Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Tekoäly haastaa ny­ky­kä­si­tyk­set asian­tun­ti­juu­des­ta – tek­no­lo­gian kehitys voi karata käsistä

Tekoälyä tulevat käyttämään kaikki sen kyvyistä kiinnostuneet, monenlaisin motiivein, hyvässä ja pahassa.

Itseohjautuvien autojen, terveysteknologian ja median kehitys ovat vauhdittaneet pohdintoja tekoälyn kyvyistä.

”Tekoälyn avulla syntyy uudenlaisia asiantuntijoita. Oppimisen tavat muuttuvat sen ansioista. Syntyy itseoppineita asiantuntijoita. Tekoälyasiantuntijat eivät ole yhtä alttiita kognitiivisille rajoituksille kuin perinteiset asiantuntijat. Tietokoneet ovat taitavia joissakin asioissa, vaikka eivät hallitsekaan yhtä hyvin esimerkiksi ihmisten tunteita.”

Lainaukset ovat suoraan GPT-3:lta, jolta tiedustelin ”näkemystä” otsikon mukaisesta asiasta.

Kuten nähdään sen ”mielipiteitä” on syytäkin tarkastella kriittisesti ja on pohdittava, kuinka toimia tällaisen tekoälyn kanssa.

Ilmaisuvoimaisia tekstejä generoiva GPT-3, aidon kaltaisia, puhuvia ja elehtiviä ihmishahmoja tuottava Synthesia, visuaalista materiaalia luova Dall-E, ja monet muut sovellukset mullistavat digitaalista maailmaa. Aitoja ihmishahmoja kopioidaan ja ne saadaan puhumaan tai laulamaan millä tahansa äänellä. Väärennösten maailma mullistuu. Taiteilijat ovat huolissaan tekijänoikeuksista, kun tekoäly versioi heidän töitään.

Journalismin asiantuntijat hahmottavat virinnyttä ”augmented journalism” -ilmiötä, missä tekoäly nähdään osallistumassa journalistiseen työhön. Suomalaisista tässä verkostossa toimii muun muassa datajournalismin professori Carl-Gustav Linden.

"Tekoäly on mukana viiden vuoden sisällä lähes kaikissa kommunikoinnin muodoissa, musiikissa ja visuaalisissa taiteissa, elävässä viihteessä, terveydenhuollossa, koulutuksessa ja viestinnässä."

Tekoäly on mukana viiden vuoden sisällä lähes kaikissa kommunikoinnin muodoissa, musiikissa ja visuaalisissa taiteissa, elävässä viihteessä, terveydenhuollossa, koulutuksessa ja viestinnässä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.