Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Syn­nin­kan­ta­jat-näy­tel­mä les­ta­dio­lai­sis­ta kuvaa, miten va­li­tuk­si tu­le­mi­sen kaipuu kos­ket­taa kaikkia ta­val­laan

Lestadiolaisuudesta voi tulla yksipuolinen ja raskas kuva Oulun teatterissa, koska näytelmän teema on raskas ja surumielinen.

Katsoimme Pyhäjoen lukion vuosittaisella opintomatkalla Oulun teatterissa teatteriesityksen Synninkantajat. Näytelmän on ohjannut Sakari Hokkanen ja se pohjautuu kirjailija Pauliina Rauhalan samannimiseen teokseen (2018). Kirjan henkilöistä näytelmään on valittu päähenkilöksi 9-vuotias Aaron (Anna Kuusamo). Kirjassa pääkertojia on yhteensä viisi. Sakari Hokkanen on valinnut näytelmän käsikirjoitukseen harkintansa mukaan olennaisimpia ja tärkeimpiä aiheita ja kohtauksia Rauhalan romaanista.

Ennen esitystä saimme ohjatun kierroksen teatterilla, jossa pääsimme näkemään teatterin eri paikkoja: puvustamoa, näyttämöä ja näyttämön takana olevia tiloja. Teatterin esittely avasi hyvin sitä, mitä ennen esitystä ja esityksen aikana voi taustalla tapahtua ja mitä tavallinen työpäivä teatterilla pitää sisällään. Saimme myös haastatella Aaronin näyttelijä Anna Kuusamoa ja äänisuunnittelija Edvin Nurmelaa.

Synninkantajat kertoo lestadiolaisesta yhteisöstä 1970-luvulla murroksen keskellä. Maailma on muuttumassa ja sielunhoidollisissa hoitokokouksissa pyritään johtamaan seurakunnan jäsenet synneistä parannuksen tielle. Näytelmässä esille tulevat esimerkiksi kirkkokuorossa laulaminen, vääräuskoisten kanssa veljeily sekä sydämen ylpeys.

Pauliina Rauhala avasi suhdettaan kirjaansa Oulun kirjailijaseuran ja Oulun kaupunginkirjaston järjestämässä keskustelutilaisuudessa (11.9.2020). Rauhala viittasi oman persoonansa piirteisiin kertoessaan näytelmän henkilöistä, vaikka tietenkään he eivät ole täysin samanlaisia hänen kanssaan.

"Kirja sekä näytelmä sijoittuvat 1970-luvulle, jolloin hoitokokouksia siis vielä pidettiin."

Hän kertoi Taisto-papan oikeassa olemisen halun ja kaipauksen varmaan maailmaan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.