vak­si vihaksi

Lahdessa alkanut oikeudenkäynti osoittaa, että terrorismin uhkaan on meilläkin varauduttava. Netti tarjoaa ääriaatteiden kuplia, joissa salaliittokuvitelmat muuttuvat tosiksi ja erilaisuus uhiksi. Tätä tilannetta on vaikea korjata.

Maanantaina tuli kuluneeksi 22 vuotta vuosituhannen tunnetuimmista terrori-iskusta, WTC-tornien tuhoamisesta New Yorkissa. Päivän yhteensä neljässä iskussa menetti henkensä noin 3 000 ihmistä. Asialla olivat islamistiset terroristit.

Maanantaina 11.9.2023 terrorismi nousi keskusteluun myös Suomessa muttei minkään iskun takia. Päijät-Hämeen käräjäoikeus alkoi Lahdessa käsitellä tapausta, jossa neljän suomalaisen miehen epäillään valmistautuneen väestöryhmien väliseen aseelliseen konfliktiin, motiivina rasistiset uskomukset.

Kolmea miestä syytetään terrorismirikoksista. Neljännelle vaaditaan rangaistusta ampuma-aserikoksesta.

Maanantain hätkähdyttävin tieto oli, että pääsyytetty oli viestitellyt myös mahdollisuudesta tappaa pääministeri Sanna Marin tämän vieraillessa Lahdessa.

Elokuussa 2017 ääri-islamin uhka konkretisoitui Turun terrori-iskun laukaisemana myös Oulussa. Rotuaarille ajettiin raskaita ajoneuvoja tiesuluksi.
Elokuussa 2017 ääri-islamin uhka konkretisoitui Turun terrori-iskun laukaisemana myös Oulussa. Rotuaarille ajettiin raskaita ajoneuvoja tiesuluksi.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Syytteiden perusteella miehet olivat liikkeellä vakavin mielin. Kahden heistä tavoitteena on ollut valmistaa itseään väkivaltaisiin tekoihin, jouduttaa yhteiskunnan romahdusta ja rotusodan syttymistä.

Syyttäjän mukaan miehet ovat myös uskoneet salaliittoteoriaan väestönvaihdosta. Siinä länsimaiden väestö vaihdettaisiin vallanpitäjien myötävaikutuksella esimerkiksi islaminuskoisiin ja tummaihoisiin ihmisiin.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.