Ranta-Toppilan puu­ker­ros­ta­lo­jen parvelliset kaksiot ovat talojen helmiä

Asuntopuntari 12.8.2019 7:00 | Päivitetty 13.8.2019 10:52
Matti Lakkala

Asuntopuntari Asunto Oy Oulun Koskiluotsi, Iltaruskontie. Siklatilat Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky. Asunnot A25/B25, 2h+k+s+parvi, 69,5 neliötä. Vh. 238 000– 249 000 euroa.

Meri-Toppilan kohdalle kohoaa merenrantaan sijoittuva Ranta-Toppilan asuinalue noin tuhannelle asukkaalle. Alueen ilmeessä ammennetaan suomalaisesta puukaupunkiperinteestä talojen värien, materiaalien ja muotojen osalta.

Omaleimaista merellistä tunnelmaa asuinalueelle luodaan viereisiä asuinalueita selvästi pienemmällä mittakaavalla rakentamisen ollessa enimmäkseen kaksikerroksista.

Merellisesti nimetty katuverkosto on ollut rakennettuna jo tovin. Pian ilmestynee jo talojakin, sillä kahdesta viisikerroksisesta talosta muodostuva yhtiö on parhaillaan ennakkomarkkinoinnissa.

Merellinen miljöö on houkutteleva, mutta erityisen mielenkiintoisen kohteesta tekee kuitenkin puurakenteisuus.

Puukerrostalorakentamisen ekologisuudesta huolimatta viimeiset tämän mittaluokan toteutukset Oulusta ovat vuosituhannen vaihteesta Puu-Linnanmaalta.

Syitä tälle etsitään milloin rakennusteollisuuden konservatiivisuudesta, milloin betoniteollisuuden lobbauksesta. Totuus on kuitenkin, että metsäinen Suomi on täysin jälkijunassa puurakentamisen suhteen johtaviin maihin verrattuna.

Ihmisten huoli ympäristöarvojen tärkeydestä näyttää lopulta herättäneen rakentajat täällä kaukana pohjoisessakin, ja hyvä niin. Kysyntää luulisi löytyvän, etenkin jos tehdään kuten tässäkin, ja puun käytön ohella panostetaan arkkitehtuuriin.

Kaikkiaan kortteli, johon Oulun Koskiluotsi -yhtiö sijoittuu, muodostuu kolmesta viisikerroksisesta puukerrostalosta sekä kahdesta kaksikerroksisesta luhtitalosta, jotka jakavat yhteisen pihan leikki- ja pysäköintialueineen.

Pihalla on jopa erillinen pihasaunakin.

Kerrostalojen ulkohahmo on selkeän noppamainen ja verhottu tummalla puulla, lukuun ottamatta merelle päin suuntautuvaa lasista parvekejulkisivua. Ulkoarkkitehtuurissa on hyödynnetty hienosti kattomuotoa, jota voi leikkisästi kutsua maitopurkiksi.

Tässä ajanmukaisessa muodossa jyrkähkö harjakatto on päädyistään aumattu. Harjan tasaiseen kohtaan integroidaan usein talotekniikkaa, jolloin rakennuksen hahmo pysyy selkeänä.

Kaikkiaan yhtiössä on yhteensä 52 yksiötä, kaksiota ja kolmio-ta, jotka ovat pääasiassa pienehköjä.

Poikkeuksen tekee ullakkokerroksen hulppea parvellinen kaksio, jossa rakennuksen kattomuoto on näkyvissä myös keittiön ja olohuoneen muodostamassa avarassa sisätilassa. Länteen suuntautuva ulkoseinä on lähes täysin lasinen.

Tila avautuu miellyttävästi heti asunnon ovelta, mutta eteinen ja käynti kylpyhuoneeseen jäävät kuitenkin hyvin piiloon pieneen syvennykseen.

Makuuhuoneen kaapistoissa on hyödynnetty parvelle johtavan portaikon alapuolista tilaa, ja sänky on sijoitettu erillisen seinäkkeen avulla huoneen keskelle, Lapin lasi-igluista tutulla tavalla suoraan kohti kattojen yli avautuvaa merimaisemaa.

Hotellihuonetunnelmaa lisää koko asunnon levyisen parvekkeen ovi, joka on otettu makuuhuoneen puolelle.

Parvi on varmasti miellyttävä ja monikäyttöinen tila, jonka erityisyyttä olisi voinut vielä korostaa harkitulla, esimerkiksi matalalla vaakasuuntaisella kattoikkunalla, josta avautuisi näkymä suoraan kohti merta.

Asunnon ylellisyyttä lisäisi entisestään vastaavasti kattoikkuna myös kylpytiloihin.

Juttua oikaistu 13.8.2019 kello 10.52: Jutun otsikossa puhuttiin Meri-Toppilan puukerrostaloista. Todellisuudessa kerrostalot sijaitsevat Ranta-Toppilan asuinalueella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Meri Toppila on tosiaan kaduiltaan kuin kaatopaikka , joka johtuu siitä että kiinteistöt eivät hoida velvotteita katujen siisteydestä eli
kiinteistöhuolto ei toimi niinkuin heidän pitäisi .
Tämä että kiinteistö joille homma kuuluisi hoitaa puhtaanapidosta katujen osalta johtuu siitä että kaupungin virkamies joka valvoo
että kiinteistöt hoitavat velvoitteet asian suhteen EIVÄT HOIDA HOMMIAAN ja puutu tähän ongelmaan tarpeeksi kovin keinoin.
Tuskin ovat kertaakaan käyneet katsomassa vaikka valituksia on varmaan tullut heille
Kyllä asia korjaantuisi ja maine paranis jos saataisiin nämä valvovat viranomaiset nostamaan ahterinsa tuolista ja toimimaan niin kuin
heidän kuuluisi toimia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko laittaa otsikkoon että Meri-Toppila että kukaan ei halua näitä ostaa. Jos ois myyty alueen nimellä eli Ranta-Toppila niin joku olisi erehtynyt ostamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kerroppa kuinka monen kilometrin säteellä se Meritoppila häiritsee muiden asumista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en uskaltaisi tuollaista taloa rakentaa enkä mennä tuollaiseen asumaan. Ongelmia tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä alue onkin ollut jo tyhjänä joutomaana useamman vuoden. Kerrankin kaupunki tosin rakensi kadut ajoissa, sen jälkeen vuosiin ole tapahtunut mitään. Mikähän rakentamisen aloittamista viivyttää? Joillain tonteilla on 4-5 metriä syvä monttu, jossa kasvaa kaislaa merivedessä! Tarvitaan ehkä hieman täyttömaata näille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tuonne haluaa muuttaa? Alue on kiinni Meri-Toppilassa. Potentiaalia olisi ja paikka sinänsä mahtava, mutta naapurusto pitäisi ensin jyrätä puskutraktorilla maan tasalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko koskaan käynyt Meri-Toppilassa ? Varmaan et, kun kuuntelet huhuja. Pelätä saat niin kuin kaikkialla muualla jos kuulut tiettyihin piireihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivoja sisustusratkaisuja, mutta onnistuuko homeettoman puukerrostalon rakentaminen, kun se ei onnistu edes betonista? Puukerrostalon suojaus rakennusaikanakin on mahdotonta nykyisillä rakennustavoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsellenikin tulee kuvasta mieleen, että vedet valuvat seinille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:45
Oulun kaupunginkirjastolle työntekijä edistämään lasten luku- ja kielitaitoa – ammattiliitto Jyty avusti palkkauksessa
13:28
Kokoomus julkaisi työllisyystoimet, joiden on tarkoitus tuoda 60 000 työpaikkaa – Orpo: "Tavoite päästä pohjoismaiselle tasolle"
13:11
Israel ei arvostele Trumpin kommentteja, joiden mukaan demokraatteja äänestävät juutalaiset ovat "epälojaaleja"
12:59
Oikeuskansleri ei ryhdy jatkotoimiin kansliapäällikkö Sillanaukeen kantelukirjoitusten vuoksi – Sillanaukee: "Nimitysmuistiossa oli merkittäviä puutteita"
12:32
Tutkijat löysivät verestä 14 merkkiainetta, jotka voivat varoittaa lähestyvästä kuolemasta – "Ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa"
12:01
Venezuelan Maduro myönsi suorat neuvottelut Trumpin hallinnon kanssa
11:49
Ministeri Andersson tukee saman ministeriön kollegaansa: Korkeakoulujen 60 miljoonaa saatava ensi vuoden budjettiin
81
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
74
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
67
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
63
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
42
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
31
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille
25
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image