Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Koti: Vauva pani ou­lu­lai­sen Kar­ja­lan perheen huo­ne­jär­jes­tyk­sen uusiksi

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Suomen johto oli vai­kut­ta­mas­sa pää­tök­seen vetää kiek­ko­ki­sat Val­ko-Ve­nä­jäl­tä – Kalervo Kummola kiittää Nii­nis­töä ja Haa­vis­toa ja kiistää väit­teet po­liit­ti­ses­ta pai­nos­tuk­ses­ta

IIHF päätti vetää jääkiekon MM-kisat pois Valko-Venäjältä. Virallinen syy on turvallisuus, mutta Kummola pitää tärkeämpänä ihmisoikeuskysymyksiä.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola teki yli puoli vuotta töitä kisojen saamiseksi pois Valko-Venäjältä. Hän sai tukea myös presidentti Niinistöltä ja ulkoministeri Haavistolta.
Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola teki yli puoli vuotta töitä kisojen saamiseksi pois Valko-Venäjältä. Hän sai tukea myös presidentti Niinistöltä ja ulkoministeri Haavistolta.
Kuva: Jukka Ritola

Suomen valtionjohto oli mukana vaikuttamassa Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n päätökseen vetää jääkiekon MM-kisat pois Valko-Venäjältä.

Liiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola sanoo, että hän on pitänyt tiiviisti yhteyttä tasavallan presidentti Sauli Niinistöön sekä ulkoministeri Pekka Haavistoon (vihr.). Hän myös kiittää molempien panosta.

– Niinistö on pitänyt yhteyttä omien kanaviensa kautta tiettyihin maihin, ja olemme vaihtaneet tiiviisti tietoja keskenämme. Parin viime viikon aikana mukaan tuli myös ulkoministeri, joka on ollut yhteydessä Tsekkiin, Saksaan, Slovakiaan ja Latviaan, Kummola kertoi Suomen jääkiekkoliiton tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa kyse oli eri maiden virallisten näkemysten keräämisestä. Kaikenlaisen poliittisen painostuksen IIHF:n hallituksen jäseniä kohtaan Kummola kiistää, toisin kuin liiton puheenjohtaja René Fasel on mediassa väittänyt.

– En tiedä, mistä hän on poliittisen painostuksen keksinyt.

Virallinen peruste on turvallisuus

IIHF:n hallitus perusteli maanantaista päätöstään turvallisuussyillä, joihin liitto ei voi vaikuttaa. Näillä se tarkoittaa sekä koronaepidemiaa että Valko-Venäjän poliittista tilannetta.

– IIHF:n tehtävä on pitää huolta kisojen osallistuista, liitto toteaa tiedotteessaan.

Päätös perustuu liiton sääntöjen yhdeksänteen pykälään. Sen perusteella kisat voidaan siirtää, mikäli on syytä epäillä, että osallistujien hyvinvointi tai turvallinen ja vapaa liikkuminen ovat vaakalaudalla. Sama koskee toimitsijoita, yleisöä ja mediaa.

IIHF:n mukaan turvallisuutta on tällä hetkellä mahdoton taata. Kummola painottaa, että turvallisuustekijät ovat merkittävä tekijä.

– Emme ole missään vaiheessa saaneet luotettavia lukuja Valko-Venäjän koronatilanteesta, hän sanoo.

Jääkiekon erityisaseman takia kisoja olisi Kummolan mukaan todennäköisesti käytetty myös propagandaan niin opposition kuin hallituksenkin puolelta, mikä sekin olisi vaarantanut osallistujien turvallisuuden.

IIHF ei mainitse Valko-Venäjän ihmisoikeustilannetta perumisen syyksi, mutta Kummolan oma mielipide on selvä.

– Henkilökohtaisesti laitan ihmisoikeusasian edelle.

"Valokuvat tekivät tehtävänsä"

Päätöstä edelsi erikoinen näytelmä.

Valko-Venäjän johtajan Aleksandr Lukashenkon henkilökohtaisena ystävänä pidetty Fasel yritti viimeiseen saakka estää kisojen siirron. Hänen mielestään kisoja olisi voitu pitää keinona jännitteiden liennyttämiseen Valko-Venäjällä.

Viime viikolla miehet tapasivat Minskissä, ja tilaisuudesta levinneet kuvat olivat monille niin sanotusti viimeinen pisara. Myös kisojen pääsponsori, autonvalmistaja Skoda ilmoitti vetävänsä rahoituksen pois, mikäli kisat pidetään Valko-Venäjällä.

Kummolan mukaan Fasel uskoi itsekin voivansa vaikuttaa Valko-Venäjän tilanteeseen kisojen kautta, mutta maasta palattuaan tajusi, että "nyt tuli tehtyä ihme temppu".

– Valko-Venäjä käytti vierailun hyväkseen ja käänsi ajatuksen päälaelleen. Valokuvat tekivät tehtävänsä.

IIHF:n hallituksessa päätös oli Kummolan mukaan käytännössä yksimielinen. Kokouksen tunnelmaa hän kuvailee rauhalliseksi.

Nummela: Ainoa oikea päätös

Kisojen pitopaikaksi on Kummolan mukaan nyt kolme vaihtoehtoa: Valko-Venäjän kanssa yhteisjärjestäjäksi valittu Latvia sekä Tsekki tai Tanska. Päätös tehdän parin viikon kuluessa.

– Itse olen sitä mieltä, että ainakin finaalit pitäisi pelata Latviassa, koska sekin on tästä tilanteesta kärsinyt, Kummola sanoo.

Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela on IIHF:n "ainoaan oikeaan" päätökseen tyytyväinen. Päätös on hänen mukaansa hyvä myös Leijonajoukkueen kannalta.

– Isoin epävarmuustekijä on poistunut. Kisat pelataan, hän sanoo.

Myös Nummela kiittää valtionjohdon kanssa tehtyä yhteistyötä. Hänen mielestään on ollut tärkeää, että asiaan on vaikutettu laaja-alaisemmin kuin vain jääkiekkopiirien sisällä.

Kummola kommentoi myös prosessin aikana tullutta kritiikkiä urheilun ja politiikan sekoittamisesta.

– Kukahan sitä pahemmin on sotkenut kuin Lukashenko?

Ministerit kiittivät päätöstä ja Kummolaa

Ministerit kommentoivat IIHF:n päätöstä Twitterissä. Ulkoministeri Haaviston liitto teki oikean ratkaisun.

– Valko-Venäjän tilanne on edelleen erittäin huolestuttava. Demokratiaa ja ihmisoikeuksia on kunnioitettava, hän tviittasi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) piti päätöstä niin ikään oikeana, ja kiitti erikseen Kummolaa vaikuttamistyöstä. Samoin teki tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.)

Myös Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svetlana Tsihanovskaja kommentoi päätöstä Twitterissä. Hän sanoo olevansa kiitollinen siitä, että valkovenäläisten ääni kuultiin.

– Tämä on hyvin viisas askel – ihmisoikeuksien ja reilun urheilun tukemiseksi, Tsihanovskaja tviittasi.

Muokattu klo 20.15: Lisätty ministerien ja Tsihanovskajan kommentit.