Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Suo­mes­sa ai­nut­laa­tui­nen Ou­lan­gan villi taimen häviää, mikäli ka­las­tus­ta ei ra­joi­te­ta – Ou­lan­ka­joen tai­men­kan­ta on jo lähes su­ku­puu­tos­sa: "Minä tahansa vuonna voi olla niin, ettei tule yhtään nou­si­joi­ta"

Oulangan vesistön joka joessa on ainutlaatuinen oma taimenkantansa, joista Oulankajoen taimen on välittömässä sukupuuttovaarassa. Muualla Suomessa alkuperäiset luonnollisesti lisääntyvät kannat on jo menetetty.

Muualla Suomessa ei enää ole villeinä näin isoja taimenia. Oulangan taimenkannat ovat elinvoimaisimmat. – Olisihan se hyvä, että edes yksi säästynyt villi taimenkanta säilyisi, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Ari Huusko toteaa.
Muualla Suomessa ei enää ole villeinä näin isoja taimenia. Oulangan taimenkannat ovat elinvoimaisimmat. – Olisihan se hyvä, että edes yksi säästynyt villi taimenkanta säilyisi, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Ari Huusko toteaa.
Kuva: Sami Säily

Oulankajoen taimenen tilanne on akuutti ja vaatii kriittisiä toimia. Kanta on välittömässä sukupuuttovaarassa, ellei jo sukupuutossa, kertoivat Suomen johtavat taimentutkijat viime viikon tiistaina järjestetyssä verkkoseminaarissa.

– Vaikka puhutaan yleisesti Oulangan taimenesta, vesistön joka joessa on ainutlaatuinen oma taimenkantansa, joka häviää jos geneettinen monimuotoisuus katoaa, kertoo Itä-Suomen yliopiston evolutiivisen akvaattisen biologian professori Anssi Vainikka. 

 Nykytilanne on, että kannat kaikissa Suomen puolen joissa ovat hiipumassa, ja se näkyy ensin Oulankajoessa, webinaarissa katsauksen Oulanka-, Kitka- ja Kuusinkijoen taimenseurantoihin tarjonnut Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Ari Huusko toteaa.

Mallinnusta taimenkannan kehityksen ennustajana webinaarissa esitellyt Vainikka kertoo, että kannan turvaamiseksi pitäisi olla yli 500 lisääntyvää paria jokea kohden. Oulankajoella niitä on alle 50.

– Oulankajoen taimen on todellakin sukupuuttovaarassa lyhyelläkin aikavälillä. Minä tahansa vuonna voi olla niin, ettei tule yhtään nousijoita, Vainikka sanoo.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.