Ta­ka­tal­vi iski, ajokeli on ollut erit­täin huono Oulussa – Pelti on ry­tis­syt, mutta va­ka­vil­ta vam­moil­ta on väl­tyt­ty lii­ken­tees­sä

Oulussa voi sataa kymmenen senttä lunta tämän päivän aikana. Sakeimpia sateet ovat idässä. Kainuussa lunta on luvassa laajoille alueille 20 senttiä, paikoin jopa 30 senttiä.

Talvi saapui liikenteeseen.
Talvi saapui liikenteeseen.
Kuva: 5.30

Ajokeli on nyt erittäin huono sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Kainuussa lumipyryn takia.

– Ei kannattaisi lähteä tielle kesärenkailla. Ajokeli on erittäin huono, ja tiet pysyvät liukkaina varmasti päivälläkin, toteaa päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Oulussa voi sataa kymmenen senttä lunta tämän päivän aikana. Sakeimpia sateet ovat idässä. Kainuussa lunta on luvassa laajoille alueille 20 senttiä, paikoin jopa 30 senttiä.

Ely-keskuksen pohjoisen alueen kunnossapitopäällikkö Markku Tervo kertoo, että urakoitsijat ovat koko kalustollaan kunnossapitotöissä.

Lumisade houkuttelee myös lintuja pihojen ruokintapaikoille, sillä niiden oma ruokapöytä maastossa on lumen peitossa.

Kaksi pientä onnettomuutta Pohjantiellä

Pelti on rytissyt liikenteessä muutamaan otteeseen päivän aikana. Pelastuslaitoksen mukaan ulosajoja ja peltikolareita on ollut huomattavasti normaalia enemmän.

Pohjantiellä sattui aamupäivällä kaksi pientä onnettomuutta, poliisi kertoo. Lava-auto törmäsi kaiteeseen Limingan kohdalla etelään menevällä kaistalla kello hieman ennen kello yhtätoista.

Lisäksi henkilöauto suistui kaiteeseen raskasta kalustoa ohittaessaan Kempeleen kohdalla pohjoiseen menevällä kaistalla puoli kahdentoista jälkeen. 

Myös Muhoksen Kylmälänkyläntiellä auto ajautui pyörilleen ojaan kello 8.20 aikaan. 

– Nämä ovat suistumisonnettomuuksia. Ne ovat tyypillisiä silloin, kun tulee lunta, joka sulaa tien pintaan, kommentoi poliisin johtokeskuspäivystäjä Tommi Tikka.

Puolenpäivän jälkeen ulosajoja oli esimerkiksi Limingassa Kasitiellä ja Oulussa tiellä 20. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että onnettomuudessa vältyttiin henkilövahingoilta.

Myös Kajaanissa on poliisin mukaan sattunut aamupäivän aikana kolme pientä peltikolaria. 

Kehräämöntiellä sattui kahden ajoneuvon nokkakolari, ja Nuottajärven taukopaikan kohdalla vitostiellä henkilöauto ajautui ojaan. Lisäksi kuorma-auto ja henkilöauto kolaroivat Kuurnantien ja Linnantaustien risteyksessä.

Kaikissa onnettomuuksissa vältyttiin vakavilta loukkaantumisilta.

Iltapäivän paluuliikenne on sujunut ilman vakavia onnettomuuksia

Päivystävä palomestari Marko Hottinen sanoi puoli kuuden aikaan, että Oulun seudulla on sattunut iltapäivän aikana vajaa kymmenen liikenneonnettomuutta.

– Ne olivat pieniä peltikolareita ja yhteentörmäyksiä tai ulosajoja. Vakavia onnettomuuksia ei ole ollut.

Hottisen mukaan isoilla teillä ei sattunut iltapäivän aikana onnettomuuksia, vaan ne tapahtuivat pienemmillä teillä. Onnettomuuksia oli Oulussa, Kiimingissä, Muhoksella ja Kempeleessä.

Perjantai-iltapäivällä keliolosuhteet olivat neljän ja viiden välillä valtatie 8:lla ajoittain haastavat. Liikenne soljui etelään rauhallisesti 70-80 kilometrin tuntivauhdilla.

Paksun, sohjoisen paltteen vuoksi ohittaminen oli hankalaa Limingan Hummastinvaaran ohituskaistan välillä. Limingan ohituskaista oli paksun sohjon peittämä. Hummastinvaaran ohituskaistan pohjoispäästä etelän suuntaan tie oli aurattu ja suolattu lähes puhtaaksi.

Oulun tieliikennekeskus antaa kolme vinkkiä, miten onnettomuuksilta voi välttyä.

Sateet väistyvät huomenna etelään

Lämpötila ei nouse päivällä juuri nollan yläpuolelle Pohjois-Pohjanmaalla, Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta sanoo. Ensi yönä maakunnassa voi olla viisikin astetta pakkasta.

Lumisade kestää Vallan mukaan ainakin iltaan asti. Yöllä sää alkaa selkiintyä ja viimeistään huomenna aamulla sateet väistyvät Pohjois-Pohjanmaan yltä etelään.

Ilmatieteen laitos varoittaa nettisivuillaan, että onnettomuusriski on huomattava ja liikenteessä on mahdollisesti suuria häiriöitä tänään lumipyryn vuoksi.

Ilmatieteen laitos on antanut myös tuulivaroituksen maa-alueille Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, ja puuskissa tuulen nopeus on 15 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan luvassa voi olla yksittäisiä kaatuneita puita laajalla alueella ja lyhyitä sähkökatkoja.

Katso lukijoiden kuvia takatalvesta ja ruokintapaikoille kerääntyneistä linnuista.

Katso paikkakuntakohtaiset säätiedot Kalevan sääsivulta.

Uutista päivitetty kello 12:01: Päivitetty tietoja onnettomuuksista.