Joukkoliikenne: Oulun jouk­ko­lii­ken­teen linjat siir­ty­vät pois OTP:lta ensi vii­kol­la, lii­ken­tees­sä voi olla häi­riöi­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Tarja Halonen ja Esko Aho vaa­ti­vat G20-ryh­mää koolle ve­too­muk­ses­sa no­be­lis­tien, en­tis­ten val­tio­joh­ta­jien, kes­kus­pank­kii­rien ja muiden vai­ku­tus­val­tais­ten hen­ki­löi­den kanssa

Vauraiden maiden G20-ryhmä kookontuisi normaalioloissa vasta marraskuussa.

Geneve
Presidentti Tarja Halonen on yksi 225:stä vetoomuskirjeen kirjoittajista. Arkistokuva.
Presidentti Tarja Halonen on yksi 225:stä vetoomuskirjeen kirjoittajista. Arkistokuva.
Kuva: Jukka Ritola

Presidentti Tarja Halonen ja entinen pääministeri Esko Aho vaativat G20-maiden ryhmää pikaisesti koolle korona-avun koordinointiin ja koronapandemian talousvaikutusten nujertamiseen kirjelmässä, jonka on allekirjoittanut 225 nykyistä ja entistä politiikan ja talouden johtohenkilöä.

Maiden olisi löydettävä torstaihin mennessä seitsemän miljardia dollaria koronarokotteen saamiseksi ilmaiseksi varsinkin köyhien maiden käyttöön.

– Tämä on hätähuuto maailmanpolitiikalle. Korona vaatii kiireisiä toimiamme, johtajat kirjoittavat tiistaina julkistetussa kirjelmässä.

G20 on 19 maailman vauraimman valtion ja EU:n yhteisfoorumi, joka etsii koordinoituja ratkaisuja yleismaailmallisiin ongelmiin.

Normaalin aikataulun mukaan G20-maiden huippukokous järjestettäisiin vasta marraskuun lopussa.

Vetoomuksen allekirjoittajina nobelisteja ja valtiojohtajia

Halosen ja Ahon lisäksi allekirjoittajina kirjelmässä on muun muassa YK:n entinen pääsihteeri Ban Ki-moon, Britannian entinen pääministeri Tony Blair, Naton entinen pääsihteeri Javier Solana, sijoittaja George Soros ja Saksan entinen ulkoministeri Joschka Fischer.

Kirjelmän ovat allekirjoittaneet myös monet johtavat taloustieteilijät ja Nobel-palkintojen saajat.

Listalla on esimerkiksi taloustieteen nobelisti Joseph Stiglitz ja Maailmanpankin entinen pääjohtaja James Wolfensohn. Terveyden ja lääketieteen saralta kirjelmän on allekirjoittanut muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO:n entinen pääjohtaja ja Norjan pääministeri Gro Harlem Brundtland.

Kirjelmän kokosi ja julkaisi Britannian entinen pääministeri Gordon Brown.

Brownin mukaan koronasta irtautuminen vaatii G20-tyylisen kansainvälisen ryhmän pikaista kokoontumista, jotta maailma pystyy vastaamaan kriisiin koordinoiduilla toimilla sen sijaan, että kaikki valtiot tekisivät omia irrallisia ratkaisujaan.

Toisena suomalaisena vetoomuskirjeeseen osallistui Suomen entinen pääministeri Esko Aho.
Toisena suomalaisena vetoomuskirjeeseen osallistui Suomen entinen pääministeri Esko Aho.

Korona lisää köyhyyttä

Allekirjoittajat sanovat ajan käyvän vähiin, koska 440 miljoonaa ihmistä uhkaa köyhtyä koronan talousvaikutusten takia ja maailmantalouden luisuvan kurjimukseen.

Siksi maailman valtiot on allekirjoittajien mukaan saatava pikaisesti koolle kehittämään talousohjelmaa koronasta nousuun. Tämä olisi tehtävä nopeasti ennen kuin koronan toinen aalto iskee.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut siirtävänsä johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän kokouksen syyskuuhun ja ottavansa mukaan myös Venäjän.

Brown vaatii, että G20:n on nyt otettava johtajuus maailmanlaajuisessa kriisissä.

Köyhät maat odottavat maailmanjohtajien mukaan nopeaa korona-apua. Maailman valuuttarahasto IMF:n arvion mukaan kehittyvät maat tarvitsevat 2,5 tuhatta miljardia koronasta nousemiseen. Tästä summasta vain murto-osa on tähän mennessä jaettu, kirjelmän allekirjoittajat muistuttavat.

– Sanoista on päästävä nyt nopeasti tositoimiin. Köyhien maiden lainat on unohdettava, ja niille on annettava lisää rahaa, jotta ne pystyvät selviämään koronan tuomasta talousahdingosta. Maailma menettää 300 miljoonaa työpaikkaa koronan takia, johtajat sanovat kirjelmässä.