Mainos

Teköäly ja al­go­rit­mit muut­ta­vat maail­maam­me vauh­dil­la – py­sym­me­kö muu­tok­ses­sa mukana

Marjo Kolehmainen, toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Marjo Kolehmainen, toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Tekoäly muuttaa liiketoimintaympäristöä radikaalisti, ja sen vaikutukset Pohjois-Pohjanmaan yritysten kilpailukykyyn ovat merkittäviä. Emme enää kysy, saapuuko tekoäly, vaan miten sitä voidaan hyödyntää parhaiten yritystoiminnassa. Tekoälyn mukanaan tuomat kysymykset herättävät pohdintaa: Ulkoistammeko päätöksenteon koneille? Millainen on ihmisen asema tekoälyn rinnalla? Miten kehitämme omaa strategista ajatteluamme, jotta ihminen säilyttää keskeisen roolinsa?

On totta, että monet algoritmit, jotka ovat suurten amerikkalaisten ja kiinalaisten yhtiöiden kehittämiä vaikuttavat päätöksentekoomme tajusimmepa tai halusimmepa sitä. Kuitenkin kaikkien yritysten johtajien ja työntekijöiden on säilytettävä ohjat käsissään, ohjaten tekoälyä niin, että se todella palvelee yritysten ja asiakkaiden etua. Vastuullisuus, joka on liimattuna suomalaisten yritysten arvomaailmaan, tarjoaa meille kilpailuetua tässä muutoksessa.

Pohjois-Pohjanmaan yritysten menestyminen vaatii sopeutumiskykyä ja ehkä myös uudenlaista ymmärrystä yrittämisen vapaudesta nykyaikaisessa liiketoimintaympäristössä. Tekoäly tuo tehokkuutta, mutta ihmisen luovuus ja innovaatiokyky ovat edelleen korvaamattomia. Valokuva tästä hetkestä ei korvaudu tekoälyn luomalla valokuvalla kuvitteellisesta hetkestä. Näyttää kuitenkin siltä, että tekoälyn tarjoama kilpailuetu on välttämätön yritystemme ja julkishallinnonkin menestykselle kuitenkaan tervettä kriittisyyttä unohtamatta. Yritysten pitää myös pohtia ja päättää mitä uusien työkalujen hyödyntäminen oman yrityksen kohdalla tarkoittaa.

Venäjän hyökkäyssodan lisäksi kyberhyökkäykset ovat tätä päivää. Informaatiovaikuttaminen on globaali haaste, joka korostuu entisestään tekoälyn myötä. Kyky tunnistaa väärää tietoa ja arvioida informaatiota kriittisesti on jatkossa entistä tärkeämpi taito. Meidän on opittava erottamaan faktat fiktioista ja nostettava informaatiovaikuttamisen tunnistaminen uudeksi kansalaistaidoksi.

Lopulta, vaikka tekoäly ja algoritmit mullistavat maailmaamme, ihmisten perustarpeet – ymmärtää ja tulla ymmärretyksi, rakastaa ja tulla rakastetuksi – pysyvät muuttumattomina. Joulu, rauhan ja yhteisöllisyyden aika, tarjoaa meille hetken pysähtyä ja pohtia rooliamme tässä muuttuvassa maailmassa. Jouluna voimme myös tehdä arvokkaan päätöksen ostaa paikallisilta yrityksiltä, edistäen näin alueemme elinvoimaisuutta. Tämä päätös ei vaadi tekoälyä, vain omaa tahtoa ja on yksinkertainen, mutta merkityksellinen tapa tukea paikallisia yrittäjiä ja ilahduttaa omia läheisiä.