Kylät: Lai­ta­saa­ren asuk­kaat kehuvat omaa idyl­liään

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Syyt­tä­jä: Poh­jo­la­ko­dis­sa ollut tyttö suun­nit­te­li yö­val­vo­jan tap­pa­mis­ta ja toisen pa­hoin­pi­te­lyä – syy­tet­ty kiistää teon

Kihlakunnansyyttäjä hakee nuorelle tytölle ehdollista vankeusrangaistusta muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta nuorena henkilönä.

Kihlakunnansyyttäjä Noora Puuronen (vas.) vaatii haastehakemuksessaan Oulun käräjäoikeutta tuomitsemaan syytettynä olevan nuoren ehdolliseen vankeusrangaistukseen.
Kihlakunnansyyttäjä Noora Puuronen (vas.) vaatii haastehakemuksessaan Oulun käräjäoikeutta tuomitsemaan syytettynä olevan nuoren ehdolliseen vankeusrangaistukseen.
Kuva: Kaleva

Muhoslaiseen Pohjolakotiin sijoitettuna ollut nuori tyttö suunnitteli vakavia ja harvinaisia rikoksia henkilökuntaa kohtaan.

Syyttäjän mielestä 15-vuotias tyttö syyllistyi kahteen nuorena henkilönä tehtyyn törkeään henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun. Se on varsin harvinainen rikosnimike, joka tuli rikoslakiin vuonna 2013 ja josta on toistaiseksi varsin vähän oikeuskäytäntöä.

Syyttäjän mukaan tyttö laati yksityiskohtaisen suunnitelman yövartijana toimineen ohjaajan pahoinpitelemiseksi törkeällä tavalla yhdessä alle 15-vuotiaan tytön kanssa heinäkuussa 2017. Aikeena oli paeta pahoinpitelyn jälkeen koulukodista yhdessä taksilla.

– Suunnitelma sisälsi silitysraudalla hakkaamisen, kunnes taju menee ja wc-raikastimella sokaistamisen.  Teon varsin todennäköinen seuraus olisi ollut vaikea ruumiinvamma tai hengenvaarallinen tila ja se olisi toteutettu erityisen raa’alla ja julmalla tavalla, kihlakunnansyyttäjä Noora Puuronen kuvaili tiistaina Oulun käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan nuorempi tytöistä ei kuitenkaan uskaltanut toteuttaa väkivaltarikosta, joten se jäi aikeeksi. Tyttö ei ole ikänsä vuoksi rikosoikeudellisessa vastuussa, vaan syytteeseen päätyi vain tekohetkellä 15-vuotta täyttänyt tyttö. Hän osallistui tiistaina Oulun käräjäoikeudessa pidettyyn käsittelyyn videoyhteydellä psykiatrista hoitoa tarjoavasta Niuvanniemen sairaalasta Kuopiosta.

”Kyse oli murhan valmistelusta”

Syyttäjän mukaan tyttö syyllistyi samanlaiseen rikokseen myös tammikuussa 2018. Hän väittää tämän pitäneen tuolloin hallussa teräasetta ja laatineen yksityiskohtaisen suunnitelman Pohjolakodin yövartijan tappamiseksi.

Syyttäjä väittää, että tytön tarkoituksena oli puukottaa vartijaa hedelmäveitsellä kaulaan, saada auton avaimet haltuun ja paeta koulukodista. Viime hetkillä hän jätti kuitenkin teon tekemättä.

– Kyse oli sekunneista, Puuronen katsoo.

Hänen mielestään syytetty oli valmistellut yövartijan murhaa.

– Tekotapana se muistuttaa (Pohjolakodissa) vuonna 2015 tapahtunutta koulukotimurhaa, mikä on omiaan lisäämään pelkoa ja kärsimystä asianomistajissa.

Tyttö kertoi poliisille aikoneensa tappaa yövartijan päästäkseen pois laitoksesta, mitä hän oli yrittänyt saada aikaiseksi jo syksystä lähtien.

Myös yövartijaa avustanut asianajaja Jutta Wallén-Leino pitää tekoa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluna.

– Tavoitteena oli tappaa, jotta saadaan pakoauto ja päästään pakoon.

Syyttäjä väittää tytön syyllistyneen myös nuorena henkilönä tehtyihin huumausainerikokseen, sillä hänen hallustaan löytyi kolme huumausaineeksi luokiteltavaa tablettia. Lisäksi häntä syytetään useista nuorena henkilönä tehdyistä laittomista uhkauksista.

Tämä käyttäytyi agressiivisesti ja uhkaili toistuvasti työntekijöitä muun muassa tappamisella, kun häntä siirrettiin huoneeseensa kiinni pitämällä. Yhdellä näistä kerroista hän nosti kädessään olleen puukappaleen lyöntiasentoon ja uhkasi viiltää työntekijän kurkun auki.

Syyttäjä vaatii hänelle teoistaan lähes kahden vuoden pituista ehdollista vankeusrangaistusta.

Rikosten uhreiksi joutuneet Pohjolakodin työntekijät yhtyvät syyttäjän näkemyksiin ja rangaistusvaatimukseen. Syytetyltä vaaditaan vahingonkorvauksia muun muassa kärsimyksestä.

Kiistää aikoneensa pahoinpidellä

Syytettynä oleva nuori tyttö myöntää pitäneensä hallussaan lääkkeitä ja hän myöntää myös laittomia uhkauksia koskevat syytekohdat oikeiksi. Puolustuksen mukaan hän ei kuitenkaan muista, millä sanoilla hän työntekijöitä uhkaili.

Sen sijaan hän kiistää syyllistyneensä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuneen rikoksen valmisteluun ja vaatii syytteiden hylkäämistä.

Tytön puolustuksen mukaan tämä halusi kyllä lähteä heinäkuussa karkuun koulukodista yhdessä nuoremman tytön kanssa, mutta hän ei laatinut tämän kanssa yksityiskohtaista suunnitelmaa yövartijana toimineen ohjaajan pahoinpitelemiseksi törkeästi, eikä hän myöskään yllyttänyt nuorempaa tyttöä pahoinpitelemään työntekijää.

– Hänen ainoa tarkoituksensa on ollut karkaaminen. Päämieheni oli passiivisen odottelijan roolissa ja odotti, että hän (nuorempi tyttö) toimisi, syytettyä puolustava asianajaja Meeri Luolavirta selitti.

– Missään vaiheessa tarkoituksena ei ole ollut pahoinpidellä. Hän ei ole halunnut, että ohjaajille tapahtuisi mitään pahaa.

Puolustuksen mukaan syytetty luovutti myös veitsen myöhemmin ohjaajille ja kertoi heille pakoaikeistaan.

Tammikuisen teon osalta syytetty myöntää pitäneensä teräasetta hallussaan valvojan tappamista ja karkaamista varten, mutta hän kiistää laatineensa tällöinkään minkäänlaista yksityiskohtaista suunnitelmaa sen tekemiseksi.

– Suunnitelma oli kalkkiviivoille asti täsmentymätön, Luolavirta sanoi.

Puolustus toivoo oikeuden ottavan mahdollisesta rangaistuksesta päättäessään huomioon sen, että syytetyn kasvuolosuhteet olivat hyvin traumaattiset ja tytön taustalla on päihteiden käyttöä sekä useita diagnooseja.

– Hänellä on ollut koko ajan vahva tarve päästä pois laitoksesta. Hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään on jossain määrin alentunut. Hän ei pysty vakaasti harkittuun toimintaan.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa ensi maanantaina.