Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Suomi on ve­nä­läis­ten sil­mis­sä kaikkea muuta kuin tsuh­nien maa, ja tämä suh­tau­tu­mi­nen on meille suu­rek­si eduksi

Venäläisten suhtautuminen Suomeen on lähes yltiöpositiivista – ja suomalaisten Venäjä-asenteet perin synkeitä. Putinin aggressiivisen politiikan syntitaakkaa ei pidä asettaa tavallisten venäläisten kannettavaksi.

Tarkin kuva naapureista syntyy ihmisten omien kokemusten kautta. Tuota kuvaa voidaan yrittää myös ylhäältä päin muokata, rakentaa ennakkoluuloja ja viholliskuvia.

Näiden luonti käy kuitenkin työlääksi, jos ihmisten omat kokemukset kertovat muuta. Matkailun ohella muutkin kohtaamiset avartavat näkemyksiä.

Merkityksellistä aineistoa kuvaan Suomesta ja suomalaisista saatiin tiistaina, kun ulkoministeriö julkisti tutkimuksen Suomen maakuvasta Venäjällä. Tutkimus kertoo suorastaan mairittelevaa viestiä: kaksi kolmesta venäläisestä suhtautuu Suomeen myönteisesti tai erittäin myönteisesti.

Kielteisesti Suomeen suhtautuu vain joka 20. vastaaja.

Sitä karummalta tuntuu keskivertosuomalaisen näkemys Venäjästä. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuoreen tutkimuksen mukaan vain noin kolmannes suomalaisista suhtautuu Venäjään myönteisesti ja lähemmäs puolet kielteisesti.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.