Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Suo­mel­la on oltava viisas mal­min­et­sin­tä­stra­te­gia – mal­min­et­sin­tä on ak­ku­teol­li­suu­den si­joit­tu­mi­sen edel­ly­tys

Mitä laadukkaampaa varausaikana tehty työ on, sen pienemmälle alueelle varsinainen malminetsintä kohdistuu.

Suomi asettaa suuria toiveita akkuteollisuuteen sekä teollisten työpaikkojen että innovaatioiden synnyttäjänä. Uusiutuvan energian varastoinnin ja liikenteen sähköistymisen trendit ovat Euroopassa vahvistuneet koronakriisiin liittyvien päätösten myötä. Polttomoottorin keksinyt maanosa pelastaa auto- ja energiateollisuuttaan uudistumalla. Alihankintaketjut halutaan palauttaa Eurooppaan. Kaikki tämä merkitsee miljardien investointeja.

Akkuteollisuuden toivominen Suomeen ilman panostuksia malminetsintään ja kaivostoimintaan on mineraalikolonialismia ja toiveajattelua. Maantieteellinen sijaintimme ei tue akkuteollisuuden sijoittumista. Suomalainen koulutusjärjestelmä, yliopistojemme osaaminen ja asemamme maailman toiseksi suurimpana koboltin jalostajana eivät yksin riitä sijoittumispäätösten syntyyn. Suomen vahvuus on sen kallioperästä löytyvistä akkumineraaleista. Potentiaalimme on ainutlaatuinen.

"Pienet ja lyhytaikaiset varaukset johtavat siihen, että laajoja geologisia alueita koskevaa luotettavaa kokonaiskuvaa ei synny, ja siksi alueet varataan kerta toisensa jälkeen."

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.