Pääkirjoitus: Mainio uutinen Suomen pel­loil­ta – hyvät sa­to­nä­ky­mät li­sää­vät huol­to­var­muut­ta

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Tai­de­tes­taa­jat pa­laa­vat taiteen äärelle vai­heit­tain – kah­dek­sas­luok­ka­lai­set pää­si­vät Tor­nios­sa ri­kos­ta­ri­nan äärelle Aineen tai­de­mu­seoon

Tornio
Taidetestaajat-hanke tutustuttaa Suomen kahdeksasluokkalaisia taiteeseen ja taidelaitoksiin. Oulun Kastellin koulun 8. C- ja 8. D-luokat vierailivat Ateneumin taidemuseossa Helsingissä 2017.
Taidetestaajat-hanke tutustuttaa Suomen kahdeksasluokkalaisia taiteeseen ja taidelaitoksiin. Oulun Kastellin koulun 8. C- ja 8. D-luokat vierailivat Ateneumin taidemuseossa Helsingissä 2017.
Kuva: Mauri Ratilainen/ arkisto

Taidetestaajat-toiminnan viides lukukausi alkoi tiistaina, kun torniolaisen Putaan koulun kahdeksasluokkalaiset pääsivät vierailulle Aineen taidemuseoon Torniossa. Putaan koulun 8.A- ja 8.B-luokkalaisilla oli normaalin koulupäivän sijaan ohjelmassa Aineen taidemuseon kokoelmista koottu fiktiivinen rikostarina ENNEN YÖTÄ – Tornio Noir, jonka näyttämönä toimii 300-vuotisjuhliaan viettävä Tornio vuonna 1921. Taiteellisen dekkarikierroksen jälkeen nuoret piirsivät aiheesta kolmen stripin sarjakuvan museon järjestämässä työpajassa.

Korona vaikeuttaa taidevierailujen toteuttamista edelleen. Suurin osa muista alkusyksyn Taidetestaajat-vierailuista on kokoontumisrajoitusten takia jouduttu siirtämään. Toiminta käynnistyy vaiheittain ja koronaturvallisesti seuraten yhteiskunnan muuta aukeamista.

Lukuvuoden 2021–2022 toimintaan on ilmoittautunut mukaan ennätysmäärä taidetestaajia, lähes 68 000 nuorta opettajineen.

"Taidetestauksen keskeinen ajatus on, että kaikki pääsevät mukaan."
Antti Arjava
Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies

– Koordinaatiotiimi tekee kaikkensa, jotta kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset saisivat mahdollisuuden kokea korkealaatuisia taide-elämyksiä, toteaa Taidetestaajat-toiminnan päällikkö Joonas Keskinen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.

Koulupäivän aikana toteutettavilla taidevierailuilla on suuri tasa-arvoistava merkitys. Muutoin nuorten mahdollisuudet osallistua kulttuuritoimintaan ovat pitkälle sidoksissa perheen koulutus- ja tulotasoon.

– Taidetestauksen keskeinen ajatus on, että kaikki pääsevät mukaan,  Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava sanoo.

– Pandemian aikana se ei ole onnistunut, kun sekä taidelaitokset että koulut ovat olleet vaihtelevien rajoitusten kohteena. Koulujen jälleen lähes sataprosenttinen ilmoittautuminen velvoittaa meitä järjestämään niin toimivat ja korkeatasoiset elämykset kuin näissä oloissa on mahdollista.

Taidetestaajat on Suomen Kulttuurirahaston, Svenska kulturfondenin ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton yhteinen hanke.  Lukuvuosi 2021–2022 on Taidetestaajat-toiminnan viides lukukausi.