Lippu-uudistus: Bus­si­li­pun hinta Oulun kes­kus­tas­sa voi jopa kak­sin­ker­tais­tua

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tam­mi­kui­nen lou­nais­myrs­ky puski jäätä mereltä ki­vi­kol­le jopa viiden metrin ka­soi­hin – "Se on mahtava luonnon näy­tel­mä"

Eero Ronkaisen Lumijoen Rokonkarilta ottamassa kuvassa näkyy tammikuun alkupuolella raivonneen myrskyn kivikolle nostattama jääröykkiö.

Luonto näytti voimansa Lumijoen Varjakassa. Lounaismyrsky puski jäärovat Rokonkarille.
Luonto näytti voimansa Lumijoen Varjakassa. Lounaismyrsky puski jäärovat Rokonkarille.
Kuva: Eero Ronkainen

Kalevan lukijan Eero Ronkaisen Lumijoen Rokonkarilta ottamassa kuvassa näkyy tammikuun alkupuolella raivonneen myrskyn kivikolle nostattama jääröykkiö. Ruukkilainen Ronkainen otti kuvan Rokonkarilla lauantaina käydessään kokemassa kalaverkkojaan saaren läheisyydessä.

– Kuvassa näkyvä röykkiö oli arviolta noin viisi metriä korkea. Olen pitänyt varmaan 20 vuoden ajan verkkoja kyseisessä paikassa, mutta ikänä ei ole sattunut omalle kohdalle, että jääröykkiöt olisivat olleet lähellekään noin korkeat, Ronkainen kertoo.

Ronkainen arvioi, että hänen lauantaina näkemänsä jääröykkiöt ovat perua tammikuun ensimmäisen viikonlopun aikana kahden päivän verran raivonneen lounaismyrskyn jäljiltä. Tuolloin jäät lähtivät liikkeelle Lumijoen Varjakan edustalta ja puristumaan Oulunsaloa kohti, ja ovat nousseet Rokonkarilla rantakivikolle.

– En ole itse ollut paikalla, kun tämä on sattunut, mutta tuttuni oli nähnyt, kun jäät olivat liikkuneet siinä. Se on mahtava luonnon näytelmä, Ronkainen kuvailee.

Tällä kertaa kalaverkkojen löytäminen myrskyjen jäljiltä oli hankalampi tehtävä ja siihen tarvittiin kiikarointia kaukoputkella. Ronkaisen onneksi hänen kalaverkkonsa säästyivät myrskyn tuhoilta.