Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Suo­mes­sa po­lii­se­ja kou­lu­te­taan olemaan käyt­tä­mät­tä kiin­ni­otos­sa asen­toa, jossa George Floyd tu­keh­tui – "A­me­rik­ka­lai­sil­la on omat tapansa toimia"

Pään ja niskan alueelta painaminen on kiellettyä, koska riskit ovat liian suuret.Losangelesilainen poliisi Cory Palka (keskellä) polvistui yhdessä mielenosoittajien kanssa viime viikolla järjestetyssä mielenosoituksessa rasistisen poliisiväkivallan vastustamiseksi
Losangelesilainen poliisi Cory Palka (keskellä) polvistui yhdessä mielenosoittajien kanssa viime viikolla järjestetyssä mielenosoituksessa rasistisen poliisiväkivallan vastustamiseksi
Kuva: ETIENNE LAURENT

Fyysisen voimankäyton opetus alkaa suomalaisessa poliisikoulutuksessa heti opiskelun alettua ja jatkuu läpi opintojen.

Koulussa opetetaan, että kiinnipitotilanteissa ei saa käyttää asentoa, jolla yhdysvaltalainen valkoinen poliisi Derek Chauvin surmasi mustan George Floydin kaksi viikkoa sitten Minneapolisissa.

– Poissulkevasti voin sanoa, että Suomessa ei opeteta missään tilanteessa painamaan polvella pään ja niskan alueelle, sanoo ylikomisario Jani Vainio Lännen Medialle.

Vainio on Poliisiammattikorkeakoulun voimankäytön vastuuopettaja.

Asento on Vainion mukaan kiellettyjen asioiden listalla, koska riskit siinä ovat liian suuret. Floyd kuoli tukehtumalla.

– On erilaisia vaihtoehtoja, joilla poliisi voi hallita maassa olevaa ihmistä, mutta päästä ja niskasta painaminen on kiellettyä, Vainio sanoo.

Lievin tehokas keino

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.