Oulun yliopisto: Pro­fes­so­ri teki po­lii­sil­le tut­kin­ta­pyyn­nön Oulun yli­opis­ton johdon toi­mis­ta

Pääkirjoitus: Tuntien odotus venyy vuo­ro­kau­sik­si – hoi­ta­ja­pu­las­ta tullut vaa­ral­li­nen ter­veys­ris­ki

Suo­ma­lais­ten luot­ta­mus ta­lou­teen rau­tai­sin­ta kolmeen vuoteen – lainaa aikoo ottaa useampi kuin koskaan mit­taus­his­to­rias­sa

Tilastokeskuksen tutkimukseen vastanneista 38 prosenttia uskoi Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana, kun viime kuussa samaan uskoi 27 prosenttia.

Kuluttajien luottamus talouteen on parasta lähes kolmeen vuoteen ja suomalaisten innostus lainanottoon jopa historiallisen korkealla, kertoo Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli huhtikuussa 3,8. Edellisen kerran se on ollut vähintään samalla tasolla toukokuussa 2018.

Vastaajista 38 prosenttia uskoi Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana, kun viime kuussa samaan uskoi 27 prosenttia. Usko yleisen työttömyyden hellittämiseen oli kasvanut myös 11 prosenttiyksikköä, ja myös omaa työttömyyttä pelkäsi aiempaa harvempi.

Käsitys oman talouden kehityksestä oli sen sijaan suurin piirtein ennallaan viime kuun tasolla.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat tämän vuoden huhtikuussa parhaaksi koskaan mittaushistorian aikana. Mittauksessa rikkoutui myös muita tilastohuippuja, sillä ennätykselliset 24 prosenttia kuluttajista suunnitteli lainan ottamista vuoden sisällä.

Tilastokeskus on viime kuukausina kertonut, että suomalaisten asunnonostoaikeet ovat niin ikään korkealla, ja sama trendi jatkui myös huhtikuussa. Vuoden sisällä asunnon ostoa harkitsi kuudesosa kuluttajista.

Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen vastasi huhtikuussa noin tuhat Suomessa asuvaa henkilöä. Edellisessä kuussa luottamus oli –3 ja vuosi sitten huhtikuussa koronapandemian alettua –13,9.

Myös yritysten usko tulevaan kohentunut

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tuoreen suhdannebarometrin mukaan myös suomalaisyritysten odotukset seuraavalle puolelle vuodelle ovat kohentuneet kaikilla päätoimialoilla.

Vastaajayritykset arvioivat niin ikään nykyisen suhdannetilanteen kohentuneen. EK kuitenkin huomauttaa, että nykysuhdanteen yleiskuva on yhä vaatimaton.

– Suomen talous jatkaa piristymistään kesän tullessa. Rokotteet ja rajoitteiden purkaminen auttavat palvelusektorin tilannetta, joka monelta osin yhä varsin heikko, EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen toteaa tiedotteessa.

EK:n neljä kertaa vuodessa toteutettavaan kyselyyn vastasi huhtikuussa runsaat 1 300 yritystä.