Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Suomen elä­ke­jär­jes­tel­mä seit­se­män­nek­si paras kan­sain­vä­li­ses­sä ver­tai­lus­sa – ­par­haat pisteet luo­tet­ta­vuu­des­ta ja lä­pi­nä­ky­vyy­des­tä

Suomen eläkejärjestelmä on maailman 7. paras. Arkistokuva.
Suomen eläkejärjestelmä on maailman 7. paras. Arkistokuva.
Kuva: Vesa Joensuu

Suomen eläkejärjestelmä on kansanvälisen vertailun mukaan maailman seitsemänneksi paras. Kolmannentoista kerran järjestetyssä Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI)  -vertailussa oli mukana 43 maata.

Suomen kokonaispisteet paranivat hieman viime vuodesta. Tästä huolimatta sijoitus laski kaksi sijaa seitsemänneksi.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin vertailun ensikertalainen, Islanti. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuivat vuodesta toiseen mitalisijoille yltäneet Hollanti ja Tanska.

Kaikissa kärkikolmikkoon päätyneissä maissa työeläkejärjestelmä on täysin rahastoitu. Islannissa tehdään lisäksi pitkiä työuria, ja ikääntyneiden työllisyysaste on korkea. Myös maan vähimmäiseläketurva on hyvällä tasolla.

MCGPI-vertailussa eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Ikääntyneiden työllisyysasteessa parannettavaa

Suomi sai jo kahdeksatta kertaa vertailun parhaimmat pisteet eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä. Suomessa eläkekertymä seuraa mukana työpaikan vaihdoista huolimatta, ja sen määrän voi tarkistaa milloin vain työeläkeotteelta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.