Päihdeongelmat: Heidi joi itsensä niin hir­veään kän­niin, että heräsi Oulun sel­viä­mis­ase­mal­ta

Ruka: Toi­mi­tus­joh­ta­ja Antti Kärävä kerää tois­ten­kin koi­ran­ka­kat, koska se on hänestä hyvää joh­ta­mis­ta

Koti: Re­mont­ti­koh­det­ta etsinyt perhe löy­si­kin vasta val­mis­tu­neen kodin Kem­pe­lees­tä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

"Täytyy varmaan lähteä met­säs­tä­mään tätä ämmää" – Si­sä­mi­nis­te­ri Ohi­sa­loa netissä uhannut mies on fan­ta­sioi­nut tois­tu­vas­ti kir­joi­tuk­sis­saan vi­ran­omais­vä­ki­val­las­ta

Helsingin käräjäoikeus käsittelee tänään tiistaina sisäministeri Maria Ohisaloon sosiaalisessa mediassa kohdistettuja uhkaavia kirjoituksia. Poliitikoihin kohdistetut uhkaukset ja väkivallanteot ovat olleet Suomessa viime vuosikymmeninä harvinaisia.

Helsinki
Helsingin käräjäoikeus käsittelee tänään sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr.) kohdistettua laitonta uhkausta.
Helsingin käräjäoikeus käsittelee tänään sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr.) kohdistettua laitonta uhkausta.
Kuva: Arttu Laitala

Kolmekymppinen mies uhkasi lähettää sisäministeriöön pommin ja julkaisi kuvapalvelu Instagramissa kuvan, jossa sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) päällä oli tähtäinristikko. Tiedot selviävät syyttäjän haastehakemuksesta, jota Helsingin käräjäoikeus käsittelee tänään tiistaina.

Taustalla vaikuttaa olevan vuonna 1991 syntyneen miehen pitkäaikainen kauna poliisia vastaan. Miehen mielestä Ohisalo on sisäministerinä vastuussa poliisin tekemisistä.

Mies laittoi 4. lokakuuta Ohisalon Instagram-tilillään julkaiseman kuvan alle kommentin, jossa mietti väkivaltaiskun toteuttamista Pasilan poliisitaloon ja kertoi olevansa "pommintekokoulussa" sekä osaavansa valmistuessaan sieltä toteuttaa mitä tahansa.

– Laitan sinne sisäministeriöön myös pakettia tulemaan, hän kirjoitti Ohisalolle.

Omalla Instagram-tilillään julkaisi kuvan, jossa Ohisalon päälle oli piirretty tähtäinristikko. Kuvan alla mies nimitteli Ohisaloa pelkuriksi.

– Täytyy varmaan lähteä metsästämään tätä ämmää, mies kirjoitti.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta laittomasta uhkauksesta. Mies kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Mies kertoo, ettei tarkoittanut viestejään tulkittavaksi henkeen tai terveyteen kohdistuvina uhkauksina, vaan halusi ainoastaan penätä vastausta Ohisalolta.

Syytetty kertoo ymmärtäneensä itsekin menneensä liian pitkälle ja poistaneensa siksi kuvajulkaisunsa omalta tililtään.

Käräjäoikeuden mukaan Ohisalo osallistuu oikeudenkäyntiin videoyhteyden välityksellä.

Väkivaltafantasiointia

Sosiaalisen median kirjoittelun perusteella sisäministerin laittomasta uhkaamisesta syytetty mies näyttää kantavan pitkäaikaista kaunaa julkiselle vallalle, erityisesti poliisille ja poliittisille päättäjille.

Osa hänen kirjoituksistaan on hyvin vihamielisiä ja sisältää viranomaisiin kohdistuvia väkivaltafantasioita ja terrori-iskujen hyväksyntää.

Ohisaloon kohdistuvan uhkauksen lisäksi oikeus käsittelee myös miehen erääseen poliisiin kohdistamaa kunnianloukkausta ja poliisin tunnusten luvatonta käyttämistä.

Myös nämä epäillyt rikokset ovat tapahtuneet sosiaalisessa mediassa.

Oikeuskäytännön mukaan poliitikkoja ja julkisuuden henkilöitä saa arvostella tavallisia ihmisiä laajemmin, mutta heidän uhkaaminen laittomasti ei ole sallittua.

Rikoslain mukaan aseella tai rikoksella uhkaaminen on yksiselitteisen kiellettyä, jos se antaa uhatulle perustellun syyn pelätä oman tai toisen henkilön turvallisuuden tai omaisuuden puolesta. Laki lähtee siitä, ettei laittoman uhkauksen esittäjä voi itse määritellä sitä, ottaako uhkauksen kohde uhkauksen vakavasti vai ei.

Viime kädessä oikeus ratkaisee, oliko uhrilla kyseisissä olosuhteissa perusteltu syy olettaa, että uhkaaja todella toteuttaa uhkauksensa.

Poliittinen väkivalta harvinaista

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja joutui viime heinäkuussa vakavan väkivallanteon kohteeksi kotonaan. Poliisi tutkii rikosta murhan yrityksenä.
Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja joutui viime heinäkuussa vakavan väkivallanteon kohteeksi kotonaan. Poliisi tutkii rikosta murhan yrityksenä.

Suomessa poliitikkoihin kohdistuvat laittomat uhkaukset tai väkivallanteot ovat melko harvinaisia.

Vakavin ja tuorein esimerkki tällaisesta viime vuosikymmeniltä on perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikköön Pekka Katajaan viime heinäkuussa kohdistunut hyökkäys. Keskusrikospoliisi tutkii väkivallantekoa murhan yrityksenä.

Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsässä 17. heinäkuuta. Kataja on itse kertonut, että kaksi miestä kävi hänen kimppuunsa ilmeisesti vasaran kanssa.

Hän loukkaantui hyökkäyksessä vakavasti.

Katajan murhayrityksestä on vangittuna jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen.

Vuonna 2019 mies hyökkäsi muovipullo aseenaan silloisen ulkoministerin Timo Soinin (sin.) kimppuun maalaismarkkinoilla Korsossa.
Vuonna 2019 mies hyökkäsi muovipullo aseenaan silloisen ulkoministerin Timo Soinin (sin.) kimppuun maalaismarkkinoilla Korsossa.

Teosta oli vangittuna myös Tero Ala-Tuuhonen. Hänet vapautettiin hänet lokakuun alussa. Poliisi kertoi tuolloin, että Ala-Tuuhosta koskeva epäilyn taso on lieventynyt.

Ala-Tuuhonen on tunnettu äärioikeistolaisista kytköksistään. Hän toimii muun muassa Kansallismielisten liittouman puheenjohtajana.

Poliisi epäilee Katajaan kohdistuneeseen väkivaltaan liittyen myös kolmatta miestä, mutta hän ei ole ollut vangittuna.

Ministerit kohteena

Sisäministeri Maria Ohisalon lisäksi myös muihin ministeritason poliitikkoihin on kohdistunut Suomessa uhkaavia tekoja viime vuosina.

Maaliskuussa 2019 mies hyökkäsi Korson maalaismarkkinoilla ulkoministerinä tuolloin toimineen Timo Soinin (sin.) kimppuun. Hyökkääjä yritti lyödä Soinia, mutta tämän turvamiehinä toimineet poliisit keskeyttivät teon.

Kesällä 2015 nuori mies ammuskeli silloisen valtiovarainministerin Alexander Stubbin (kok.) perheen ikkunoita ilmakiväärillä.
Kesällä 2015 nuori mies ammuskeli silloisen valtiovarainministerin Alexander Stubbin (kok.) perheen ikkunoita ilmakiväärillä.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta pahoinpitelyn yrityksestä. Käräjäoikeus käsittelee tapausta 21. tammikuuta.

Elokuussa 2015 nuori mies ampui silloisen valtionvarainministerin Alexander Stubbin (kok.) ja hänen perheensä kodin ikkunoita rikki ilmakiväärillä. Lisäksi mies heitteli kiviä perheen asunnon ikkunoihin ja oveen.

Oikeus tuomitsi ammuskelijan Stubbiin liittyvien tekojen osalta törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja vahingonteosta. Tapahtumalla ei ilmeisesti ollut mitään aatteellista motiivia. Mies tuomittiin samassa yhteydessä myös muista vastaavista vahingonteoista, jotka vaikuttivat humalaisen päähänpistoilta.

Päänimisterinä tapahtuma-aikaan toiminut Jyrki Katainen (kok.) joutui kohtaamaan veitsimiehen vaalikiertueellaan Turussa vuonna 2012.
Päänimisterinä tapahtuma-aikaan toiminut Jyrki Katainen (kok.) joutui kohtaamaan veitsimiehen vaalikiertueellaan Turussa vuonna 2012.

Lokakuussa 2012 tuolloin pääministerinä toiminut Jyrki Katainen (kok.) joutui uhkaavaan tilanteeseen vaalikampanjansa aikana Turussa, kun häntä puhutellut mies otti veitsen esiin. Mies pudotti veitsen Kataisen eteen kadulle, ja turvamiehet ottivat hänet kiinni.

Poliisi mukaan mies pyysi Kataiselta apua runsaisiin ongelmiinsa ja kertoi tulleensa ”leikisti tappamaan” pääministerin.

Poliisi ei saanut näyttöä siitä, että mies olisi uhannut pääministeriä. Mies sai sakot toisen veitsen hallussapidosta yleisellä paikalla.