Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Kolumni: Lapsi ihol­la­ni laski tes­to­ste­ro­ni­ta­so­ja­ni nuorena isänä ja jää­kiek­koi­li­ja­na

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Pääkirjoitus
Tilaajille

Teol­li­suu­den palk­ka­joh­ta­juut­ta haas­ta­vat nyt tiu­kim­min ko­ro­na­kuor­maa kan­ta­neet hoi­ta­jat

Työmarkkinoilla alaa valtaavat yrityskohtaiset neuvottelut. Niistä on tänä syksynä saatu onnistuneita esimerkkejä metsäteollisuudesta. Isoimmat palkkapaineet ovat hoitajilla, jotka peräävät korotuksia koronarasituksiin ja työntekijäpakoon vedoten.

Suomen työmarkkinoiden muutos näkyy konkreettisesti tänä syksynä. Keskusjärjestösopimukset ovat jääneet historiaan, liittojen käymät neuvottelut ovat vallitseva käytäntö, mutta työntö kohti paikallista sopimista kasvaa.

Metsäteollisuus ry sinetöi irtautumisensa työehtosopimusten teosta vuosi sitten. Tätä taustaa vasten metsäteollisuudesta saatiin kiinnostava uutinen lokakuun alussa: Alan suurimpiin kuuluva työnantaja Stora Enso sekä Paperiliitto pääsivät palkoista ja muista työehdoista sopuun neuvotteluissa, joiden hyvää henkeä kumpikin osapuoli vuolaasti kehui.

Paljon nihkeämpää henki on ollut toisen metsäjätin UPM:n ja työntekijäliittojen välillä. Yritys haluaa sopia palkoista liiketoiminta-alueittain, siis ei edes koko yrityksessä kerrallaan. Tämä taas ei Paperiliitolle ja toimihenkilöiden Prolle käy.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.