Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Suo­mes­sa aletaan jakaa myös No­va­va­xin ko­ro­na­ro­kot­tei­ta – käy­te­tään en­si­si­jai­ses­ti en­sim­mäi­siin ja toisiin ro­ko­te­an­nok­siin

-
Kuva: Vesa Joensuu

Suomeen on saatu Novavaxin proteiinirokotetta Nuvaxovidia, joka antaa suojaa koronaviruksen aiheuttamaa infektiota ja tautia vastaan, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Rokotteella on EU-alueella myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin.

Nuvaxovid-rokotetta suositellaan ensisijaisesti henkilöille, joille ei voida antaa aikaisemmin käyttöön tulleita mRNA- tai adenovirusvektorirokotteita. Sitä voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat proteiinirokotetta muiden rokotevalmisteiden sijasta.

Rokotteita saadaan Suomeen maaliskuun aikana noin 235 000 annosta. Lisää valmisteita saadaan huhti-kesäkuussa, mutta tarkempi aikataulu on THL:n mukaan vielä auki.

Nuvaxovid-rokote sopii lähes kaikille aikuisille. Esimerkiksi aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. THL kuitenkin huomauttaa tiedotteessa, että rokotevalmistetta ei välttämättä riitä heti kaikille halukkaille.

– Rokotteita ei välttämättä ole saatavilla kaikissa koronarokotuspaikoissa. Kunnat ilmoittavat paikat ja ajankohdan, jolloin Nuvaxovid-rokotteen voi saada, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo tiedotteessa.

Nuvaxovid-rokotteella ei ole myyntilupaa kolmansille rokoteannoksille. Rokotevalmistetta ei toistaiseksi suositella kolmantena annoksena muuten kuin poikkeustapauksissa, jos mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta ei lääketieteellisestä syystä voida antaa.