Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Suo­mes­sa aletaan jakaa myös No­va­va­xin ko­ro­na­ro­kot­tei­ta – käy­te­tään en­si­si­jai­ses­ti en­sim­mäi­siin ja toisiin ro­ko­te­an­nok­siin

-
Kuva: Vesa Joensuu

Suomeen on saatu Novavaxin proteiinirokotetta Nuvaxovidia, joka antaa suojaa koronaviruksen aiheuttamaa infektiota ja tautia vastaan, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Rokotteella on EU-alueella myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin.

Nuvaxovid-rokotetta suositellaan ensisijaisesti henkilöille, joille ei voida antaa aikaisemmin käyttöön tulleita mRNA- tai adenovirusvektorirokotteita. Sitä voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat proteiinirokotetta muiden rokotevalmisteiden sijasta.

Rokotteita saadaan Suomeen maaliskuun aikana noin 235 000 annosta. Lisää valmisteita saadaan huhti-kesäkuussa, mutta tarkempi aikataulu on THL:n mukaan vielä auki.

Nuvaxovid-rokote sopii lähes kaikille aikuisille. Esimerkiksi aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. THL kuitenkin huomauttaa tiedotteessa, että rokotevalmistetta ei välttämättä riitä heti kaikille halukkaille.

– Rokotteita ei välttämättä ole saatavilla kaikissa koronarokotuspaikoissa. Kunnat ilmoittavat paikat ja ajankohdan, jolloin Nuvaxovid-rokotteen voi saada, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo tiedotteessa.

Nuvaxovid-rokotteella ei ole myyntilupaa kolmansille rokoteannoksille. Rokotevalmistetta ei toistaiseksi suositella kolmantena annoksena muuten kuin poikkeustapauksissa, jos mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta ei lääketieteellisestä syystä voida antaa.