Pääkirjoitus: Pu­heen­joh­ta­jil­ta läh­te­nyt mopo käsistä – jäitä hattuun vaa­li­ten­teis­sä, mallia poh­joi­ses­ta

Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Stuk tyytyy Venäjän lau­sun­toon, ettei Kreml tiedä sä­tei­ly­vuo­dos­ta – sä­tei­ly­läh­de voi jäädä mys­tee­rik­si

Säteilyturvakeskus kertoo, että nyt mallinnetaan kesäkuun puolivälin sääoloja yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Lopullista varmuutta ei ehkä saada.


CTBTO-järjestö julkaisi perjantaina 26. kesäkuuta kartan Twitterissä, jossa oli mahdollinen säteilylähteen sijainti. Kuva perustui heidän arvioonsa Ruotsissa 22.–23.6. havaitun säteilyyn lähteestä 72 tuntia aiemmin.
CTBTO-järjestö julkaisi perjantaina 26. kesäkuuta kartan Twitterissä, jossa oli mahdollinen säteilylähteen sijainti. Kuva perustui heidän arvioonsa Ruotsissa 22.–23.6. havaitun säteilyyn lähteestä 72 tuntia aiemmin.

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) laboratoriojohtaja Aleksi Mattila kertoo Lännen Medialle, että hyvin usein säteilylähteen tarkka alkuperä jää selvittämättä.

Stuk selvittää yhä kesäkuun puolivälissä 16.–17.6. havaitun säteilyn lähdettä. Tällä hetkellä työ on kesken Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Ilmatieteen laitos tekee ilmakehämallinnusta taaksepäin, mikä johtaa tyypillisesti laajaan alueeseen mahdolliselle säteilylähteelle.

– En osaa arvioida mallinnuksen valmistumisaikaa, sanoo Mattila.

Venäjän lausunto huomioitu

Mattilan mukaan Stuk on noteerannut Venäjän virallisen lausunnon, eikä aio sitä kiistää.

– Venäläiset ovat kertoneet julkisuudessa, ettei heillä ole poikkeavia arvoja. He ovat kertoneet samat asiat myös IEAE:lle, sanoo Mattila.

Kremlin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kertoi maanantaina Reutersin mukaan, että Venäjällä on kehittynyt säteilyvalvonta, eikä mitään hälyttävää ole havaittu.

Myös Kansainvälinen atomienergiajärjestö IEAE tutkii säteilylähdettä. Sitä kautta voidaan saada lisäselvyyttä säteilyn alkuperästä, jos samoista nuklideista eli radioaktiivisen aineen atomiytimistä löytyy mittauksissa pitoisuuksia muualtakin.

Ydinkokeiden kieltoa valvovan CTBTO-järjestön mukaan säteilylähde on todennäköisesti siviilikäytöstä.

Maanantaina IAEA julkaisi tiedon, että noin 30 maata kertoi, ettei heillä ollut kesäkuussa ollut poikkeavia tapahtumia ydinvoimaloissaan, mikä selittäisi mittaustulokset. Joukossa ovat Suomi, Pohjoismaat ja Baltian maat. Säteily on havaittu myös muun muassa Ruotsissa ja Virossa.

Myös venäläinen ydinvoimayhtiö Rosatom kiisti läntisten ydinvoimaloidensa toiminnassa tapahtuneen muutoksia.

Nämä olivat havainnot

Stuk havaitsi Helsingissä 16.–17. kesäkuuta kerätyssä ilmanäytteessä pieniä määriä koboltin, ruteniumin ja cesiumin radioaktiivisia isotooppeja (Co-60, Ru-103, Cs-134 ja Cs-137).

Kotkassa 15.6.–22.6. kerätyssä näytteessä havaittiin samoja radioaktiivisia aineita. Niiden lisäksi Kotkan näytteessä havaittiin myös zirkoniumin ja niobiumin (Zr-95, Nb-95) radioaktiivisia isotooppeja.

Stukin arvion mukaan hiukkaset ovat peräisin ydinreaktorin polttoaineesta. Ne voivat syntyä reaktorin käytöstä tai vuosihuollosta.

Hiukkasilla ei ole ollut vaikutusta säteilytilanteeseen. Määrät ovat pieniä ja ihmisten terveydelle vaarattomia. Stukin mukaan havaintoja hiukkasista tehdään muutamia kertoja vuodessa.

Juttua päivitetty kello 22.16: korjattu jutun viimeisessä virkkeessä ollut toteamus siitä, että vastaavaa raportointitarvetta säteilystä ei ole ollut vuosikausiin muotoon, että havaintoja hiukkasista tehdään muutamia kertoja vuodessa.