Syk­ke­leil­lä ajetaan vihdoin elo­kuus­sa – lue tästä ohjeet, miten kau­pun­ki­pyö­riä pääsee käyt­tä­mään

Kaupunkipyöriä on määrä päästä käyttämään elokuun puolivälissä. Seitsemästä Oulun kaupungin kesätyöntekijästä koostuva ryhmä testaa pyöriä tällä viikolla.

Seitsemän hengen ryhmä lähti tiistaina ajamaan Ympäristötalolta kaupunkipyörien testiajoaan.
Seitsemän hengen ryhmä lähti tiistaina ajamaan Ympäristötalolta kaupunkipyörien testiajoaan.
Kuva: Tiina Wallin

Kaupunkipyöriä on määrä päästä käyttämään elokuun puolivälissä.

Seitsemästä Oulun kaupungin kesätyöntekijästä koostuva ryhmä testaa pyöriä tällä viikolla. Kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelun liikenneinsinööri Harri Vaarala kertoo testiryhmän ajavan pyörillä ympäri kaupunkia. Ryhmä varmistaa myös pyörien käyttöoikeuden hankinnan sujuvuuden.

Yhteensä 600:lle kaupunkipyörälle on rakennettu 60 asemapaikkaa. Telinepaikkoja tulee yhteensä 1200 kappaletta. Asemapaikkoja löytyy keskeisimmiltä kaupunkialueilta Limingantullista Linnanmaalle ja Kontinkankaalta Nallikariin. Kuudestakymmenestä kaupunkipyöräasemasta 50 on jo asennettu.

Kaupunkipyöriin ostetaan käyttöoikeutta päiväksi, viikoksi tai koko kaudeksi. Tämä tehdään rekisteröitymällä käyttäjäksi Oulun kaupungin kaupunkipyöräsivustolla kaupunkipyorat.ouka.fi.

– Rekisteröityessä pyöräilijä hyväksyy pyörän käyttöehdot ja hinnoittelumallin, Vaarala kertoo.

Monia eri hintavaihtoehtoja

Hinnat vaihtelevat viiden euron päivämaksusta puolen vuoden 20 euroa maksavaan kausimaksuun. Maksun jälkeen pyöräilijä saa pyöräilijätunnuksen ja PIN-koodin pyörän noutoa varten.

Käyttöoikeuden voi liittää Waltti-korttiin, jolloin pyörän voi ottaa käyttöön korttia näyttämällä ja PIN-koodin syöttämällä. Pyöräilijätunnusta ei silloin tarvita. Käyttöoikeuden hankittuaan pyöräilijä voi pyöräillä ensimmäiset 30 minuuttia ilmaiseksi.

Ylimenevä aika maksaa jokaiselta puolelta tunnilta yhden euron, joka veloitetaan suoramaksuna kortilta.

Oulun kaupungin kesätyöntekijän ja testiryhmän jäsenen Suvi Kettusen mukaan kaupunkipyörien käyttöönotossa vaikeimmalta voi tuntua pyörän telineeseen sijoitetun näppäimistön käyttö.

– Pyörässä olevaa konetta voi arastella aluksi, jos ei tiedä mitä tehdä, Kettunen sanoo.

Kettunen näyttää, kuinka näppäimistö toimii pyörän aktivoimiseksi. Kettunen painaa OK-näppäintä pyörän tarakan näppäimistöstä. Hän näyttää Waltti-korttia lukijalaitteeseen ja syöttää PIN-koodinsa. Lopuksi Kettunen avaa lukon.

Jokaisella pyöräasemalla on ohjeet käyttöönottoon. Ohjeet sekä asemaverkon tiedot löytyvät myös kaupungin verkkosivuilta. Kaupunkipyöräilykausi kestää lokakuun loppuun.

Kaupunkipyörien tulo myöhästyi tänä kesänä, kun kaupunkipyöräjärjestelmän palveluntuottaja NextBike ilmoitti pyörien ja asemien toimituksen viivästyvän. NextBike on kuitenkin luvannut pyörien olevan asemilla elokuun puolivälissä.

– Emme voi muuta kuin luottaa siihen, mitä he meille kertovat, Vaarala toteaa.