Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Kaleva live: Katso suora lähetys U20 Kär­pät-Luk­ko-ot­te­lus­ta

Luitko jo tämän: Ohi­juok­su­tus rikkoi asuk­kai­den ve­si­put­ket, For­tu­mil­ta pe­nä­tään vas­tuu­ta

Te­räs­yh­tiö Ou­to­kum­pu aloitti yt-neu­vot­te­lut – Suo­mes­ta saa­te­taan vä­hen­tää 270 työn­te­ki­jää

Yhtiö perustelee yt-neuvotteluja kustannussäästöjen tarpeella. Outokumpu suunnittelee henkilöstömäärän laskemista alle 9 000 työntekijään vuoden 2022 aikana.

Kuva Outkokummun terästehtaalta Torniosta.
Kuva Outkokummun terästehtaalta Torniosta.
Kuva: Pekka Aho

Ruostumattomaan teräkseen erikoistunut Outokumpu Oyj on aloittanut  yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on luoda kustannussäästöjä toiminnan uudelleenjärjestelyllä ja henkilöstövähennyksillä.

Yhtiö kertoo kaavailevansa enintään 1 000 työntekijän vähentämistä vuoden 2021 loppuun mennessä. Suomessa henkilöstövähennysten määrä saattaa olla 270 työntekijää. Outokummun tulos oli tammi-syyskussa 78 miljoonaa euroa tappiollinen.

"Eurooppaan kohdistuvan, korkeana jatkuvan tuontipaineen ja COVID-19-pandemian aiheuttaman haastavan markkinatilanteen vuoksi yhtiön on varmistettava kilpailukykynsä laskemalla kiinteitä kustannuksia, joista henkilöstökulut ovat merkittävä osa.", Outokumpu perustelee yt-neuvotteluja tiedotteessaan.

Neuvottelut alkavat yhtiön mukaan välittömästi paikallisen lainsäädännön ja muiden maakohtaisten vaatimusten mukaisesti. Henkilöstövähennysten on suunniteltu olevan 270 työntekijää Suomessa, 250 Saksassa ja 190 Ruotsissa. Vähennyksiä suunnitellaan lisäksi yhtiön muihin Euroopan ja Amerikan toimintoihin. Outokumpu suunnittelee henkilöstömäärän laskemista alle 9 000 työntekijään vuoden 2022 aikana.

– Olemme käynnistäneet yhtiössä useita kustannussäästötoimia, mutta niiden lisäksi nyt suunnitellut uudelleenjärjestelyt ovat välttämättömiä kustannusrakenteemme sopeuttamiseksi. Ymmärrämme, että nämä toimet ovat vaikeita sekä koko organisaatiolle että yksittäisille työntekijöille, ja teemme kaikkemme varmistaaksemme läpinäkyvän ja tasapuolisen prosessin vaikeassa tilanteessa, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Heikki Malinen tiedotteessa.

Suunniteltujen henkilöstövähennysten arvioidaan tuovan noin 70 miljoonan euron vuotuiset säästöt, joista noin 60 miljoonaa euroa on suoria henkilöstökustannuksia. Neuvottelutuloksista riippuen suunnitelluista uudelleenjärjestelyistä arvioidaan syntyvän noin 75–80 miljoonan euron kustannukset, jotka esitetään oikaisuina. Kustannukset arvioidaan kirjattavan vuoden 2020 neljännellä neljänneksellä, ja maksujen odotetaan toteutuvan pääosin vuoden 2021 aikana.