Mainos

Taisto Hir­vo­sel­la vies­ti­ka­pu­la kulkee jo kol­man­nes­sa pol­ves­sa – yri­tyk­ses­sä hyvä yh­teis­hen­ki ja huumori sitovat perheen yhteen

Taisto Hirvonen Oy on monille tuttu pienkoneliike. Yrittäjät jo kolmannessa polvessa pyrkivät tarjoamaan täyttä palvelua pienkonemyymälän asiakkaille.

Kun Jouni, Pyry, Juha ja Jouko Hirvonen vaihtavat Paljetien myymälässä kuulumisia kuutena päivänä viikossa, ei sunnuntaisin välttämättä enää käydä kylässä.
Kun Jouni, Pyry, Juha ja Jouko Hirvonen vaihtavat Paljetien myymälässä kuulumisia kuutena päivänä viikossa, ei sunnuntaisin välttämättä enää käydä kylässä.

Valtakunnallisen Yrittäjän päivän aamuna Taisto Hirvonen Oy -pienkoneliikkeen ovet ovat vielä asiakkaille suljettuna. Jouni, Juha, Jouko ja Pyry ovat paikalla avaamassa liikettä.

Nämä neljä sukulaista ovat olleet koko elämänsä aikana ainoastaan T. Hirvonen Oy:llä töissä. Paria lyhyttä peruskoulun työharjoittelua lukuun ottamatta.

Yritys sitoo perhettä tiiviisti yhteen. Juha vitsaileekin, että hänen vanhempiensa Taiston ja Mairen kolmella lapsella on henkilötunnus, ja yhdellä lapsella Y-tunnus.

Vastuut jakautuvat luontevasti Hirvosten välillä. Jouni vastaa myynnistä, Juha on yrityksen toimitusjohtaja, Jouko hoitaa tietotekniikan ja verkkokaupan ylläpitämistä ja nuorimmainen Pyry vastaa robottileikkureista, sekä on joka paikan höylä.

Juhan poika Pyry onkin keittänyt pullakahvit. Osa yrityksen omistajuudesta siirtyi virallisesti hänelle vuonna 2018 kun Pyryn isoisä Taisto lahjoitti nuorimmaiselle Hirvoselle osakkuuden yrityksestä. Yrityksen omistajuus siirtyi siis kolmanteen polveen.

Kaupassa käy myös asiakkaita kolmessa polvessa. Jouni kertoo esimerkin. ”Pikkulapsena on käyty isän kanssa ostamassa ruohonleikkuriin terä, nyt se lapsi ostaa itsellensä aikuisena robottiruohonleikkurin.”

Leikkejä takahuoneessa

Paikalta puuttuu yrityksen perustaja Taisto Hirvonen. Taisto ja hänen vaimonsa Maire viettävät ansaittuja eläkepäiviään mökkeillen ja välillä Taisto käy myös golffaamassa.

Taiston vanhin poika Jouni oli 4 kuukautta vanha, kun Taisto perusti silloisen yrityksen Huolto ja varaosa T. Hirvonen. Veljeskatras on leikkinyt silloisen korjaus- ja varaosaliikkeen varastossa lapsesta asti.

Kauppurienkadulla olevassa toimipisteessä leluina toimivat pyörien ja koneiden varaosat. Työssäoppiminen alkoi siis jo varhaisessa vaiheessa, kun koneiden toiminta tuli leikin kautta tutuksi.

”Kerran kiipeilin hyllyssä joka oli täynnä polkupyörän valaisimia ja se hylly kaatui”, Juha muistelee. Kiipeilyleikeistä tuli vähän sanomista, mutta ”potkuja” ei tullut.

Taisto onkin sanonut aikoinaan veljeksille, että liike myydään heti, jos liikkeen pitäminen menee kerrankin tappeluksi. Sitä ei ole onneksi tarvinnut tehdä. Työpaikalla virtaa hyvä yhteishenki ja hyvä huumori.

Perheen kanssa työskentelemisessä on se hyvä asia, että kuulumiset voi vaihtaa joka työpäivä. ”Kuusi päivää viikossa tehdään töitä niin ei tarvitse välttämättä sunnuntaisin enää käydä kylässä”, Juha kommentoi.

Taisto ja Maire Hirvosen kolmella lapsella on henkilötunnus, ja yhdellä lapsella Y-tunnus.

Neljäs polvi naurattaa

Yrityksellä menee hyvin, ja se on tehnyt positiivista tulosta. Pandemiavuosina ihmisillä oli enemmän aikaa hoitaa pihaa ja puutarhaa koska koronasulkujen vuoksi oltiin enemmän kotona. Tämä näkyi myös kasvuna pienkoneiden myynnissä.

Viime vuosien kasvava hittituote on ollut robottiruohonleikkuri. Yritys tarjoaa asiakkailleen myös robottileikkureiden talvisäilytystä. Tulevaisuudessa Hirvoset näkevät akkukäyttöisten tuotteiden kasvattavan segmenttiä markkinoilla.

Entäpä yrittäjien tulevaisuus? Onko kahdenkymmenen vuoden päästä liikkeeseen tutustumassa neljäs sukupolvi Hirvosia?

Ajatus herättää yrittäjissä hyväntahtoista naurua. ”Jätetään se vielä arvoitukseksi” toteaa Pyry.

T. Hirvonen Oy

Yritys perustettiin 15.3.1961

Ensimmäiset toimipisteet Kauppurienkadulla ja Hallitus-  kadulla

Liike muutti Limingantulliin vuonna 1989

Juha Hirvonen aloitti toimitusjohtajana 2001

Toimitilat siirtyivät Joutsensillan kupeeseen Paljetielle 2022

2023 yritys työllistää oman perheen lisäksi neljä muuta työntekijää sekä kesätyöntekijöitä