Kaupunginjohtaja: Seit­se­män kiin­nos­ta­vaa nimeä kertoo, ovatko he ha­ke­mas­sa

Oulun alueen jää­kie­kon ju­nio­ri­jouk­kueet pa­laa­vat pe­laa­maan omien lo­go­jen­sa alla – "Ei ole ke­nen­kään etu, että tap­pe­lem­me kes­ke­näm­me sa­mois­ta pe­laa­jis­ta"

Kau­ris­mäen klas­sik­ko saa en­si-il­tan­sa Oulun teat­te­rin suu­rel­la näyt­tä­möl­lä – Oh­jaa­jan mukaan hahmot eivät ole luu­se­rei­ta vaan sel­viy­ty­jiä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Tanska höl­len­tää ko­ro­na­ra­joi­tuk­sia ko­ronapas­sin avulla – tou­ko­kuun lopussa sal­li­taan jo 2  000 hengen ul­ko­ti­lai­suu­det

Kuntosalit ja elokuvateatterit avautuvat tällä viikolla, eikä ravintolaankaan tarvitse enää ennakkovarausta.

Vor Frue Kirke -kirkko avattiin ensimmäistä kertaa sitten vuonna 2020 asetetun sulkutilan Kööpenhaminassa. Tanska aloittaa koronarajoitusten purkamisen koronapassin avulla.
Vor Frue Kirke -kirkko avattiin ensimmäistä kertaa sitten vuonna 2020 asetetun sulkutilan Kööpenhaminassa. Tanska aloittaa koronarajoitusten purkamisen koronapassin avulla.
Kuva: Nils Meilvang

Tanska ilmoitti tiistaina höllentävänsä koronavirusrajoituksia. Tanskan terveysviranomaisten arvion mukaan viruksen leviäminen maassa on saatu hallintaan, minkä lisäksi rajoituksien purkamisessa käytetään apuna niin sanottua koronapassia.

Elokuvateatterien ja teatterien oli jo aiemmin kerrottu avautuvan torstaina, ja nyt kuntosalit ja kuntokeskukset lisättiin listalle. Jo aiemmin avautuneet ravintolat, kahvilat ja baarit saavat myös jatkossa ottaa asiakkaita ilman vähintään puoli tuntia etukäteen tehtyä varausta.

Päästäkseen esimerkiksi ravintolaan, teatteriin tai kampaajalle asiakkaiden täytyy kuitenkin esittää koronapassi, eli todistus joko 72 tunnin sisällä tehdystä negatiivisesta koronatestistä, rokotuksesta, tai hiljattain sairastetusta covid-19-taudista.

Myös kokoontumisrajoituksia höllennetään. 21. toukokuuta alkaen ulkona pidettäviin yleisötapahtumiin saa ottaa 2 000 ihmistä, ja yksityistilaisuuksien rajoitus nousee sisätiloissa 50:een ja ulkotiloissa sataan. Samaan aikaan yliopistoissa palataan osittain lähiopetukseen.

Elokuun alusta lähtien ulkotiloissa pidettäviin yleisötapahtumiin saa ottaa 5 000 ihmistä. Poikkeuksena ovat kuitenkin Kööpenhaminassa kesä-heinäkuussa järjestettävät neljä jalkapallon EM-kisojen ottelua, joihin kuhunkin päästetään 16 000 fania paikan päälle.

Tavallisesti yli 130 000 ihmistä vetävä Roskilden musiikkifestivaali on kuitenkin peruttu viime vuoden tapaan, koska tapahtuman järjestäminen 2 000 hengen yleisörajoituksella ei ollut mahdollista.

Noin 700 tartuntaa päivässä

Tanskassa on todettu pandemian aikana reilut 250 000 tartuntaa ja vajaat 2 500 virukseen liittyvää kuolemantapausta.

Viime viikkoina tartuntamäärät Tanskassa ovat pysyneet melko tasaisesti 600–700:n päiväkohtaisen tartunnan paikkeilla. Se on selvästi vähemmän kuin joulukuussa, jolloin uusia tartuntoja todettiin päivittäin yli 3 000, mutta kuitenkin enemmän kuin esimerkiksi Suomessa tällä hetkellä.

Tartuntoja kuitenkin todetaan lähinnä nuoremman väestön keskuudessa, ja kuolemantapauksia on viimeisten kahden kuukauden aikana raportoitu päivää kohden enää pari.

– Vaikka Tanskan epidemiologinen tilanne on vakaa, tiedämme, että monet maat ovat keskellä kolmatta aaltoa ja uusia sulkutoimia, jotka me haluamme välttää, oikeusministeri Nick Häkkerup sanoi.

Tanskassa reilut 23 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja reilut 11 prosenttia molemmat rokoteannokset. Tanska uskoo saavansa kaikki halukkaat rokotettua elokuun loppuun mennessä, vaikka se on pudottanutkin Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteet pois rokotusohjelmastaan äärimmäisen harvinaisten sivuoireiden takia.