Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Suo­mes­ta on löy­ty­nyt hyt­tys­la­ji, joka saattaa pystyä le­vit­tä­mään ma­la­riaa – hyt­ty­siä löytyi myös Poh­jois-Poh­jan­maal­ta

Kartoituksen hyttyset kerättiin eri puolilta Suomea vuosina 2013–2018.

Suomessa on hyttyslajiston ja sen levinneisyyden kartoituksen yhteydessä löytynyt Anopheles daciae -lajiin kuuluvia hyttysiä, joita ei ole aiemmin tiedetty olevan maassamme, Helsingin yliopisto kertoo tiedotteessaan. Lajin voidaan olettaa mahdollisesti kykenevän välittämään malariaa. Laji on läheistä sukua tunnetuille malariavektoreille.

Lajiin kuuluvia hyttysiä havaittiin myös Pohjois-Pohjanmaalla. Lisäksi niitä oli Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa ja Ahvenanmaalla.

Kartoituksen hyttyset kerättiin eri puolilta Suomea vuosina 2013–2018.

Anopheles daciae on kuvattu omaksi lajikseen vuonna 2004. Se kuuluu Anopheles maculipennis -kompleksiin, johon kuuluu myös Anopheles messeae, Euroopan keskeisin malariaa välittävä hyttyslaji. Laji oletettavasti toimi malarian välittäjänä ennen myös Suomessa, kunnes malaria katosi maasta 1950-luvulla.

Helsingin yliopiston tohtorikoulutettavan Lorna Culverwellin mukaan syytä paniikkiin ei ole. Suomessa ei tällä hetkellä esiinny endeemistä malariaa.

– Koronapandemia on kuitenkin osoittanut, että meidän on oltava valmiita mihin tahansa hätätilanteeseen, Culverwell sanoo.