Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Taleban julisti yleisen ar­mah­duk­sen Af­ga­nis­ta­nin hal­lin­non työn­te­ki­jöil­le, kehotti pa­laa­maan työhön

Bidenia on kritisoitu kärkkäästi siitä, että Kabulin vajotessa kaaokseen presidentti vietti viikonloppunsa lomaillen Camp Davidin maaseutuhuvilalla poissa julkisuudesta. Hän palasi maanantaina loma-asunnolta takaisin Washingtoniin.

Washington/Helsinki
Talebanin vallattua Kabulin suuret määrät ihmisiä ovat pyrkineet pois maasta.
Talebanin vallattua Kabulin suuret määrät ihmisiä ovat pyrkineet pois maasta.
Kuva: STRINGER

Vallan Afganistanissa ottanut äärijärjestö Taleban on julistanut yleisen armahduksen maan hallinnon työntekijöille.

Tänään annetussa lausunnossa myös kehotettiin hallinnon toimihenkilöitä palaamaan tehtäviinsä.

"Yleinen armahdus on julistettu kaikille... joten sinun pitäisi aloittaa rutiinielämäsi täysin luottavaisesti", sanotaan Talebanin tiedotteessa.

Islamistinen Taleban on ottanut Afganistanin hallintaansa nopeasti sen jälkeen, kun Yhdysvallat alkoi vetää joukkojaan maasta.

Taleban hallitsi suurinta osaa Afganistanista kovin ottein vuodet 1996–2001.

Saksalaiskone palasi lähes tyhjillään

Saksassa on herättänyt huomiota maan asevoimien kuljetuskoneen eilinen käynti Afganistanissa. A400M-tyypin kone pääsi laskeutumaan Kabuliin tuntien odottelun jälkeen ja toi lopulta ulos maasta vain seitsemän henkilöä: viisi saksalaista, yhden hollantilaisen ja yhden afganistanilaisen, kertoo Der Spiegel -lehti.

Lehden mukaan koneen lentämistä lähes tyhjänä selitti se, että laskeutuminen Kabullin oli aivan viime hetkiin saakka epävarmaa. Tämän vuoksi kaupungissa olevia saksalaisia ei voitu ohjeistaa ajoissa tulemaan kentälle.

Kun laskeutuminen lopulta onnistui viiden tunnin ilmassa kiertelyn jälkeen, oli kello jo yli iltayhdeksän ja Talebanin Kabuliin määräämä ulkonaliikkumiskielto voimassa. Kuljetuskone oli maassa kentän sotilaspuolella vain reilut puoli tuntia eikä se saanut ottaa kyytiinsä kentän siviilipuolella ulospääsystä haaveilevia afganistanilaisia.

Toinen saksalaiskone oli joutunut aiemmin kääntymään takaisin lähtökentälleen Uzbekistaniin, kun sen polttoaine uhkasi loppua.

Spiegelin toimittajan Matthias Gebauerin mukaan pikaisessa laskeutumisessa onnistunut kuljetuskone toi Kabuliin kuitenkin 80 saksalaista laskuvarjojääkäriä, jotka pyrkivät avustamaan saksalaisten evakuoinneissa tulevina päivinä. Gebauerin mukaan on kuitenkin epävarmaa, voidaanko evakuointikoneisiin jatkossakaan ottaa afganistanilaisia, sillä Talebanin on kerrottu päästävän tiesuluiltaan läpi kentälle vain ulkomaalaisia.

Biden: "Afganistanin tilanne on edennyt nopeammin kuin arvelimme"

Yhdysvaltalaisten joukkojen tehtävä Afganistanissa ei koskaan ollut kansakunnan rakentaminen, vaan terrorismin torjuminen. Terrorismin torjunta ei vaadi pysyvää sotilaallista läsnäoloa maassa, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Bidenin mukaan hänen vaihtoehtonsa oli edellisen presidentin Donald Trumpin jäljiltä joko pitää kiinni yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymisestä tai kasvattaa joukkojen määrää uudelleen. Bidenin mukaan hän seisoo edelleen vetäytymispäätöksen takana.

– Afganistanin tilanne on edennyt nopeammin kuin arvelimme ja Afganistanin hallitus romahti ilman taistelua, sanoo Biden.

Joe Biden seisoo edelleen vetäytymispäätöksen takana.
Joe Biden seisoo edelleen vetäytymispäätöksen takana.
Kuva: Oliver Contreras / POOL

Bidenin mukaan tilanne vain vahvistaa yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymisen perusteita. Hänen mukaansa yhdysvaltalaisten ei tule taistella sodassa, jota afganistanilaiset eivät itse halua taistella.

Biden puhui julkisuudessa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Taleban otti Afganistanin haltuunsa.

Syytöksiä myös ex-presidentille ja Afganistanin asevoimille

Bidenia on kritisoitu kärkkäästi siitä, että Kabulin vajotessa kaaokseen presidentti vietti viikonloppunsa lomaillen Camp Davidin maaseutuhuvilalla poissa julkisuudesta. Hän palasi maanantaina loma-asunnolta takaisin Washingtoniin.

Viikonloppuna julkaistussa tiedotteessa Biden sanoi seisovansa edelleen yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymisen takana ja ettei hän aio siirtää 20-vuotista konfliktia edelleen seuraavalle presidentille. Hän myös syytti Afganistanin tilanteesta osittain maan edellistä presidenttiä Donald Trumpia, kertovat muun muassa USA Today ja CNN. Maanantain aikana Bidenin hallinnon jäsen myös sysäsi syytöksiä Afganistanin asevoimille sanoen, että heiltä puuttui tahtoa maansa puolustamiseen Talebanilta.

Biden ilmoitti keväällä Yhdysvaltojen vetävän loputkin sotilaansa pois Afganistanista.

Republikaanit arvostelleet Bidenia jyrkästi

Yhdysvaltain kongressin republikaanit ovat arvostelleet jyrkästi Bideniä Afganistanin tilanteesta. Aasian maa luisui nopeasti Talebanin hallintaan sen jälkeen, kun demokraattipuolueen Biden aloitti Yhdysvaltain sotilaiden vetämisen pois maasta.

NBC:n mukaan edustajainhuoneen jäsen Liz Cheney sanoi, että nyt näemme, mitä tapahtuu, kun Yhdysvallat vetäytyy maailmalta.

Cheney kuitenkin muistutti, että Bidenin hallinnon lailla edellisen presidentin Trumpin hallinto on vastuussa Yhdysvaltain poistumisesta Afganistanista. Vetäytymispäätöksen teki Trump, joka edustaa republikaaneja.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell luonnehti vetäytymistä Afganistanista "törkeäksi".

Päivitetty kello 9.20: Lisätty tieto Talebanin ilmoittamasta armahduksesta.

Päivitetty kello 11.40: tiedot saksalaiskoneesta.