Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Syyt­tä­jä vaatii Porvoon am­pu­ja­vel­jek­sil­le ran­gais­tus­ta 13 murhan yri­tyk­ses­tä

Etelä-Suomen syyttäjäalue tiedotti tänään tiistaina, että Porvoossa vuosi sitten poliisia kohti tulen avanneita veljeksiä epäillään useista törkeistä rikoksista kuten panttivangin ottamisesta. Syyttäjän mukaan kyseessä ei ole uusi tapahtuma, vaan veljesten toiminnan on arvioitu täyttävän tämänkin rikosnimikkeen.

Kuvassa poliisi tekemässä tutkintaa takaa-ajoon liittyen vuosi sitten Tampereella.
Kuvassa poliisi tekemässä tutkintaa takaa-ajoon liittyen vuosi sitten Tampereella.
Kuva: Timo Marttila

Syyttäjä vaatii Porvoossa ja Pirkanmaalla poliisia tulittaneille ruotsalaisveljeksille rangaistusta 13 murhan yrityksestä.

Lisäksi syyttäjä vaatii miehille rangaistusta törkeästä ryöstöstä, törkeän ryöstön valmistelusta, panttivangin ottamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kahdeksasta vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Syyttäjät ovat toistaiseksi vaitonaisia tapauksen yksityiskohdista.

– Mitään uutta tapahtumaa rikosnimikkeiden joukossa ei ole. Panttivangin ottaminen ja törkeän ryöstön valmistelu ovat rikosnimikkeitä, joiden arvioimme täyttyvän jo aiemmin julkisuuteen kerrotuissa tapahtumissa, kertoo erikoissyyttäjä Jukka Haavisto Lännen Medialle.

Lukuisista törkeistä rikoksista epäillyt veljekset ovat syntyneet vuosina 1989 ja 1994. Toinen heistä on sekä Ruotsin että Suomen ja toinen Ruotsin kansalainen.

Tapahtumaketju sai alkunsa vuosi sitten elokuussa, kun poliisi sai omaisuusrikokseen liittyvän hälytyksen Porvoon keskustan ulkopuolella sijaitsevalle pienteollisuusalueelle. Paikan päällä partiota odotti luotisade.

Juttua tutkinut keskusrikospoliisi kertoi kesäkuussa, että poliisi oli yritetty houkutella paikalle ensimmäistä kertaa jo päivää ennen omaisuusrikokseen liittyvää hälytystä. Miehet olivat Porvoossa oleskellessaan tehneet tiedusteluja ja valmisteluja saadakseen poliisin ansaan.

Ampumisia edeltävänä päivänä hätäkeskus sai soiton, jossa poliisia pyydettiin Porvoon Epoon alueelle hiekkakuopalle väitetyn nuorisojoukon tappelun vuoksi. Partio ja ilmoittaja eivät koskaan kohdanneet.

Teollisuusalueelle poliisit kuitenkin saapuivat ja veljekset alkoivat tulittaa heitä välittömästi. Molemmat poliisit pääsivät nopeasti poistumaan paikalta. Tilanne kesti kaikkiaan noin kolme minuuttia.

Porvoon tapahtumien osalta poliisi tutki kahta murhan yritystä. Molemmat yritykset kohdistuivat työtehtävässä olleisiin poliisimiehiin.

Molemmat partion poliisit loukkaantuivat ampumisessa.

Useita pysäytysyrityksiä

Ampujat pakenivat paikalta ja lopulta poliisi onnistui jäljittämään heidät Tampereelta.

Veljekset olivat käyneet tankkaamassa henkilöautonsa huoltoasemalla ja jättäneet polttoaineen maksamatta. Tämän jälkeen he suuntasivat kohti Tampereella sijaitsevaa Ratatunnelia.

Poliisi yritti pysäyttää Ruotsin rekisterikilvissä olleen Volvon ensimmäistä kertaa ennen tunnelia.

Veljekset kuitenkin kiihdyttivät tunneliin, jossa he ampuivat poliisia kohti viisi laukausta. Näistä kolme osui poliisiauton keulaan.

Poliisi on kertonut aiemmin, että konkreettisesti takaa-ajon aikana tunnelissa oli vaarassa kahdeksan poliisia. Lisäksi tunnelissa oli tapahtuma-aikaan runsaasti siviiliautoilijoita.

– Vaikkakin tosiasiallinen kohde on ollut poliisi, myös sivulliset ovat olleet esitutkinnan perusteella konkreettisessa vaarassa. Vaaraa on aiheutunut paitsi ammutuista luodeista myös liikenneturvallisuutta törkeästi vaarantavasta ajonopeudesta ja -tavasta, keskusrikospoliisi kertoi laajassa tiedotteessa kesäkuussa.

Tunnelitapahtumien jälkeen poliisi yritti pysäyttää pakoauton Hämeenkyrössä piikkimatolla. Veljekset kuitenkin kiersivät piikkimaton ja kaahasivat hurjaa ylinopeutta kohti Ikaalisia.

Poliisi yritti uudestaan pysäytystä niin kutsuttuna pakkopysäytyksenä törmäämällä partioautolla Volvon takaosaan.

Veljekset reagoivat kiinniottoyritykseen ampumalla jälleen laukauksia kohti poliisipartiota. Kaksi laukauksista osui partioautoon.

Veljesten pakomatka jatkui kohti Ikaalisia, jossa poliisi levitti jälleen Volvon eteen piikkimaton.

Veljekset ajoivat piikkimaton päältä, törmäsivät poliisiautoon ja jatkoivat huomattavaa ylinopeutta pakomatkaa eteenpäin.

Parikymmentä laukausta poliisia kohti

Lähes vuorokausi Porvoon tapahtumien jälkeen poliisi otti miehet kiinni Tampereen pohjoispuolella Ikaalisissa, jossa veljekset tulivat oma-aloitteisesti ulos pakoautostaan ja antautuivat.

He eivät vastustelleet kiinniottoa.

Yhteensä veljekset ampuivat poliisia kohti parisenkymmentä laukausta. Poliisi ei käyttänyt ampuma-asetta tapahtumien yhteydessä lainkaan, ei sen enempää Porvoossa kuin Pirkanmaan takaa-ajon aikanakaan.

Takaa-ajossa romuttui veljesten pakoauto, lisäksi kolme poliisiautoa kärsi vaurioita. Poliisilta myös katosi voimankäyttövälineistöä Porvoossa. Poliisi ei ole tarkentanut, oliko kyse aseesta tai aseista.

Poliisin mukaan välineistö palautui poliisille tapahtumien myötä.

Veljekset ovat edelleen vangittuina. Syyttäjän mukaan he eivät ole ottaneet esitutkinnan aikana kantaa rikosepäilyihin.

Poliisi kertoi kesäkuussa, ettei veljeksien käytökselle ole saatu yhtä selkeää motiivia. Kytköstä järjestäytyneisiin rikollisryhmiin tapahtumilla ei kuitenkaan ole.

Juttu käsitellään aikanaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Juttua päivitetty enemmillä taustatiedoilla 25.8.2020 kello 14.51.