Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Suomen jälkeen tulee tie­ten­kin Etiopia – Ou­lu­lai­nen Johanna Kor­ho­nen on naut­ti­nut MM-kat­so­mos­sa

Lähtökohta on tietenkin innokas penkkiurheilijan luonne. Sitä oululaisella Johanna Korhosella on aina piisannut.

Oululainen Johanna Korhonen on nauttinut yleisurheilusta Dohan MM-katsomossa. Hänellä on Suomen lisäksi sympatioita Etiopiaa kohtaan.
Oululainen Johanna Korhonen on nauttinut yleisurheilusta Dohan MM-katsomossa. Hänellä on Suomen lisäksi sympatioita Etiopiaa kohtaan.
Kuva: Kai Nevala

Lähtökohta on tietenkin innokas penkkiurheilijan luonne. Sitä oululaisella Johanna Korhosella on aina piisannut.

Kun hän hoksasi, että Suomessa on Yleisurheilufanit ry, homma oli sillä selvä.

– Ajattelin, että tämä on minun juttuni, Korhonen sanoo Dohan MM-kisojen katsomossa.

Hän on aikaisemmin penkkiurheillut kotisohvalta. Ainoa isompi live-kokemus yleisurheilusta ennen Dohaa oli Oulun vuoden 2016 Kalevan kisoista.

Yleisurheilufanit järjestivät yhteismatkan Dohaan.

– Päätin, että nyt minun täytyy mennä. En olisi lähtenyt tänne omatoimimatkalla.

Korhosen pakettiin kuului viisi kisapäivää stadionilla.

– Kilpailujen seuraaminen on ollut ihan huippua. Tietenkin pitää olla koko ajan hereillä, kun ei ole selostajan ääntä. Stadionin palvelut olivat alussa vähän hakusessa, mutta järjestäjät ovat parantaneet koko ajan. Minulla on ollut todella mukavaa.

Suomussalmella kasvanut oululainen on stadionilla tietenkin Suomen väreissä, sinivalkoinen huivi kaulassaan. Hänellä on kuitenkin oma erikoisuutensa, toinenkin tunteita herättävä maa kannustettavaksi.

– On ollut ihan huippua, kun etiopialaiset ovat laulaneet ja tanssineet. Olen asunut 1990-luvulla neljä vuotta Etiopiassa, joten olen aina kannustanut heitä.

Yleisurheilufanit eivät ole nurkkapatriootteja. Eivät, vaikka kyseessä olisi ruotsalainen tai norjalainen urheilija. Suomalaiset ovat hurranneet tasaveroisesti Ingebrigtsenin veljeksille, Daniel Ståhlille, Armand Duplantisille ja monille muille Pohjoismaiden edustajille.

Jo nyt on varma, että Dohan-matka ei jää Korhosen viimeiseksi.

– Tokion-reissu on varattuna. Minulla on kolmen päivän liput yleisurheiluun. Olen lapsesta asti seurannut yleisurheilua, ja siinä viehättää lajien monipuolisuus.

Yleisurheilufanit ry:n varapuheenjohtaja Sari Murto kertoo, että noin 50–60 suomalaiskannattajia on erimittaisilla matkoilla Dohassa. Berliinin EM-kisoissa on ryhmässä oli 90 fania.

Dohassa on urheiltu pelkästään iltakisoissa, pääosin auringonlaskun jälkeen. Faneilla on ollut päivisin aikaa tutustua kaupunkiin, mutta kuumuus ja jalankulun hankaluus ovat rajoittaneet intoa.

– Eihän tämä sinänsä ole turistipaikka. Olen käynyt islamilaisen taiteen museossa ja kauppakeskuksissa. Äkkiä tämä olisi turistina nähty.

Kotimaassa on käyty debattia Qatarin yleisestä yhteiskunnallisesta tilanteesta ja tasa-arvon puutteesta. Korhosella ei ole ollut matkan aikana murheita.

– Siirtotyöläiset yrittävät aina kovasti auttaa. Paikalliset eivät ole juuri noteeranneet. Olen liikkunut yksin, eikä missään ole pelottanut.

Tästä kohti Tokiota.