Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Tar­vi­taan­ko uusi lukio to­del­la?

Mediasta on saatu lukea siitä, että Ouluun tarvitaan uusi lukio, koska tiloja ei tulevaisuudessa ole tarpeeksi. Syyksi on kerrottu se, että lukioikäisten määrä kasvaa, kun taas alakouluikäisten määrä vähenee huomattavasti. Näinhän sitä on vuosia ennustettu.

Onkohan tuota lapsimäärää päivitetty milloin viimeksi, sillä toisaalta on saatu lukea, kuinka syntyvyys on taas nousussa.

Mikä tilanne on Oulun alueella? Jos alakouluikäisiltä vapautuu tiloja, eikö niitä voisi pienellä ”tuunauksella” ottaa lukioikäisten käyttöön? Jos taas luvut ikäluokkien määrästä kääntynee toisin, voidaan tilanne palauttaa alkuperäiseksi.


Ihmettelen suuresti uuden lukion yhtäkkistä tarvetta, kun muutama vuosi sitten oltiin myös lukioverkkoa karsimassa. Tämä on kyllä hieman outoa touhua ja haiskahtaa siltä, että syy uuden lukion tarpeeseen, onkin joku aivan toinen!

30 vuotta enemmän tai vähemmän kuntapolitiikassa mukana olleena on ehtinyt nähdä yhtä ja toista venkulointia. Valitettavasti mieleeni tulee, että liittyykö tämä ilmaantunut yhden lukion lisätarve yliopiston Raksila-suunnitelmaan? Sieltähän saattaa vapautua tiloja, mikäli yliopiston toive päästä Raksilan alueelle toteutuu.

Itse en ole ko. hanketta tukemassa! On se kumma, Linnanmaan tiloja tarjotaan milloin kenellekin. Ammattikorkea sinne jo siirtyi, Oulun normaalikoululle tiloja on myös tarjottu, aloite on tullut Oulun yliopistolta (Kaleva 4.12.21). Rakennuksen huonokuntoisuus ei siis voi olla kyseessä?

Tässä yksi kohta siku-lautakunnan pöytäkirjasta: ”Oululaista terveysliikuntaa vahvistetaan kansallisena kärkenä. Terveysliikuntaa ja terveyserojen kaventumista edistetään sekä liikuntapalveluiden avulla että houkuttelemalla kuntalaisia liikkumaan palveluihin pyöräillen ja kävellen.”

Eikö myös yliopisto-opiskelijoille terveysliikunta tee hyvää? Miksi siis vedotaan yliopiston ”syrjäiseen” sijaintiin ja pitkähköihin välimatkoihin keskustan palvelujen ääreen?

Sivistys- ja kulttuuripalveluiden palveluverkon palvelulinjaukset 2030 tulevat valtuustoon käsittelyyn lähi-aikoina.

Mielenkiinnolla odotan, mitä tuo kaikki tarkoittaa käytännössä.

Veikkaan, että tulossa on mielenkiintoinen kevätkausi kuntapolitiikan saralla. Olkaamme kuulolla!


Kaarina Torro (sd.),

kaupunginvaltuutettu,

hyvinvointilautakunnan jäsen,

Martinniemi/Oulu