Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Su­den­met­säs­tys­kiel­to tur­haut­taa met­säs­tä­jiä Lu­mi­joel­la, jossa kaikki oli jo val­mis­ta jahtia varten: "La­ki­tek­ni­set seikat vievät nyt huomion var­si­nai­ses­ta asias­ta"

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös laittaa susien kannanhoidolliset metsästysluvat jäihin viime metreillä turhauttaa metsästäjiä Lumijoella. Sudenpyynnin olisi ollut määrä alkaa tiistaina.

Lumijoen Metsästysyhdistys ry:n puheenjohtajan Jussi Poutiaisen mukaan kaikki käytännön järjestelyt pyyntiä varten oli jo ehditty tehdä ja Riistakeskuksen järjestämät koulutukset käydä. Sudenpyyntiin oli myös ilmoittautunut riittävästi väkeä.

Suomen riistakeskus myönsi viime vuoden lopulla yhteensä neljä kannanhoidollisen metsästyksen poikkeuslupaa yhteensä 18 suden metsästykseen. Poikkeusluvat oli myönnetty ajalle 1.–15. helmikuuta ja niillä oli määrä metsästää kaksi sutta Liminka-Lumijoen alueelta Revonlahden parista, kahdeksan sutta Kuhmon Saunajärven laumasta, viisi sutta Kauhajoki-Karvian alueelta Lauhanvuoren laumasta ja kolme sutta Someron, Nummi-Pusulan ja Tammelan alueelta Somerniemen laumasta.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kuitenkin asetti Riistakeskuksen myöntämät poikkeuslupapäätökset toimeenpanokieltoon perjantaina. Sen tekemän välipäätöksen mukaan Revonlahden ja Kainuun Saunajärven susien metsästykseen myönnettyjä lupia ei saa laittaa käytäntöön. Myös muualla Suomessa kannanhoidollisilla syillä myönnetyt susien metsästysluvat joutuivat toimeenpanokieltoon hallinto-oikeuksien päätöksillä.

Perusteluissaan Pohjois-Suomen hallinto-oikeus vetosi suden uhanalaisuuteen ja mainitsi myös, ettei lupaa ole myönnetty metsästyslain kohdan nojalla erityisen merkittävän vahingon ehkäisemiseksi eikä yleisen turvallisuuden kannalta pakottavista syistä.

Susien metsästysluvista valituksen tekivät paikalliset luonnonsuojeluyhdistykset.

Luonto-Liitto, WWF ja Suomen luonnonsuojeluliitto tekivät joulukuussa Euroopan komissiolle yhteisen kantelun maa- ja metsätalousministeriön päätöksestä sallia suden kannanhoidollinen metsästys tämän vuoden alusta. Järjestöjen mukaan suden kannanhoidollisen metsästyksen salliminen on  EU-lainsäädännön vastaista.

Suomen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä kommentoi hallinto-oikeuden perjantaista päätöstä toteamalla, että suden kannanhoidollisen metsästyksen tulisi vähentää ristiriitoja ja suden pihakäyntejä, ehkäistä vahinkoja sekä ennen kaikkea toteuttaa järkiperäistä kannanhoitoa, kuten suden hoitosuunnitelmassa linjataan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.