Mainos

Suvi Par­ta­nen ei jak­sai­si tehdä vain yhtä työtä: Hän työs­ken­te­lee mu­sii­kin- ja kiel­te­no­pet­ta­ja­na, kuo­ron­joh­ta­ja­na, muu­sik­ko­na ja kään­tä­jä­nä

Suvi Partanen nauttii yrittäjyyden tuomasta vapaudesta ja luottaa toisten yrittäjien vertaistukeen.

Suvi Partasen mielestä yrittäjyys vaatii sopeutumista, epävarmuuden sietokykyä ja ennen kaikkea luottamusta omiin taitoihin.
Suvi Partasen mielestä yrittäjyys vaatii sopeutumista, epävarmuuden sietokykyä ja ennen kaikkea luottamusta omiin taitoihin.
Kuva: Reijo Koirikivi / Studio P.S.V.

Toisten yrittäjien tuki on oleellisen tärkeää, varsinkin Suvi Partasen, 40, kaltaiselle yksinyrittäjälle. Partanen auttaa itsekin mielellään muita yrittäjiä.

Yrittäjien kirjo on laaja, joten heiltä saa apua moniin pulmiin. Toisten yrittäjien kautta voi luoda uusia verkostoja.

”Toisista yrittäjistä on tullut myös asiakkaitani. Itse olen vastaavasti käyttänyt heidän palveluitaan”, Partanen sanoo. Hän auttaa mielellään uusia yrittäjiä käytännön asioissa ja verkostoitumisessa.

”Käännöstöiden parissa olen tutustuttanut toiselta paikkakunnalta tulleen yrittäjäkollegan paikallisiin yrittäjäverkostoihin. Musiikin puolella olen työllistänyt kevytyrittäjäpalveluiden kautta muita yrittäjiä palkkaamalla heitä laulu- ja soittoesityksiini.”

Partanen on ollut tyytyväinen saamaansa vertaistukeen. ”Mieleen on jäänyt PPY:n yksinyrittäjien Rokuan viikonloppu. Se oli mielestäni erittäin antoisa.”

Monipuolista yritystoimintaa

Partanen omistaa Sointukäännös nimisen yrityksen, jonka kautta hän tarjoaa opettajan, kääntäjän ja muusikon palveluita.

Opetustyöt työllistävät Partasta eniten ja ovat säännöllinen tulolähde. Partanen opettaa aikuisopiskelijoille englantia, espanjaa ja pianon soittoa sekä johtaa kuoroja oman yrityksensä lisäksi kolmessa kansalaisopistossa.

”Kääntäjänä pääsen käyttämään englannin kieltä syvällisemmin ja tekemään itsenäistä työtä. Opetustöiden lisäksi laulan ja soitan pianoa eri tilaisuuksissa. Niissä pääsen puolestaan tekemisiin muiden ihmisten kanssa.”

Partanen sai ajatuksen tehdä käännöstöitä opiskellessaan englantia. Musiikkikasvatuksen opinnot hän oli suorittanut jo aikaisemmin.

”Tulin siihen tulokseen, että käännöstöiden tekeminen onnistuisi parhaiten yrittäjänä. Myös silloinen elämäntilanne mahdollisti siirtymisen yrittäjäksi. Halusin ennenkaikkea yhdistää opettamisen ja esiintymisen.”

Yrittäjyys jopa pelotti aluksi

Partanen ei koskaan ollut haaveillut yrittäjänä toimimisesta. Se tuntui hänestä jopa pelottavalta. Perhe- ja lähipiirissä ei myöskään ollut yrittäjiä.

”Aluksi opetin yläasteella. Otin siihen rinnalle kansalaisopiston iltatöitä. Aikuisten opettaminen vei mennessään.”

Partanen halusi tehdä opettajana pelkästään päivätöitä. Hän aloitti asiakaskunnan keräämisen eläkeläisistä.

”Tällä hetkellä kalenterini on täynnä. Minulla on pitkäaikaisia asiakassuhteita, joten minun ei tarvitse käyttää aikaa uusien asiakkaiden hankkimiseen”, Partanen kiittelee. Haasteena tosin on töiden rajaamisen vaikeus.

”Otan liikaa töitä, mutta pyrin kehittymään tässä asiassa koko ajan. Onneksi olen pystynyt kieltäytymään iltatöistä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.”

Vapautta ja epävarmuutta

Partanen nauttii yrittäjyyden tuomasta vapaudesta. Siitä, että saa itse määritellä työajat ja työn sisällön. ”Koen myös opettamisen, käännöstöiden ja muusikkona toimimisen täydentävän toisiaan. En jaksaisi tehdä pelkästään yhtä ja samaa työtä.”

Yrittäjyyteen liittyy kuitenkin väistämättä epävarmuus. Partanen on oppinut käsittelemään epävarmuutta luottamalla siihen, että aina löytyy jotain töitä.

Korona-aika on vaikuttanut muusikon töihin, mutta ei juurikaan opetustyöhön.

”Siirtyminen etäopetukseen ei ollut vaikeaa, koska olen tehnyt sitä ennen korona-aikaakin. Käytin aikaa siihen, että opastin asiakkaitani etäyhteyksien ja työkalujen käyttöönotossa.”

Suvi Partanen
  • Kuuluu Yrittäjäjärjestöön ja Yrittäjänaisiin
  • Toiminut yrittäjänä neljä vuotta
  • Opiskellut yliopistossa musiikkikasvatusta (KM) ja englantilaista filologiaa (FM)
  • Omistaa Sointukäännös yrityksen 
  • Työskentelee musiikin- ja kieltenopettajana, kuoronjohtajana, muusikkona ja kääntäjänä
  • Perheeseen kuuluvat 7- ja 9-vuotiaat tytöt
  • Harrastaa talviuintia