Juuri nyt: Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä eroaa

Ruoka: Näin Oulussa saa jou­lu­pöy­tään mah­dol­li­sim­man eet­tis­tä lihaa

Koulukone: Lai­toim­me 45 Oulun koulua jär­jes­tyk­seen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Suomi an­ne­taan kai­vos­yh­tiöil­le pala ker­ral­laan – kai­vos­toi­min­nan rin­nal­la tuntuu ab­sur­dil­ta kuun­nel­la kes­kus­te­lua puiden kaa­ta­mi­ses­ta, mää­räs­tä ja siitä, kuka niistä saa päättää

Mökkialueellemme putosi pommi kesän alussa. Ruotsalainen kaivosyhtiö hakee malminetsintälupaa eli valtausta Kiiminkiin, parinkymmenen kilometrin päähän Oulun keskustasta. Valtaushakemus on rajattu noin kymmenen neliökilometrin alueelle, mutta Arctic Minerals Exploration sivuilla on suunnitelmia jo paljon laajemmasta alueesta koko Oulussa.

Suunniteltu valtausalue sijoittuu Martimoon, jonka alueella on muun muassa mökkejä ja vakituista asutusta. Valtauksen alle ovat jäämässä myös tärkeät pohjavesialueet. Oulu on jo vuosia etsinyt korvaavaa vesivarastoa Oulujoen vedelle, ja juuri Kiimingissä puhtaat pohjavedet ovat olleet yksi vaihtoehto.

Valtaukset, malmien etsintä, poraukset ja kaivaukset vaarantaisivat Kiiminkijoen puhtaan veden sekä metsät ja suot, jotka on nimetty Euroopan unionin Natura 2000 -suojelualueiksi. Vaikka asuinpaikat ja suojelualueet on rajattu valtaushakemuksesta pois, tulevat poraukset ja kaivaukset käytännössä tuhoamaan koko alueen. Esimerkkejä tästä ei tarvitse kovin kaukaa menneisyydestä hakea.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.