Poliisi liikkuu nyt myös mönkijöillä

KUVA: Heikki Ketola
Liikenne 6.11.2009 9:29
Heikki Ketola

Pohjoisen poliiseja aletaan nähdä entistä useammin mönkijöiden puikoissa Oulun ja Lapin läänin poliisilaitosten saatua viime kesänä käyttöönsä neljä tieliikennemönkijää, ensimmäisinä poliisilaitoksina Suomessa.

Hankintojen taustalla on uusien ajoneuvoryhmien aiheuttamat vaatimukset poliisin tietotaidolle ja osaamiselle sekä moottorikelkkoihin ja -pyöriin verrattuna poikkeuksellisen pitkä käyttöaika vuodessa.

Oulun läänin hankitut kaksi ja toinen Lapin läänin nelipyöristä olivat kovassa käytössä viime viikolla Taivalkosken Maijanlammella, jossa kymmenen poliisia sai niihin liittyvää koulutusta. Kaksipäiväisellä kurssilla oli käytettävissä myös kymmenkunta maahantuojien ja jälleenmyyjien mönkijää, joten konstaapelit pääsivät hyvin kärryille, millaisia laitteita teillä ja maastossa tällä hetkellä liikkuu.

"Kun valmiuksia parannetaan ja tietotaito kasvaa, voimme entistä paremmin kertoa näistä ajoneuvoista ja niiden käyttöä koskevista asioista kansalaisillekin", kertoi yhtenä kouluttajana ja kurssin johtajana toiminut ylikonstaapeli Markus Aho Jokilaaksojen poliisilaitoksesta.

Koulutukseen osallistui kolme poliisia Koillismaan ja Jokilaaksojen poliisilaitoksista sekä kaksi poliisia Oulun ja Kainuun poliisilaitoksista. Kurssi koostui luokkaosuudesta, jonka sisältönä oli aihepiiriä koskeva lainsäädäntö pääpiirteittäin, laitteiden tekninen esittely sekä onnettomuuksien tulkinta.

Ulkona tutustuttiin mönkijöiden ajo-ominaisuuksiin sekä harjoiteltiin niiden turvallista kuljettamista eri tilanteissa ja olosuhteissa. Kaikilla ei ollut aiempaa kokemusta mönkijöillä ajamisesta.

Yleinen ihmetyksen aihe oli, miten moninaiseen käyttöön ja olosuhteisiin mönkijä työvälineenä soveltuu, yksi kurssilaisista, vanhempi konstaapeli Timo Jurvelin totesi.

"Varsinkin tieliikennemönkijät ovat jatkuvasti kasvava ajoneuvoryhmä. Laitteiden yleistyminen luo haasteita valvonnalle ja tietotaito tuli tarpeeseen", hän lisäsi.

Poliisit tulevat käyttämään ajopelejään myös maastoliikenteen valvonnassa, kevyen liikenteen valvonnassa, metsästyksen ja kalastuksen valvonnassa, erilaisissa isoissa yleisötilaisuuksissa sekä etsinnöissä.

Suomessa arvioidaan olevan tällä hetkellä 90 000--100 000 mönkijää. Määrä on joissakin arvioissa suurempi kuin moottorikelkkojen määrä.

Mönkijöitä on neljää eri tyyppiä, joita kutsutaan maasto-, mopo-, katu- ja traktorimönkijöiksi. Niiden käyttöön sovellettavat määräykset ja lainsäädäntö vaihtelevat, mikä on Ahon mukaan omiaan tuomaan painetta poliisin työlle ja aiheuttamaan käyttäjissä epätietoisuutta.

"Lainsäädäntö on epäselvä, eikä se ole kaikilta osin mukautunut nykytilanteeseen", hän sanoi.

Kaikilta mönkijöiltä ei esimerkiksi vaadita rekisteröintiä, mikä on Ahon mielestä yksi epäkohta. Hänestä rekisteröintipakko toisi nelipyöräisille virallisen statuksen, mikä helpottaisi niiden valvontaa.

Myös kypäränkäyttö tulisi säätää Ahon mielestä pakolliseksi. Sillä ehkäistäisiin vakavia tapaturmia ja kuolemantapauksia liikenneonnettomuuksissa. Nyt kypärän käyttövelvoite on vain tieliikenteessä liikkuvien katumönkijöiden ja mopomönkijöiden kuljettajilla.

Mönkijöihin liittyvä lainsäädäntö tulee mahdollisesti selkiytymään maastoliikenne-, tieliikenne- ja ajoneuvolain tarkistamisen yhteydessä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

8:35
Armenian vt. pääministeri voitti parlamenttivaalit helposti
8:00
Parin päivän ikäisenä menehtynyt Gabriel kulkee yhä Kirsikka-siskon rinnalla – Äiti: "Lapsi on monesti viisaampi sielultaan kuin ikä antaa ymmärtää" Tilaajille
7:53
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
7:00
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
7:00
Pitävätkö romaneihin liitetyt stereotypiat paikkansa? – näin kertoo tutkimus ja näin vastaavat romanit itse Tilaajille
6:21
Yön uutiskooste: Supo julkaisee turvallisuuskatsauksen, moottoriteille kannatetaan suurempia nopeusrajoituksia, Patrik Laine syötti kaksi maalia
6:13
Oulun koulut menestyivät robotiikkakisoissa
9
Helvetin enkelit kokoontuivat Ouluun juhlimaan, mukana ulkomaisten osastojen väkeä - Poliisi: Häiriötilanteita ei tiedossa
6
Pienestä ylinopeudesta sakotetaan pian 70 euroa pienempi summa – Poliisitarkastaja: Voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen
3
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
3
KRP: Väärää rahaa tilataan netistä yhä enemmän –  rangaistus kiinni jääneelle on lain mukaan vähintään ehdollista vankeutta
3
Maanantaina taivaalta satelee lunta ja räntää, loppuviikoksi Ouluun on tulossa tasaista pakkassäätä
3
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
2
Britannian valtiolaiva voi ajautua tiistaina tuuliajolle – jos parlamentti hylkää brexit-sopimuksen, edessä on myrskyisiä aikoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image