Ranta-Toppilan puu­ker­ros­ta­lo­jen parvelliset kaksiot ovat talojen helmiä

Asuntopuntari 12.8.2019 7:00 | Päivitetty 13.8.2019 10:52
Matti Lakkala

Asuntopuntari Asunto Oy Oulun Koskiluotsi, Iltaruskontie. Siklatilat Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky. Asunnot A25/B25, 2h+k+s+parvi, 69,5 neliötä. Vh. 238 000– 249 000 euroa.

Meri-Toppilan kohdalle kohoaa merenrantaan sijoittuva Ranta-Toppilan asuinalue noin tuhannelle asukkaalle. Alueen ilmeessä ammennetaan suomalaisesta puukaupunkiperinteestä talojen värien, materiaalien ja muotojen osalta.

Omaleimaista merellistä tunnelmaa asuinalueelle luodaan viereisiä asuinalueita selvästi pienemmällä mittakaavalla rakentamisen ollessa enimmäkseen kaksikerroksista.

Merellisesti nimetty katuverkosto on ollut rakennettuna jo tovin. Pian ilmestynee jo talojakin, sillä kahdesta viisikerroksisesta talosta muodostuva yhtiö on parhaillaan ennakkomarkkinoinnissa.

Merellinen miljöö on houkutteleva, mutta erityisen mielenkiintoisen kohteesta tekee kuitenkin puurakenteisuus.

Puukerrostalorakentamisen ekologisuudesta huolimatta viimeiset tämän mittaluokan toteutukset Oulusta ovat vuosituhannen vaihteesta Puu-Linnanmaalta.

Syitä tälle etsitään milloin rakennusteollisuuden konservatiivisuudesta, milloin betoniteollisuuden lobbauksesta. Totuus on kuitenkin, että metsäinen Suomi on täysin jälkijunassa puurakentamisen suhteen johtaviin maihin verrattuna.

Ihmisten huoli ympäristöarvojen tärkeydestä näyttää lopulta herättäneen rakentajat täällä kaukana pohjoisessakin, ja hyvä niin. Kysyntää luulisi löytyvän, etenkin jos tehdään kuten tässäkin, ja puun käytön ohella panostetaan arkkitehtuuriin.

Kaikkiaan kortteli, johon Oulun Koskiluotsi -yhtiö sijoittuu, muodostuu kolmesta viisikerroksisesta puukerrostalosta sekä kahdesta kaksikerroksisesta luhtitalosta, jotka jakavat yhteisen pihan leikki- ja pysäköintialueineen.

Pihalla on jopa erillinen pihasaunakin.

Kerrostalojen ulkohahmo on selkeän noppamainen ja verhottu tummalla puulla, lukuun ottamatta merelle päin suuntautuvaa lasista parvekejulkisivua. Ulkoarkkitehtuurissa on hyödynnetty hienosti kattomuotoa, jota voi leikkisästi kutsua maitopurkiksi.

Tässä ajanmukaisessa muodossa jyrkähkö harjakatto on päädyistään aumattu. Harjan tasaiseen kohtaan integroidaan usein talotekniikkaa, jolloin rakennuksen hahmo pysyy selkeänä.

Kaikkiaan yhtiössä on yhteensä 52 yksiötä, kaksiota ja kolmio-ta, jotka ovat pääasiassa pienehköjä.

Poikkeuksen tekee ullakkokerroksen hulppea parvellinen kaksio, jossa rakennuksen kattomuoto on näkyvissä myös keittiön ja olohuoneen muodostamassa avarassa sisätilassa. Länteen suuntautuva ulkoseinä on lähes täysin lasinen.

Tila avautuu miellyttävästi heti asunnon ovelta, mutta eteinen ja käynti kylpyhuoneeseen jäävät kuitenkin hyvin piiloon pieneen syvennykseen.

Makuuhuoneen kaapistoissa on hyödynnetty parvelle johtavan portaikon alapuolista tilaa, ja sänky on sijoitettu erillisen seinäkkeen avulla huoneen keskelle, Lapin lasi-igluista tutulla tavalla suoraan kohti kattojen yli avautuvaa merimaisemaa.

Hotellihuonetunnelmaa lisää koko asunnon levyisen parvekkeen ovi, joka on otettu makuuhuoneen puolelle.

Parvi on varmasti miellyttävä ja monikäyttöinen tila, jonka erityisyyttä olisi voinut vielä korostaa harkitulla, esimerkiksi matalalla vaakasuuntaisella kattoikkunalla, josta avautuisi näkymä suoraan kohti merta.

Asunnon ylellisyyttä lisäisi entisestään vastaavasti kattoikkuna myös kylpytiloihin.

Juttua oikaistu 13.8.2019 kello 10.52: Jutun otsikossa puhuttiin Meri-Toppilan puukerrostaloista. Todellisuudessa kerrostalot sijaitsevat Ranta-Toppilan asuinalueella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Meri Toppila on tosiaan kaduiltaan kuin kaatopaikka , joka johtuu siitä että kiinteistöt eivät hoida velvotteita katujen siisteydestä eli
kiinteistöhuolto ei toimi niinkuin heidän pitäisi .
Tämä että kiinteistö joille homma kuuluisi hoitaa puhtaanapidosta katujen osalta johtuu siitä että kaupungin virkamies joka valvoo
että kiinteistöt hoitavat velvoitteet asian suhteen EIVÄT HOIDA HOMMIAAN ja puutu tähän ongelmaan tarpeeksi kovin keinoin.
Tuskin ovat kertaakaan käyneet katsomassa vaikka valituksia on varmaan tullut heille
Kyllä asia korjaantuisi ja maine paranis jos saataisiin nämä valvovat viranomaiset nostamaan ahterinsa tuolista ja toimimaan niin kuin
heidän kuuluisi toimia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko laittaa otsikkoon että Meri-Toppila että kukaan ei halua näitä ostaa. Jos ois myyty alueen nimellä eli Ranta-Toppila niin joku olisi erehtynyt ostamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kerroppa kuinka monen kilometrin säteellä se Meritoppila häiritsee muiden asumista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en uskaltaisi tuollaista taloa rakentaa enkä mennä tuollaiseen asumaan. Ongelmia tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä alue onkin ollut jo tyhjänä joutomaana useamman vuoden. Kerrankin kaupunki tosin rakensi kadut ajoissa, sen jälkeen vuosiin ole tapahtunut mitään. Mikähän rakentamisen aloittamista viivyttää? Joillain tonteilla on 4-5 metriä syvä monttu, jossa kasvaa kaislaa merivedessä! Tarvitaan ehkä hieman täyttömaata näille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tuonne haluaa muuttaa? Alue on kiinni Meri-Toppilassa. Potentiaalia olisi ja paikka sinänsä mahtava, mutta naapurusto pitäisi ensin jyrätä puskutraktorilla maan tasalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko koskaan käynyt Meri-Toppilassa ? Varmaan et, kun kuuntelet huhuja. Pelätä saat niin kuin kaikkialla muualla jos kuulut tiettyihin piireihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivoja sisustusratkaisuja, mutta onnistuuko homeettoman puukerrostalon rakentaminen, kun se ei onnistu edes betonista? Puukerrostalon suojaus rakennusaikanakin on mahdotonta nykyisillä rakennustavoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsellenikin tulee kuvasta mieleen, että vedet valuvat seinille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän lopullisessa rakennuksessa ole räystäät. Kuva on havainnekuva, ei kuva valmiista rakennuksesta. Ei siihen ole välttämättä joka yksityiskohtaa mallinnettu millintarkasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image