Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Suo­je­lu­po­lii­si: Af­ga­nis­ta­nis­sa tu­han­sia vie­ras­tais­te­li­joi­ta – kiin­nos­tus lähteä Suo­mes­ta so­ti­maan ollut hyvin vä­häis­tä

Huonot matkustusyhteydet ehkäisevät eurooppalaisten vierastaistelijoiden lähtöä Afganistaniin. Taleban on jatkanut alueiden valloittamista hallituksen joukoilta.

Afganistanin turvallisuusviranomaiset partioimassa Heratin kaupungissa saatuaan siitä osan hallintaansa Talebanin kanssa käydyissä taisteluissa.
Afganistanin turvallisuusviranomaiset partioimassa Heratin kaupungissa saatuaan siitä osan hallintaansa Talebanin kanssa käydyissä taisteluissa.
Kuva: JALIL REZAYEE

Kaoottiseen tilaan ajautumassa olevassa Afganistanissa on suojelupoliisin arvion mukaan useita tuhansia vierastaistelijoita. Nämä ovat lähtöisin pääosin naapurimaista. Suomesta Afganistaniin kohdistuva vierastaistelijailmiö on sen sijaan ollut suojelupoliisin mukaan ainakin toistaiseksi hyvin vähäistä. Supo ei kommentoi mahdollisesti lähteneiden määrää tarkemmin.

Ääri-islamistinen Taleban on tiukentanut otettaan sen jälkeen, kun Nato-johtoiset länsijoukot aloittivat vetäytymisen maasta.

– Afganistan ei todennäköisesti vedä puoleensa eurooppalaisia vierastaistelijoita samalla tavalla kuin Syyria ja Irak, sillä alueelle on vaikeampaa matkustaa Euroopasta. Lisäksi esimerkiksi Talebanin ideologiassa korostuvat nationalistiset lähtökohdat, toteaa supon viestintäasiantuntija Anni Lehtonen.

Suurin osa vierastaistelijoista tukee Afganistanin hallitusta vastustavaa Talebania.

– Talebanista puhuttaessa on syytä muistaa, että kyseessä ei ole yhtenäinen ryhmä, vaan sen sisällä on monenlaisia intressejä. Muita radikaali-islamistisia ryhmittymiä Afganistanissa ovat al-Qaida ja Isil (Isis). Al-Qaida toimii Afganistanissa Talebanin liittolaisena. Suojelupoliisi seuraa Afganistanin tilanteen kehitystä ja arvioi sen mahdollisia vaikutuksia Suomen kansalliselle turvallisuudelle ja Suomeen kohdistuvaan terroriuhkaan, Lehtonen jatkaa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.