Poliisi liikkuu nyt myös mönkijöillä

KUVA: Heikki Ketola
Liikenne 6.11.2009 9:29
Heikki Ketola

Pohjoisen poliiseja aletaan nähdä entistä useammin mönkijöiden puikoissa Oulun ja Lapin läänin poliisilaitosten saatua viime kesänä käyttöönsä neljä tieliikennemönkijää, ensimmäisinä poliisilaitoksina Suomessa.

Hankintojen taustalla on uusien ajoneuvoryhmien aiheuttamat vaatimukset poliisin tietotaidolle ja osaamiselle sekä moottorikelkkoihin ja -pyöriin verrattuna poikkeuksellisen pitkä käyttöaika vuodessa.

Oulun läänin hankitut kaksi ja toinen Lapin läänin nelipyöristä olivat kovassa käytössä viime viikolla Taivalkosken Maijanlammella, jossa kymmenen poliisia sai niihin liittyvää koulutusta. Kaksipäiväisellä kurssilla oli käytettävissä myös kymmenkunta maahantuojien ja jälleenmyyjien mönkijää, joten konstaapelit pääsivät hyvin kärryille, millaisia laitteita teillä ja maastossa tällä hetkellä liikkuu.

"Kun valmiuksia parannetaan ja tietotaito kasvaa, voimme entistä paremmin kertoa näistä ajoneuvoista ja niiden käyttöä koskevista asioista kansalaisillekin", kertoi yhtenä kouluttajana ja kurssin johtajana toiminut ylikonstaapeli Markus Aho Jokilaaksojen poliisilaitoksesta.

Koulutukseen osallistui kolme poliisia Koillismaan ja Jokilaaksojen poliisilaitoksista sekä kaksi poliisia Oulun ja Kainuun poliisilaitoksista. Kurssi koostui luokkaosuudesta, jonka sisältönä oli aihepiiriä koskeva lainsäädäntö pääpiirteittäin, laitteiden tekninen esittely sekä onnettomuuksien tulkinta.

Ulkona tutustuttiin mönkijöiden ajo-ominaisuuksiin sekä harjoiteltiin niiden turvallista kuljettamista eri tilanteissa ja olosuhteissa. Kaikilla ei ollut aiempaa kokemusta mönkijöillä ajamisesta.

Yleinen ihmetyksen aihe oli, miten moninaiseen käyttöön ja olosuhteisiin mönkijä työvälineenä soveltuu, yksi kurssilaisista, vanhempi konstaapeli Timo Jurvelin totesi.

"Varsinkin tieliikennemönkijät ovat jatkuvasti kasvava ajoneuvoryhmä. Laitteiden yleistyminen luo haasteita valvonnalle ja tietotaito tuli tarpeeseen", hän lisäsi.

Poliisit tulevat käyttämään ajopelejään myös maastoliikenteen valvonnassa, kevyen liikenteen valvonnassa, metsästyksen ja kalastuksen valvonnassa, erilaisissa isoissa yleisötilaisuuksissa sekä etsinnöissä.

Suomessa arvioidaan olevan tällä hetkellä 90 000--100 000 mönkijää. Määrä on joissakin arvioissa suurempi kuin moottorikelkkojen määrä.

Mönkijöitä on neljää eri tyyppiä, joita kutsutaan maasto-, mopo-, katu- ja traktorimönkijöiksi. Niiden käyttöön sovellettavat määräykset ja lainsäädäntö vaihtelevat, mikä on Ahon mukaan omiaan tuomaan painetta poliisin työlle ja aiheuttamaan käyttäjissä epätietoisuutta.

"Lainsäädäntö on epäselvä, eikä se ole kaikilta osin mukautunut nykytilanteeseen", hän sanoi.

Kaikilta mönkijöiltä ei esimerkiksi vaadita rekisteröintiä, mikä on Ahon mielestä yksi epäkohta. Hänestä rekisteröintipakko toisi nelipyöräisille virallisen statuksen, mikä helpottaisi niiden valvontaa.

Myös kypäränkäyttö tulisi säätää Ahon mielestä pakolliseksi. Sillä ehkäistäisiin vakavia tapaturmia ja kuolemantapauksia liikenneonnettomuuksissa. Nyt kypärän käyttövelvoite on vain tieliikenteessä liikkuvien katumönkijöiden ja mopomönkijöiden kuljettajilla.

Mönkijöihin liittyvä lainsäädäntö tulee mahdollisesti selkiytymään maastoliikenne-, tieliikenne- ja ajoneuvolain tarkistamisen yhteydessä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20.2.
MTV: Oulun poliisin tutkinnassa 29 törkeää alaikäisiin kohdistunutta seksuaalirikosta – rikosylikomisario kertoo hyväksikäytön jatkuneen laajimmassa jutussa yli vuoden
20.2.
Kolme tehopistettä yhdessä erässä merkkauttanut Jussi Jokinen halusi nollata Kakon ja kumppanit – ”Tämä peli oli merkitty saletisti meidän kalenteriin”
20.2.
Kärpät otti murskavoiton Raksilassa, katso kuvia ottelusta
20.2.
Influenssaa sairastetaan nyt eniten pohjoisessa ja Itä-Suomessa – THL: Epidemia alkanut tänä vuonna normaalia hitaammin
20.2.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
20.2.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
20.2.
Analyysi: Juncker ja Soros esitetään Unkarin hallituksen julisteissa pakolaisvyöryn alullepanijoina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

SIPILÄ / BERNER

"Parivaljakko tuhosi Keskustan kannatuksen vajaassa neljässä vuodessa." Juuri tuo on "mannaa" korvilleni! Eikä se nyt... Lue lisää...
Kuulostaapa se hyväl...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image