Kotimaa

Susi tappoi 7 lammasta Vaalassa – alueella useita susi­ha­vain­to­ja

Aihekuva. KUVA: Katja Lehto
Kotimaa 15.8.2017 6:13
Laura Kangas

Susi mitä todennäköisimmin tappoi seitsemän lammasta ja haavoitti viittä Vaalan Veneheitossa viikonloppuna.

Vaalan petoyhdyshenkilö Veijo Heikkinen kertoo, että susi oli tullut 12 lampaan aitaukseen, joka sijaitsi kahden talon välissä. Seitsemän lammasta löydettiin kuolleena ja viittä oli purtu.

– Eläinlääkäri totesi, ettei vielä lopeteta niitä. Aika huonossa kunnossa ne silti ovat, Heikkinen toteaa.

Sutta ei nähty itse teossa. Heikkisen mukaan sellainen melko varmasti kuitenkin oli kyseessä, sillä viime viikolla saman lammaskatraan lähialueella on nähty yksin liikkunut susi kahteen eri otteeseen.

Myös läheisellä turvekentällä työskentelevät ovat Heikkisen mukaan kertoneet useammasta susihavainnosta.

Susi oli lähimmillään käynyt 30 metrin päässä asuinrakennuksesta. Heikkisen mukaan alueella on jonkin verran asutusta.

Susi on tappanut saman omistajan lampaita aikaisemminkin. Vuonna 2014 susi tappoi lammasaitauksesta yhden lampaan ja raateli toista.

Heikkisen mukaan lampaiden omistaja on pyytänyt poliisilta erillismääräystä suden kaatamiseen. Sellaista ei ole kuitenkaan Heikkisen mukaan ainakaan vielä myönnetty.

Tavallisesti Suomen riistakeskus myöntää vahinkoperusteisia poikkeuslupia vahinkoa tai vaaraa aiheuttavan suurpetoyksilön tai -yksilöiden metsästykseen. Poliisi voi kuitenkin antaa erillismääräyksen, jolloin erillistä lupaa ei tarvita.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Sudet tulee sinne, missä niille on ruokaa. Ihan niikö ihmisetkin. Siinähän ne lampaat kasvoi ihmiselle ruuaksi. Antaa susien mennä, tehköön ihmiset paremmat aitaukset, jos haluavat lihaa itselleen kasvattaa. Peace.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan kommentit suojelijoilla.Onhan se susi hävittänyt vahvan peurakannan Kuhmo-Sotkamo alueela jossa se oli vahva nyt tehdään uutta metsäpeura projektia joka on yhtä tyhjän kans.Miksei nämä suden hyysääjät ota siihen kantaa.Moro

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi on uljas eläin ja niitä ei saa tappaa se ei ole ollu sen syytä jos aitous ei ole ollut tarpeeksi hyvä ettei nämä eläimet pääse sinne susi on ollut vain nälkäinen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vähentäkää hirvestystä niin susille riittää ruokaa" kirjoittelee yksi viisas.Ajatteleppa ite kumman otat yksinäisenä sutena ennemmin:Hitaan ,kevyen ja puolustuskyvyttömän lampaan aitauksesta vai hirvenvasan jota viisisataakiloinen emä puolustaa tuolla korvessa.Kyllä se vaan susi hankkiutuu ihmisten nurkkiin helpoille eväille jos niitä ei kylän pinnasta hävitetä.Ja "täysi korvaus" nimimerkki ja muutkin voisi tosiaankin ottaa ensin korvausasioista selvää ennenkuin täällä kirjoittelee.Joku vielä uskoo ja levittää väärää tietoa eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sita itsekkin lampaanomistajalle kelpaisi valmis ateria pöytään tarjottuna. Ei eläimiä pidä syötiksi panna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on lampuri laittanut eläimensä susien syötiksi. Toivottavasti sellaisen mielipiteen esittäjä itse jyrsii pelkkiä porkkanoita ja papuja. Ellei, niin lopettakoon lihan syömisen jo huomenna. Vastuullinen lihantuottaja tarjoaa eläimille jaloittelu- ja laidunnusmahdollisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika usein on uutisia, että koira on purrut ihmistä. Muistatteko milloin olisi ollut uutinen, jossa susi olisi purrut tai käynyt ihmisen kimppuun? Eläintarhassa sattui joku vuosi sitten muistaakseni tapaus, jossa olisi häkin vakosesta nappaissut. Mutta enpä muista, että olisi marjamettässä jonkun takamuksesta susi vähän haistellut. Tämä on tätä maalta vieraantumista. Muutetaan kaupunkiin ja pelätään kaikkea pusikossa vähän rapisevaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kirjoituksesi ei liity tähän juttuun mitenkään. Tässä jutussa susi ei ollut vaaraksi ihmisille, joten siitä ei kirjoitettukaan. Mielestäni silloin on ongelma, mikäli yksinäinen susi menee aitaukseen ja tappaa 7 lammasta, jonka lisäksi haavoittaa viittä. Sen ymmärrän, että susi tappaisi nälkäisenä toisen eläimen ja söisi sen, mutta näissä tapauksissa aiheutetaan vain pelkkää vahinkoa sekä tulojen menetyksiä ja pätkitään karkuun. Metsässä sitten pysähdytään ja muistellaan, että perhana, unohtu syödä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuliko muka jollekkin yllätyksenä, että susi tosiaankin on lihansyöjä. Aina ollut ja tulee olemaan. Harmi vaan, että joskus se tappaa myös sellaisia eläimiä, joidenka korvissa on EU:n määräämät piltat. Ei hukka siitä piittaa, kenen eläimen hengen se haluaa riistää. Tappamalla se pysyy hengissä, kuten moni muukin luonnon normaalissa kiertokulussa.

Mielestäni sutta myös tyhjää inhimillistetään, kun väitetään sen tappavan huvikseen. Tuskin mikään eläin luonnossa toimii muuten, kuin vaistojensa ohjaamana. On muuten naurettavia nuo kommentit, joissa epäillään eläinpuistoista päästettävän petoja luontoon. Taitaa väittäjillä olla aamupuurossa muutakin, kuin kaurahiutaleita. Toki, jos pedot alkavat pyöriä pihapiirissä jatkuvasti, niin niihin tuleekin kohdistaa metsästyspainetta. Pelkkiin näköhavaintoihin perustuviin lupien myöntämiseen en usko, kun liian usein hukaksi väitetty on aivan muuta kuin susi.

Uskon, että Vaalassakin on paljon suurempia huolenaiheita pelätä lastensa yms. puolesta, kuin alueella liikkuvien petoeläinten takia. Terv. Yli neljäkymmentä vuotta metsässä ja metsällä liikkunut .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kun elettiin luonnossa luonnon antimilla, niin susiongelmat hoidettiin pois. Ei niistä ollut ongelmaa, mutta cityihmisten toimesta tämä suojeluvimma on syntynyt. Se on helppo huudella kehä 3:n sisältä kaupunkipuistoista, että sudet pitää suojella. Tämähän koskee myös Lukea, joka toimii kehä 3:n sisältä ja ajaa vain pääkaupunkiseudun ja ruuhkasuomen etua jättäen muun suomen reservaatin asemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojeluvimma? Kun ajattelee mikä määrä susia on viime vuosina laillisestikin lahdattu niin ei voine puhua suojeluvimmasta. Kanta puolitettu kolmesta sadasta 150 pintaan.

Kiihkometsästäjät mielihaluineen ovat Kepulandiassa valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Suomalaisten erityisen erityinen luontosuhde...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riistakeskus maksaa täydet korvaukset vaikkei olisi minkäänlaista aitaa, joten se siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riistakeskus ei maksa petokorvauksia. Otapa selvää oikeasta osoittesta ja omavastuustakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelässä olisi ollut ulkonaliikkumiskielto päällä tuon takia. Ekö sen tasa-arvon pitäisi päteä tässäkin asiassa. Metsissä on kyllä tilaa kaikille eläimille. Miksi niitä pitää pihoilla elättää. Hirvi- ja susikannat ovat kasvaneet viime vuosina, joten on turha puhua että sieltä ei ruokaa ja elintilaa löytyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä monenlaisia kommenttia taas tästä ajatelkaa vähän miltä viljeliästä tuntuu on tullut paljon ylimääräistä työtä muiden kiireiden lisäksi on vasikat pitänyt ottaa sisälle navettaan ja ruokkia sinne on mahdollista että käy vielä uudestaan sen verran useasti nähty susi tässä viestiä luvan myöntäjille !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin susikin tarvitsee ruokaa ja helpommin sitä saa tarhatuista lampaista. Metsän riista on vähentynyt, koska tulee tarhauseläinten saalistukseen. Vähentäkää hirvestystä niin susiparat saa ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image