Sudet tap­poi­vat 12 lam­mas­ta Pulk­ki­las­sa, pari viikkoa sitten lau­mas­ta ta­pet­tiin kuusi uuhta

Sudet vierailivat lammaslaumassa Pulkkilan Viitastenjärven suunnalla lauantain vastaisena yönä. Suden tappamaksi joutui 12 eläintä.

Lampaat löytyivät laitumelta kuolleina lauantaiaamuna.
Lampaat löytyivät laitumelta kuolleina lauantaiaamuna.
Kuva: Hannu Iso-Junno

Sudet vierailivat lammaslaumassa Pulkkilan Viitastenjärven suunnalla lauantain vastaisena yönä. Suden tappamaksi joutui 12 eläintä.

– Yksi lampaista oli syöty kokonaan, yksi puoliksi ja kymmenen oli tapettu, lampaiden omistaja Hannu Iso-Junno kertoo.

Kyseisessä aitauksessa oli yhteensä noin sata lammasta.

Iso-Junno kertoo, että paikalla on käynyt petoyhdysmies sekä maaseutuasiamies. Arvioiden mukaan viime yönä laumassa on käynyt kaksi sutta.

Sudet vierailivat Iso-Junnon laumassa edellisen kerran pari viikkoa sitten. Silloin pedot tappoivat kuusi lammasta. Tapahtuneen jälkeen Iso-Junno siirsi lauman aivan asuinrakennuksen viereen.

– Asukkaat eivät olleet kuulleet yöllä mitään. Laitumelta on 30 metriä matkaa talon. He soittivat asiasta aamulla, ja menin heti paikan päälle, Iso-Junno kertoo lauantain tapahtumista.

Lampaiden kasvattaminen on Iso-Junnolle elinkeino. Luomutilalla on toista sataa uuhta.

– Nyt kun reilut kymmenen prosenttia katraasta on tapettu, se alkaa jo tuntua. Konstit ovat hukassa.

Suden tappamista lampaista maksetaan petokorvaus. Iso-Junnolla on kokemusta korvauksen hakemisesta. Viime syksynä pedot tappoivat tilan laumasta kaksi lammasta.

– Syksyllä haettiin korvausta, ja juhannukseksi se tuli. Olin hyvillään, että se tuli vuoden sisällä.

Iso-Junno on kuullut tapauksista, joissa petokorvausten saamiseen menee useita vuosia.

Pohjois-Suomessa useita petovahinkoja

Lammaslauman suojaaminen susilta ei ole aina kovin yksinkertaista. Laumanvartijakoirista on joillakin hyviä kokemuksia, mutta se edellyttäisi sitä, että lampuri haluaa ottaa koiria. Iso-Junno ei halua koiraa ottaa. Lisäksi suurta laumaa varten tarvittaisiin useita koiria.

Sähköaita on yksi vaihtoehto. Sen ylläpito vaatii kuitenkin paljon työtä. Aitojen alustat pitää raivata, jotta sähkö kulkee kunnolla ja pedot pysyvät loitolla. Iso-Junnon tilalla aitojen alustoja ei voi myrkyttää niin, ettei ruoho kasvaisi siinä, koska kyseessä on luomutila.

Iso-Junnon katraan lisäksi pedot ovat tappaneet lampaita viimeisen kuukauden aikana myös useassa muussa paikassa Pulkkilassa ja Vaalassa. 

Elokuun puolivälissä uutisoitiin, että peto oli tappanut seitsemän lammasta ja haavoittanut viittä Vaalan Veneheitossa. Pelson vankilalta puolestaan kerrottiin, että pedot ovat verottaneet vankilan lammaslaumaa elokuussa kahdeksan eläimen verran. Lisäksi toisella Pulkkilassa sijaitsevalla tilalla tapettiin useita lampaita elokuun alkupuolella.

Juttua muokattu 4.9. kello 11.04: Sudet tappoivat kaksi lammasta viime syksynä eikä kaksi vuotta sitten, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.