Mainos

Talven char­te­reis­ta ei vielä ha­jua­kaan – ko­ti­maan tu­ris­teis­ta odo­te­taan poh­joi­sen mat­kai­lun pe­las­ta­jaa

Kuusamossa odotetaan pirtsakkaa matkailusyksyä. Valtaosa Rukan ja Kuusamon matkailijoista on normi­vuotenakin kotimaasta, mikä helpottaa paikallis­yrittäjien koronaepidemian värittämää ajanjaksoa.

”On selvitty isosta lamasta ja tuhkapilvestä. Nyt ollaan syvässä kuopassa, mutta pois on päästävä. Se onnistuu niin, että tehdään entistä lujemmin työtä”, tuumii Ruka Salongin toimitusjohtaja Marjo Määttä miehensä Vesa Määtän kanssa.
”On selvitty isosta lamasta ja tuhkapilvestä. Nyt ollaan syvässä kuopassa, mutta pois on päästävä. Se onnistuu niin, että tehdään entistä lujemmin työtä”, tuumii Ruka Salongin toimitusjohtaja Marjo Määttä miehensä Vesa Määtän kanssa.
Kuva: Mikko Halvari

”Syyslomaviikolle on jo kivasti varauksia”, kertoo Kuusamossa matkailualalla toimivan palveluyrityksen LSJ Group Oy:n toimitusjohtaja Marjo Määttä. Yrityksen toimipisteinä ovat Rukan Salonki ja Rukan Kuksa.

Maailmanlaajuisen koronaepidemian aiheuttamien matkustusrajoitusten myötä ulkomaisten matkailijoiden määrä karsiutui rajusti pohjoisessa Suomessa. Ruka Salonki päätti lähteä panostamaan kotimaan matkailijoihin.

Määtän mukaan me suomalaisetkin kyllä matkustamme kotimaassamme, kun vain tuote ja hinta ovat kohdillaan.

”Edelleen odotamme, että ulkomailtakin päästäisiin tulemaan, mutta talvea on hankala ennustaa”, hän sanoo.

Yrittäjien yhteistyö vahvuutena

Määttä sanoo, että Rukan vahvuus on aina ollut kotimaan matkailijoiden suuri osuus kaikista tulijoista. Hän näkee voimavarana myös yhteistyön alueen yrittäjien kesken.

”Kukaan ei ole jäänyt yksin, jollei ole tietoisesti halunnut jäädä”, hän arvelee.

Tavallisesti Rukaa on pidetty talvikohteena, mutta tänä vuonna yrittäjät panostivat myös suven aktiviteetteihin. Koronaepidemia tuntui vaikuttavan ihmisten tottumuksiin.

”Pari vuotta sitten ravintolaan tultiin syömään poronkäristys nopeasti, mutta nyt ihmiset tulivat nauttimaan ruoasta ja viinistä pitkän kaavan mukaan jo päivällä”, Määttä vertaa.

Kotimaanmatkailijoita sankka joukko

Kuusamon kaupungin matkailuneuvojan Sari Mourujärven mukaan ulkomaalaisista matkailijoista melkein kaikki loistavat poissaolollaan.

”Yksittäiset poikkeukset ovat olleet lähinnä muualla Suomessa pitkäaikaisesti asuvia ranskalaisia ja saksalaisia henkilöitä”, hän sanoo.

Mourujärvestä kesäkausi on kuitenkin tuntunut jopa vilkkaammalta kuin edelliskesä, sillä suomalaiset ovat olleet liikkeellä sankoin joukoin. Esimerkiksi pienellä karhunkierroksella väkeä on ollut jonoiksi asti, samoin Kiutakönkään päiväreitillä on riittänyt kulkijoita.

”Koskenlaskuihin ei ole ollut vapaita lähtöjä kuin hajapäivinä. Karhutarha on vetänyt tosi paljon kävijöitä”, hän luettelee.

Kesällä perheitä, syksyllä eläkeläisiä

Matkailijat ovat olleet kesän aikana perheitä, mutta koulujen alkamisen jälkeen aikuisväestöön kuuluvia, kuten eläkeikäisiä ruskamatkailijoita.

Mourujärven mukaan matkailijoiden osuus vaikuttaa huomattavasti kunnan palveluiden käytössä – esimerkiksi kaupoissa on hänen mukaansa näkynyt paljon ulkopaikkakuntalaisia.

”Charterlentoja tuli viime vuonna satoja, ainakin kolmesataa. Niitä oli päivässä useampia ja useammasta maasta. Tälle talvikaudelle varmuutta niistä ei ole tullut”, Mourujärvi vertaa.

Kuusamon kaupunki odottaa syyslomalle kotimaan matkailijoita. Rukalla ensimmäiset rinteet on Mourujärven mukaan tarkoitus avata jo lokakuussa.

”Jollei ole lunta, eikä pääse hiihtämään, niin sitten on luontoreitit”, Mou­rujärvi toteaa.

Talven tilanne on kysymerkki

Kuusamon yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Mika Haataja kiittelee alueen hyvää ruskatilannetta varausten suhteen. Hänen mukaansa 75 prosenttia Kuusamon matkailijoista on normaalivuonnakin kotimaasta. Turistien lisäksi alueella on majaillut viime kuukaudet kakkosasuntojen omistajia etätöissään.

Sen sijaan talven tilanne on Haatajankin mukaan puhdas kysymysmerkki.

”Matkustusrajoitusten niin sanottu löyhentäminen ei ole pelastanut toistaiseksi mitään. Tärkeimmät ryhmämatkailumaat Iso-Britannia, Espanja, Ranska ja Hollanti ovat listojen ulkopuolella”, hän sanoo.

Aurinkomatkat aloitti pakettimatkojen myynnin tunturikohteisiin Rukalle, Leville, Saariselälle ja Ylläkselle lokakuun alusta. Vielä ei ole tiedossa, onnistuvatko ne pelastamaan Pohjois-­Suomen kohteiden matkailua.

Moni kuuli vajaa vuosi sitten Syötteellä aloittaneen Pytky Cafen munkkien kutsun – seuraavaksi turisteja hemmotellaan keittolounaalla ja à la carte -listan antimilla
Viime kuukausien aikana Pytkyn Cafen yrittäjillä on ollut aikaa pohtia tulevaa – bistro-kahvila avaa ovensa taas lokakuussa
Anna Pesonen-Smith
Aikanaan Rovaniemeltä Pudasjärvelle muuttanut Mari Kälkäjä (vas.) ja kiiminkiläislähtöinen, pitkään Pudasjärvellä asunut Kirsi Hanhela keskellä remonttia, joka tuo Pytky Cafen tiloihin enemmän istumapaikkoja.
Aikanaan Rovaniemeltä Pudasjärvelle muuttanut Mari Kälkäjä (vas.) ja kiiminkiläislähtöinen, pitkään Pudasjärvellä asunut Kirsi Hanhela keskellä remonttia, joka tuo Pytky Cafen tiloihin enemmän istumapaikkoja.
Kuva: -

Alle vuosi sitten Syötteellä toimintansa aloittanut Pytky Cafe avautuu entistä ehompana lokakuun puolivälissä. Entisissä Syötteen Naamankajärven toimintakeskuksen tiloissa lähdettiin aluksi liikkeelle maltillisesti.

”Paikka oli alkeellinen, alkuun ei tullut lämmintä vettä ja vesiputket olivat usein jäässä. Munkit olivat tuote, jota paikan päällä voi helposti valmistaa”, yrittäjä Mari Kälkäjä muistelee kahvila-bistron alkutaivalta.

Munkkeja paistamaan hän pyysi tuttuaan Kirsi Hanhelaa. Tällä oli munkinpaiston ohessa myös muutama liikeidea mielessään.

Siitä lähti liikkeelle naisten ja Pytky Cafen yhteinen tarina. Loppu on historiaa, vaikka koko taipaleesta onkin kulunut vain vähän aikaa.

Pytky Cafen toiminta Kälkäjän ja Hanhelan hyppysissä virallistettiin tämän vuoden maaliskuun lopulla – juuri koronaepidemian pahenemisen kynnyksellä. Mutta nyt kevätkausi on ohi ja edessä siintää uusi sesonki.

”Munkeista on tullut hittituote. Yhtenä päivänä olemme voineet myydä 250 munkkia ja 10 lättyä, eli ne tekevät kauppansa”, Kälkäjä sanoo.

Maailmantähtiä ja tavallista väkeä

Munkkien kutsun on kuullut ryhmämatkailijoiden, hiihtäjien, pyöräilijöiden ja ulkoilijoiden lisäksi myös kansainvälinen tähtinäyttelijä Jasper Pääkkönen, jonka kuva koristaa yrityksen Facebook-sivua. Kuvassa on mukana Pääkkösen kumppani Alexandra Escar. Pari vaikuttaa nauttivan hetkestä takkatulen äärellä.

”He halusivat tulla viettämään vähän aikaa omassa rauhassa. Miellyttävä pariskunta”, kahvilayrittäjät kommentoivat.

Jatkossa Pytky Cafessa tarjoillaan muun muassa keittolounasta ja à la carte -listan antimia. Bistron puolelle tulee aiempaa enemmän istumapaikkoja.

Paikan pihalle on tulossa myös viisi poroa. Kälkäjällä on poromerkki.

Kekseliästä ja joustavaa

Koronaepidemian aikana ja muutoinkin Pytky Cafen omistajien toimintaa voi kuvata joustavaksi ja kekseliääksi.

”Menemme sinne missä palveluita kaivataan. Toimitimme esimerkiksi SM-tason hiihtäjille lounaan pirttiin asti viikon verran”, Hanhela kertoo.

Koronaepidemian aikana yrittäjät ovat myyneet take away -annoksia. Lisäksi naiset ovat hoitaneet mökkisiivouksia.

Viime kuukausien aikana heillä on ollut hyvää aikaa myös suunnitella tulevaa.

”Olemme miettineet jatkoon hyvinvointi- ja majoituspaketteja, mutta asia kerrallaan”, yrittäjät sanovat.

Uudistetun Pytky Cafen avajaisia vietetään 12. lokakuuta alkaen, osoite Syötekyläntie 382.