Työelämä: Ou­lu­lai­nen Simo Ke­kä­läi­nen tapasi kiin­nos­ta­van eng­lan­ti­lai­sen ja hieroo nyt kaup­po­ja Va­lio­lii­ga­seu­ran kanssa

Liikenne: Hurjaa yli­no­peut­ta ajanut au­toi­li­ja jäi kiinni Kuu­sa­mon­tiel­lä Oulussa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Tilaajille

Suo­ma­lais­tut­ki­jat ha­lua­vat py­säyt­tää de­men­tian, hii­ril­lä muis­ti­ko­kei­den tu­lok­set olivat jo yl­lät­tä­vän hyviä – Yksi ongelma jar­rut­taa lääk­keek­si ete­ne­mis­tä

Muistisairauksien hoito on ikääntymisen suurimpia haasteita. Suomalaisten dementiatutkijoiden tuoreet, lupaavat tulokset saatiin aikaiseksi käyttämällä yleisyhdistettä. Se romuttaa kaupallisen arvon ja lääketehtaiden kiinnostuksen, sillä patentointi ei onnistu. Tutkijaa takaisku ei lannista.

Jos kaikki menisi niin hyvin kuin mahdollista ja lompakko olisi tarpeeksi pullea, saattaisi tapahtua tällaistakin: parin, kolmen vuoden päästä tehtäisiin ensimmäisiä potilaskokeita. Seuraavissa testausvaiheissa potilaiden määrä lisääntyisi, ja tuloksia voisi olla viiden, kymmenen vuoden päästä.

– Lääkekehitys on aina jossittelua, sanoo Timo Myöhänen.

Hän on farmakologian ja lääkekehityksen professori Itä-Suomen yliopistossa ja johtaa tutkimusryhmää, joka on juuri onnistunut osoittamaan, kuinka muun muassa muistisairauksia aiheuttavan haitallisen proteiinin kertymistä aivoihin voidaan estää.

Muistisairauksien hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden kehitys ei ole mennyt ihan nappiin viime aikoina, joten lääketehtaiden kynnys innostua niistä voi olla tavallista korkeampi.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.