OLYMPIALAISET: Italian Jacobs pinkoi satasen olym­pia­voit­ta­jak­si Eu­roo­pan en­nä­tyk­sel­lä

Mainos

Tai­ta­ja-ki­sas­ta potkua työl­lis­ty­mi­seen: Nuoret am­mat­ti­lai­set näyt­tä­vät tai­ton­sa ja yri­tyk­set palk­kaa­vat parhaat työn­te­ki­jät

Nuoret ammattilaiset pääsevät osoittamaan taitonsa ja yritykset palkkaamaan parhaat työntekijät

Ellen Kälkäjä voitti vaatteenvalmistus-kisan Taitaja2021-tapahtumassa.
Ellen Kälkäjä voitti vaatteenvalmistus-kisan Taitaja2021-tapahtumassa.
Kuva: Skills Finland ry

Taitaja 2021-kisa on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma. Opiskelijalle tapahtuma on oivalinen tilaisuus näyttää kykynsä ja osoittaa olevansa oman alansa Suomen parhaimmistoon kuuluva tekijä.

”Opiskelijan ansioluetteloon tulee merkintä osallistumisesta. Yritykset ovat kiinnostuneita palkkaamaan henkilöitä, jotka ovat osoittaneet halunsa kehittyä ja kehittää alaa. Muutamat yritykset ovat valinneet usein omien alojensa osaajista esimerkiksi kaikki mitalistit suoraan haastattelematta kesätöihin. He luottavat siihen, että nuori joka on Taitajissa päässyt mitaleille saakka, on jo alansa huippuosaaja”, kilpailujohtaja Sauli Jaara Koulutuskuntayhtymä OSAOsta.

Nuori, joka ei pelkää ottaa haasteita vastaan ja joka osaa tehdä alansa töitä itsenäisesti, on arvokas työntekijä. Yritysten näkökulmasta Taitaja-tapahtuma on näyteikkuna siihen, missä ammatillisessa koulutuksessa mennään ja mihin suuntaa yritykset haluaisivat sitä viedä.

Menestys huomataan

Vaatteenvalmistus-lajista ensimmäisen sijan napannut Ellen Kälkäjä on kotoisin Muhokselta.

”Olen toisen vuoden opiskelija OSAOlla, ja valmistun ensi jouluna. Varmaan alan työnantajat kiinnostuvat, jos tietävät voitostani. Kisoista on myös hyötyä, jos joskus aion lähteä suorittamaan jatko-opintoja.”

Ellen Kälkäjä on aina pitänyt ompelemisesta ja käsillä tekemisestä. Hän kertoi etsineensä alan koulutusta ja läheltä löytyi.

”Onneksi tämä linja löytyi OSAOlta. Jatkossa saattaisin harkita vaatealan kaavoituksen opiskeluja.”

Näkyvyyttä yrityksille

”Opiskeluaikani sähkö- ja automaatioalan opettajani Hannu Leinonen OSAOlta pyysi minua Taitaja2021 -kisaan tuomariksi”, kertoo Jani Ahola sähköalan yritys Jaitec Oy:stä. Leinonen oli opettamisen ohella valmentanut Aholaa aikoinaan kilpailemaan samanlaiseen SM-tason kisaan sekä Japaniin MM-kisoihin konepajatekniikka-lajissa.

”Kiinnosti käydä katsomassa kisaa tältäkin puolelta, tuomarin näkökulmasta.”

Aholan mielestä on hienoa, että Oulussa järjestetään kisaa. ”Saamme myös näkyvyyttä omalle firmallemme kun tuomaroin kisassa.”

Yritykset ovat lähteneet mukaan tukemaan ja kehittämään koulutusta. Kilpailujohtaja Sauli Jaara on tyytyväinen yritysten panokseen.

”Haluan kiittää yrityksiä siitä, että lähtivät innolla kisaan mukaan, vaikka tapahtumasta jouduttiin tekemään yleisölle virtuaalinen. Yritykset saavat tällä tavalla kuitenkin näkyvyyttä verkossa ja somessa.”

Rahoitusta kisojen järjestämiseen on saatu eri oppilaitosten lisäksi yritysyhteistyön kautta lähes kaksi miljoonaa. Suurin rahoittaja kisoissa on opetus- ja kulttuuriministeriö lähes kolmella miljoonalla eurolla. Kisan kokonaisbudjetti on lähes 6 miljoonaa euroa.

Kisassa kilpaillaan Suomessa opiskelevien alle 22-vuotiaiden opiskelijoiden ammattitaidon näytön mestaruuksista. Mukana on myös lajeja, joissa ei ole ikärajaa, esimerkiksi puhdistuspalvelualan ja viherrakentamisen opiskelijoilla.

Taitaja2021 Oulu-tapahtuma toteutettiin toukokuun puolen välin jälkeen koronapandemian vuoksi uudella tavalla. Maan parhaimmat ammattitaitajat kisasivat Suomen mestaruuksista yhden ison yleisötapahtuman sijaan hajautetusti ammatillisissa oppilaitoksissa 13 eri paikkakunnalla.

Tapahtuman teemoja olivat yhdessä tekeminen, yhdenvertaisuuden edistäminen, elinikäinen oppiminen ja vastuullisuus.