Teol­li­suus­tuo­tan­to las­kus­sa viime vuoteen ver­rat­tu­na – myös ti­lauk­set las­kus­sa

Teollisuustuotanto laski toukokuussa sekä edellisestä kuukaudesta että vuodentakaisesta. 

Asia ilmenee Tilastokeskuksen tuoreimmista luvuista. 

Tilastokeskuksen mukaan kausitasoitettu teollisuustuotanto laski toukokuussa 1,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli vuoden 2020 toukokuussa 3,8 prosenttia pienempi kuin vuoden 2019 toukokuussa. 

Päätoimialoittain tarkasteltuna kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi toukokuussa eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuuden toimialalla, jossa se kasvoi 8,2 prosenttia, ja metalliteollisuudessa, jossa se kasvoi 1,3 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna. 

Voimakkaimmin tuotanto laski edellisestä kuukaudesta kemianteollisuudessa, jossa se laski 9,8 prosenttia, kaivostoiminnassa ja louhinnassa, jossa se laski 9,1 prosenttia, ja metsäteollisuudessa, jossa laskua oli 2,2 prosenttia.

Tarkennetut vuoden 2020 toukokuun tiedot julkaistaan kesäkuun teollisuustuotantoa koskevien tietojen yhteydessä 10. elokuuta, kertoo Tilastokeskus.

Tilauksetkin selkeässä laskussa 

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 toukokuussa 28,4 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-toukokuun aikana tilaukset vähenivät 12,2 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti viisi kuukautta.

Yritykset saivat toukokuussa uusia tilauksia vuodentakaista vähemmän kaikilla teollisuuden toimialoilla. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat 14,9 prosenttia edellisvuodesta. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat vuodentakaisesta 29,8 prosenttia ja metalliteollisuudessa 30,6 prosenttia.

Tilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan, Tilastokeskukselta muistutetaan.