Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Kolumni

Tämä sarja on Dis­ney+:n parasta antia: pu­hal­taa uutta eloa Sky­wal­ke­rei­den saagaan

-

Syksyllä Suomeen pitkän odotuksen jälkeen saapuneen Disney+-striimauspalvelun parasta antia on Tähtien sota -sarja The Mandalorian, jonka toisen kauden finaalijakso julkaistiin viime perjantaina.

Kun viihdejätti Disney osti oikeudet George Lucasin luomaan avaruusoopperaan ja sen universumiin, moni pelkäsi rahastuksen tuhoavan rakastetun tarinan.

Disneyn luotsaama uusin Skywalkereiden saagan päättävää trilogia oli äänekkäiden arvostelijoiden mielestä viimeinen niitti Tähtien sodan arkkuun. Tämän kyseenalaisen kunnian voisi kuitenkin antaa jo 2000-luvun alun surullisenkuuluisille episodeille 1-3.

The Mandalorian kuitenkin näyttää, että avaruusfantasiamaailmalla on vielä lisää annettavaa. Sarja tarjoilee parasta Tähtien sotaa sitten alkuperäistrilogian.

The Mandalorian kertoo, millaista elämä kaukaisessa galaksissa on tarunhohtoisten taisteluiden taustalla. Tähtien sotaa inspiroinut klassinen lännenelokuvatyyli näkyy ja kuuluu.

Nostalgia toimii taustana omillaan pärjäävälle tarinalle

Pääosassa on palkkionmetsästäjä Mandalorian, joka kuuluu samaan heimoon kuin alkuperäistrilogiassa vilahtanut sivuhahmo Boba Fett.

Game Of Thronesista tuttu Pedro Pascal onnistuu luomaan Mandalorianista täysiverisen hahmon maskin takana.

Sarjan ehdoton tähti on mystinen Lapsi, joka muistuttaa kovasti Luke Skywalkeria opettanutta jedimestaria. Hämmentävän söpö käsinukke onkin saanut faneilta lempinimen "vauva-Yoda".

Sarja ei ota itseään niin tosissaan kuin uusimmat elokuvat. Itsetietoisia vitsejä viljellään, mutta hyvällä maulla ja sopivassa suhteessa.

Kaikesta huomaa, että tekijät ovat saagan faneja. Nostalgia ei silti ole itseisarvo, vaan toimii taustana uudelle ja omillaan pärjäävälle tarinalle. Elokuvia rauhallisempi tahti on ainoastaan eduksi elokuvatasoisille erikoistehosteille ja taisteluille.

Aika näyttää, onnistuuko The Mandalorian pelastamaan pöhöttynseen scifi-jättiläisen. Kolmas kausi on tulossa jouluna 2021.