Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­muyöl­lä kolmas ta­hal­li­sek­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Tais­te­lu mar­ja-alan tu­le­vai­suu­des­ta – huo­noim­mas­sa ta­pauk­ses­sa in­ves­toin­ti­avus­tuk­sil­la ra­ken­net­tu­ja tuo­tan­to­lai­tok­sia jää toi­met­to­mik­si ja marjat metsään

Ulkoministeriöstä on kerrottu tämänhetkisen näkemyksen olevan, että viisumeiden myöntämistä marjanpoimijoille pidetään hyvin ongelmallisena, koska Schengen-viisumeita ei ole tarkoitettu työntekoon eikä elinkeinotoimintaan.

Tässä juuri on se väärinkäsitys: Eiväthän ulkomaalaiset marjanpoimijat tule tänne työntekijöinä eivätkä elinkeinonharjoittajina, vaan he tulevat omasta vapaasta halustaan poimimaan metsämarjoja tai metsäsieniä, jotka heillä on oikeus myydä verovapaasti tai syödä itse samoin kuin suomalaisillakin.

TEM:issä suunnitellaan elinkeinonharjoittajan asemaa poimijoille. Thaipoimijoiden tuskin tulee tehtyä siihen vaadittavaa ilmoitusta huomioon ottaen Suomen byrokratia. Löytyykö meiltä resursseja niiden kirjaamiseen?

Jokamiehenoikeuteen perustuva poiminta vesittyisi kaikissa ministeriöiden muutossuunnitelmissa. Se myös johtaisi maanomistajien vaatimuksiin osaansa marjatuloista, mikä on käytännössä mahdotonta toteuttaa. Poimijalle kuuluu kaikki marjasta saatava myyntitulo.

Turistiviisumilla marjanpoimintaan kutsuminen on ainoa toimiva tapa jatkaa ulkomaalaisten poimijoiden kanssa.

Viranomaisten valvonta ei ole toiminut oikealla tavalla. Valvonnan olisi oltava tasapuolista ja opastavaa. Arktiset aromit ry voisi toimia tässä hyvänä neuvottelijana ja välikätenä.

Alan yritysten toiminta on sukupolven vaihdoksen jälkeen joissakin yrityksissä käynyt hyvin aggressiiviseksi. Poimijoiden määrän kasvattaminen keinoja kaihtamatta ylisuureksi on johtanut myös toiminnan hallittavuuden vaikeutumiseen.

"Turistiviisumilla marjanpoimintaan kutsuminen on ainoa toimiva tapa jatkaa ulkomaalaisten poimijoiden kanssa."

Poimijahintataso on kymmenen vuotta pidetty samalla tasolla, mustikalla jopa laskenut. Kulut poimijoille ovat kuitenkin nousseet yli 50 prosenttia. Tähän ovat johtaneet liian suuret thaipoimijamäärät Suomessa, mutta ennen kaikkea Ruotsissa, jossa määrää ei valvota lainkaan. Markkina-alueet ovat yhteiset.

Suomessa toimivista neljästä alaa hallitsevasta yrityksestä kolmen ollessa tutkinnassa rikolliseen toimintaan syyllistymisestä, tilanne on todella vaikea. Odotettavissa olevat oikeudenkäynnit kestänevät useita vuosia. Alan luonteeseen kuuluu kuitenkin toiminnan katkeamaton jatkuminen.

Toimintansa tähän tilanteeseen ajaneiden yrittäjien olisi syytä ottaa harkintaan mahdollisuutensa jatkaa yrittäjänä. Luopumalla urastaan ja yrittämällä myydä ennen täyttä kaaosta yrityksen jatkuvuus olisi parhaiten pelastettavissa, ehkäpä myös oma ja läheisten terveys. Kirjoittaa nimellään ”kokemusta on”.

Olisiko globaalisti toimivaa suuryritystä mahdollista saada kiinnostumaan marja-alan jatkajana joissakin näistä yrityksistä?

Näistä asioista olisi syytä aloittaa keskustelu päättävien tahojen ja yrittäjien kesken. Huonoimmassa tapauksessa tulee käymään niin, että kolmannes valtion investointiavustuksilla rakennetuista tuotantolaitoksista jää toimettomiksi ja marjat metsään.

Kari Jansa

Sotkamo