Stora Ensolla Oulussa toi­mi­hen­ki­löt eivät saa­pu­neet aa­mu­vuo­roon – Met­sä­teol­li­suus tuo­mit­see ulos­mars­sit

Ainakin osa paperiteollisuuden toimihenkilöistä on marssinut ulos työpaikoiltaan, kertoo ammattiliitto Pro.

Oulussa Stora Enson tehtaan toimihenkilöt jättivät saapumatta aamuvuoroon.
Oulussa Stora Enson tehtaan toimihenkilöt jättivät saapumatta aamuvuoroon.
Kuva: Torvinen Maiju

Ainakin osa paperiteollisuuden toimihenkilöistä on marssinut ulos työpaikoiltaan, kertoo ammattiliitto Pro. Pron mukaan syynä on se, että Metsäteollisuus on tarjonnut toimihenkilöille merkittävästi huonompaa sopimusta kuin työntekijöitä edustava Paperiliitto sai.

– Nyt meni kuppi nurin. Haluamme neuvottelupöydässä yhdenvertaista kohtelua muiden kanssa, toimihenkilöt kertovat tiedotteessa.

Ulosmarssien laajuudesta ei ole vielä tietoa. Stora Enson Oulun-tehtaalla toimihenkilöt jättivät saapumatta aamuvuoroon.

–  Sellaisen viestin sain työnantajalta, ettei porukka ole töissä, kertoo Helsingistä neuvotteluista tavoitettu pääluottamusmies Ari Kuismin.

Nokialla Essity Finlandin paperiteollisuuden prolaiset toimihenkilöt marssivat ulos työpaikaltaan eilen illalla kello 22. Ulosmarssi kestää torstaihin saakka, kunnes toimihenkilöiden lakon on määrä alkaa.

Metsäteollisuuden ja Pron sovittelun on määrä jatkua tänä iltana.

Metsäteollisuus tuomitsee ulosmarssit

Metsäteollisuuden mukaan Pron toimihenkilöiden ulosmarssit ovat laittomia. Syy laittomuuteen on Metsäteollisuuden mukaan se, että ulosmarssit on toteutettu tehtailla, jotka eivät ole seitsenpäiväisen työsulun piirissä.

Työnseisauksesta olisi myös Metsäteollisuuden mukaan pitänyt ilmoittaa 14 vuorokautta ennen sen alkamisesta.

Järjestön mukaan ammattiliitto Pro on järjestänyt ulosmarssit vuorokautta etuajassa.

Ulosmarsseja on toteutettu tiistaina ja keskiiviikkona tuotantolaitoksilla ainakin Oulussa, Nokialla ja Tampereella, Metsäteollisuus kertoo.

– Ammattiliitto Pro halveksuu työtaisteluja koskevaa lainsäädäntöä sekä myös työriidan sovitteluprosessia. Ammattiliitto Pron toiminta on täysin tuomittavaa, sanoo Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén tiedotteessa.

Juttua päivitetty kello 12.06: lisätty Metsäteollisuuden kommentit.

12.2. kello 19.02: Uutisen kommentointi on päättynyt.